- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ti-ai luat apartament sau teren pana in 2008? S-ar putea sa platesti inca 19%, daca ai cumparat de la cine nu trebuie

19 Mar, 00:02 • razvan.codorean
Peste 14.000 de investitori imobiliari care au vandut imobile si terenuri in calitate de persoane fizice vor sa ii oblige pe cumparatori sa plateasca TVA-ul de 19% pe care ANAF il cere dezvoltatorilor. Astfel, daca ai cumparat inainte de 2008 de la un astfel de investitor un apartament cu 80.000 de euro, ar trebui sa mai platesti inca 15.200 de euro.
Ti-ai luat apartament sau teren pana in 2008? S-ar putea sa platesti inca 19%, daca ai cumparat de la cine nu trebuie

Masura ar afecta doar cazurile in care vanzatorul a practicat o afacere comerciala cu caracter continuu, deci cei obligati sa plateasca TVA ar urma sa fie investitorii in imobiliare care au lucrat „mascati” in persoane fizice. Iar ei, la randul lor, intentioneaza sa ceara banii de la cumparatorii finali, daca ANAF nu va renunta la pretentii.

Cei peste 14.000 de membri ai Asociatiei pentru prevenirea abuzurilor fiscale, care reuneste investitori ce au dezvoltat imobile sau au facut tranzactii cu terenuri pe persoana fizica, sunt decisi sa isi oblige clientii sa plateasca TVA-ul aferent tranzactiei, daca ANAF nu va renunta la decizia de a percepe TVA retroactiv pentru tranzactiile din 2002 si pana in 2008.

”Nu avem alta solutie decat sa obligam la plata cumparatorii, pentru ca, daca noua ni se impune TVA in calitate de persoane fizice, legea spune ca trebuie sa il recuperam de la clientul final”, spune omul de afaceri Garbis Kehaian, investitor imobiliar si presedinte al APAF.

”Bineinteles, nimeni nu vrea sa se ajunga la acest ultim pas, vom apela la toate caile legale, juridice, vom merge si la tribunalul international pentru a demonstra ca ANAF incalca legea atunci cand ne cere sa platim TVA de 19% pentru vanzarile pe care le-am realizat pana in 2008”, a spus investitorul.

De ce pana in 2008? Pentru ca de la 1 ianuarie 2008, Guvernul a decis anularea masurii prin care TVA-ul imobiliar se anula intre vanzator si cumparator, masura care fusese luata pentru a stimula dezvoltarea sectorului imobilar.

Printre cei mai cunoscuti investitori care au dezvoltat proiecte imobiliare pe persoane fizica se afla omul de afaceri Robert Negoita, care are de achitat la Fisc 9,5 milioane de euro. Negoita a vandut, intre anii 2006 si 2008, 753 de case noi pe persoana fizica, dar nu a platit TVA. Omul de afaceri a contestat in justitie decizia ANAF.

Legea lasa loc de interpretari

Scandalul TVA-ului in imobiliare a inceput anul trecut, in luna noiembrie, cand ANAF a inceput o ampla campanie de controale la investitorii care au dezvoltat proiecte rezidentiale pe persoana fizica. Motivul – desi au dezvoltat o adevarat afacere, din care au scos miliarde, nu au platit TVA, si asta cu toate ca activitatea lor a fost una pur comerciala. Cel putin asta sustine ANAF.

”Vorbim de persoane fizice care au transformat tranzactiile imobiliare intr-o afacere comerciala, cu caracter continuu care, potrivit Codului Fiscal, trebuie impozitata. Cum acestia nu s-au inscris la Fisc ca platitori de TVA, au fost declansate controale in urma carora se va stabili valoarea taxei pe care acestia trebuie sa o achite statului”, a declarat Constantin Catoiu, director in cadrul ANAF.

Cum numarul investitorilor e foarte mare, Fiscul a identificat un prim lot de 7.145 de persoane, care au efectuat 85.442 tranzactii, cu o valoare totala de 14,8 miliarde de lei. Potrivit ANAF, aceste persoane au realizat mai mult de cinci tranzactii pe an.

Din cei 1.788 de investitori controlati pana acum, la 154 s-a ajuns la sechestru pe bunuri ce depasesc un total de 238 de milioane de lei, iar in cazul a 38 de persoane s-au facut sesizari penale pentru un prejudiciu adus statului de 34,5 milioane de lei.
[quote=Constantin Catoiu, director ANAF]Controalele vizeaza combaterea evaziunii fiscale in domeniu. Nu ne intereseaza cei care au construit o casa pentru uz personal, sau au vandut un teren. Ii cercetam pe cei care au vandut blocuri de locuinte, zeci de terenuri[/quote]
”Am vrea sa stim si noi cum s-au construit acele imobile, pentru ca in multe cazuri nu s-au prezentat facturi, s-au realizat in regie proprie. Controalele pe care le realizam se intind pe o perioada de pana la 5 ani, care este perioada legala pana la prescriptie”, a afirmat oficialul ANAF.

El a mentionat ca aceste controale vizeaza numai persoanele care au transformat constructia si tranzactionarea de imobile sau terenuri intr-o afacere cu caracter comercial. Potrivit legii, tranzactiile pentru care trebuia platit TVA sunt cele cu locuinte noi si cu terenuri construibile cu valori mai mari de 35.000 de euro.

Reprezentantii investitorilor spune ca demersul ANAF este ilegal. Ei considera ca, atata timp cat pana in 2008 legea nu prevedea plata TVA-ului pentru tranzactiile imobiliare intre persoane fizice, impunerea acesteia, retroactiv, reprezinta un abuz.

[quote=Garbis Kehaian, presedinte APAF]Nu inteleg de ce statul nu ne-a cerut TVA atunci cand am mers la administratia fiscala, la notar, cand am platit impozitele pentru tranzactiile efectuate. Ori e neglijenta in serviciu, ori acum, in goana dupa bani, inspectorii ANAF fac abuz in serviciu[/quote]
”Pana la 1 ianuarie 2008, nu se platea TVA in imobiliare deoarece persoanele juridice faceau taxarea inversa cind vindeau intre ele , iar cind o persoana juridica vindea un imobil / teren unei persoane fizice, acesta din urma se declara persoana fizica in scopuri de TVA si de asemenea se efectua taxarea inversa. In plus, persoanele fizice,fie vanzatori sau cumparatori, nu colectau si nici nu dadeau TVA la stat pentru ca nu se cerea, cu toate ca declaratiile notarilor ,ca si in 2008, se depuneau si atunci (perioada anilor 2006/07) si statul (prin inspectorii fiscali) avea controlul absolut al tranzactiilor”, a declarat Garbis Kehaian.

Potrivit avocatului Laurentiu Anghel, specializat in astfel de spete, conflictul dintre ANAF si cei care au efectuat tranzactii imobiliare a aparut ca urmare a faptului ca legea este interpretabila.

”Depinde din ce punct de vedere vezi lucrurile. Codul Fiscal prevede, in esenta, ca se plateste TVA pentru tranzactiile comerciale care au un caracter de continuitate. Cum nu exista nicio referire legata de sectorul imobiliar, cel putin pana la modificarile din 2008 si nu se explica ce inseamna clar caracterul continuu, legea se aplica dupa bunul plac al Fiscului”, afirma avocatul.

”Actele de vanzare-cumparare sunt, pana la urma, acte civile, cu caracter imediat. Nu se poate vorbi de un caracter continuu, cel mult repetitiv. Astfel de detalii fac diferenta intre interpretarile celor doua parti”, afirma Laurentiu Anghel.
[quote=Garbis Kehaian, presedinte APAF]Codul Fiscal spune ca daca persoana fizica a desfasurat activitate comerciala, indiferent de natura ei, si nu se inregistreaza ca platitor de TVA, statul o inregistreaza din oficiu. Cate au fost inregistrate pana in 2008? Va spun eu, zero[/quote]
Omul de afaceri Garbis Kehaian recunoaste faptul ca investitorii s-au folosit, pana in 2008, de prevederile legii, insa insista pe faptul ca, odata cu modificarea legii, s-au inscris ca platitori de TVA.

”Noi nu am facut altceva decat sa respectam legea. Eu insumi, din 2008 platesc TVA, conform noilor prevederi”, a mai spus investitorul. ”Legea a fost construita prost si dintr-un alt motiv. La englezi, de exemplu, ce depaseste 5 tranzactii pe persoana fizica, se impoziteaza. La noi insa nu exista nicio prevedere de acest gen”, afirma Kehaian.

De la tribunal la Strasbourg

Interpretarea legislatiei va fi rezolvata, pana la urma, la tribunal. Oamenii de afaceri au contestat in justitie dispozitiile ANAF, iar in unele cazuri, inspectorii ANAF s-au trezit cu plangeri penale pentru abuz in serviciu.

Garbis Kehaian spune ca cei 14.000 membri ai asociatiei cred ca justitia le va da dreptate. ”Vom demonstra in justitie, inclusiv la Curtea Europeana a Drepturilor Omului, ca avem dreptatea de partea noastra. Exista si o speta care ne ajuta, si de care ne vom folosi. Sper insa ca nu va trebui sa ne cautam dreptatea la UE si justitia romaneasca va decide in cunostinta de cauza”, a afirmat omul de afaceri. ”Daca nu, vom ajunge sa cerem la randul nostru TVA pentru tranzactii. Vom fi obligati sa ne indreptam impotriva cumparatorilor”, a mai spus Kehaian.

ANAF a anuntat ca va continua controalele, indiferent de demersurile din justitie ale celor anchetati. ”Legea le da dreptul sa conteste masurile. Noi trebuie sa punem legea in aplicare. Vom continua controalele in asa fel incat sa aducem aceste venituri obtinute din afaceri comerciale la lumina”, a declarat directorul ANAF.

Agentia Nationala de Administrare Fiscala a precizat, recent, ca persoanele fizice care au efectuat tranzactii cu constructii noi si terenuri construibile in perioada 2005 – 2009, chiar daca nu au fost inregistrate ca platitori de TVA la momentul initierii constructiilor, isi pot deduce taxa pe valoare adaugata aferenta cheltuielilor efectuate, in primul decont depus dupa inregistrare sau intr-un decont ulterior, indiferent daca au facut sau nu obiectul controlului organelor fiscale. O decizie considerata inutila de investitori.

Cine a pastrat chitantele pentru lucrari efectuate in regie proprie din 2005? E o masura de fatada, menita sa dea un caracter de legalitate demersului lor. Controalele sunt facute la intimidare. Cine nu stie cum e legea, va plati, cei care o inteleg, vor ataca in justitie”, a spus reprezentantul Asociatiei pentru prevenirea abuzurilor fiscale.