- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Analisti: BCE va ingropa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii cheie

04 Apr, 17:16 • Redactia DailyBusiness
Jean Claude Trichet (foto), presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), va ingropa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii de politica monetara in vederea temperarii inflatiei, potrivit analistilor citati de Bloomberg.
Analisti: BCE va ingropa economiile europene periferice prin majorarea dobanzii cheie

Trichet este pe cale sa creasca dobanda cheie pentru prima oara in trei ani, dar are din nou in fata dilema de a lua o decizie care sa se potriveasca tuturor celor 17 tari membre ale zonei euro, dintre care unele inregistreaza cresteri record iar altele se confrunta cu o criza acuta a datoriilor suverane.

Masura cresterii dobanzii cheie de la nivelul minim de 1% ar putea afecta in special Spania, Grecia Portugalia si Irlanda, fara a reusi, insa, inlaturarea riscului inflationist din Germania.

Situatia poate amplifica discrepantele dintre state si risca sa antreneze o revenire „in doua viteze” a economiei europene si sa afecteze cotatiile obligatiunilor guvernamentale ale asa-numitelor „state periferice”.

Grupul Credit Suisse AG si-a avertizat investitorii sa evite actiunile si bancile din regiune, partial din cauza temerilor ca BCE face o greseala de strategie prin cresterea dobanzii.

Alti experti din piata considera ca inasprirea politicii monetare sporeste riscul revenirii crizei datoriilor suverane, potrivit sursei citate.

Conducerea BCE se reuneste joi, la o luna dupa ce presedintele Trichet a surprins investatorii semnaland o posibila majorare cu 0,25 puncte procentuale a dobanzi cheie, pe fondul cresterii inflatiei in zona euro de la 2,4% la 2,6% in martie, in cel mai rapid ritm din ultimii doi ani.