- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Milioane de români pot scăpa simplu de ratele mari la bancă. Refinanțarea creditului ipotecar, soluția specialiștilor

13 May, 19:47 • Fundeanu Madalina
Cum îți poți scădea ratele la bancă sau perioada de rambursare a creditului. Refinanțarea creditului ipotecar, cea mai accesibilă soluție!
Milioane de români pot scăpa simplu de ratele mari la bancă. Refinanțarea creditului ipotecar, soluția specialiștilor

Refinanțarea este cunoscută și ca procesul de revizuire și înlocuire a termenilor unui contract de credit existent, de cele mai multe ori în ceea ce privește un împrumut sau o ipotecă. Aceasta poate fi solicitată atât de persoane fizice, cât și de persoane juridice, conform bihon.ro.

Refinanțarea creditului ipotecar, cea mai accesibilă soluție prin care îți poți scădea ratele la bancă

Acesta a fost subiectul principal abordat la conferința intitulată „Optimizarea finanțelor – soluții de refinanțare“, organizată la sediul Gaminvest. Specialiștii Denisa Moga – broker credite Gaminvest, Doina Ungur – responsabil unitate BCR, Oana Bota – consilier retail și Ionuț Verzea – director național 123Credit au participat la acest eveniment,

Ionuț Verzea a adus în discuție soluțiile pe care le avem atunci când ratele cresc dramatic.

„În 2022 au fost semnale clare că va urma o perioadă dificilă și că e cazul ca oamenii să se uite la datoriile lor. Vedem, astăzi, că foarte multe persoane s-au trezit cu ratele dublate, deși puteau să facă ceva din timp.

Găsirea unui alt creditor, sau poate renegocierea cu același creditor pentru schimbarea condițiilor datoriei. Refinanțarea creditului este o soluție foarte accesibilă“, a declarat Verzea.

Mai exact, refinanțarea creditului ipotecar reprezintă un proces prin care un împrumut ipotecar existent este înlocuit cu un alt împrumut, dar cu condiții mai favorabile.

Scopul refinanțării poate varia de la reducerea ratei dobânzii la obținerea unor termeni de rambursare mai flexibili. Astfel, refinanțarea este o modalitate de a restructura datoria ipotecară pentru a beneficia de condiții mai bune sau pentru a obține lichidități suplimentare.

Citește și: Dispare Google Wallet! Ce trebuie să facă utilizatorii de Android pentru a putea plăti în continuare direct cu telefonul

Refinanțarea creditului ipotecar
Refinanțarea creditului ipotecar

Practic, în momentul refinanțării, este luat un nou credit ipotecar cu condiții mai avantajoase, iar cu suma primită se achită creditul vechi. Un mare plus este că, prin refinanțare, se poate reduce rata lunară, rata dobânzii sau perioada de rambursare.

Se oferă exemplul unui client care, în anul 2018, a luat un credit de 300.000 de lei, cu o dobândă variabilă de peste 8%. În momentul în care apelează la refinanțare de scădere a perioadei, acesta își poate reduce creditul cu 10 ani, plătind în continuare aceeași rată lunară. Trebuie să știți faptul că aceste refinanțări sunt individuale și se adaptează după nevoile fiecăruia.

„Fiecare client are altă nevoie. Unora li se pare că au rata prea mare, altora că perioadă e prea lungă. În funcție de situația fiecăruia, noi încercăm să găsim soluția cea mai bună. Sunt foarte multe solicitări în această perioadă“, a declarat Doina Ungur.

Conform specialiștilor, încă există numeroase persoane care nu știu detalii despre această refinanțare, sau, dacă știu, cred că banca are un interes ascuns.

„Din păcate, mulți clienți nu știu că pot contracta condiții mai bune decât cele inițiale, iar cei care știu despre această refinanțare au unele ezitări atunci când vine vorba de ea.

Unele dintre fricile lor sunt costurile ascunse, prelungirea perioadei sau suma pe care trebuie să o achite băncii până la finalul perioadei contractuale.

Datoria noastră ca și brokeri este să găsim o soluție pentru ca atunci când clientul încheie un contract cu o bancă să se simtă sigur pe el și la adăpost“, a spus Denisa Moga.

Specialiștii recomandă românilor să fie atenți la ofertele din piață și să se orienteze către o dobândă fixă. Ulterior, după această perioadă, să caute refinanțări tot cu o dobândă fixă. Mai exact, să refinanțeze o dată la trei sau cinci ani șo să apeleze la o firmă de consultanță care să le prezinte toate ofertele băncilor.

Vezi și: Statul s-a împrumutat masiv în 2023: 50.000 de euro pe minut, în fiecare zi