FINANTE-BANCI

Cat te costa un credit de 50.000 euro. Vezi cat ai de restituit dupa 30 de ani

04 aprilie 2012, ora 00:07, autor(i): Andreea Radu   | 2 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
POZA.jpg
Pe piata bancara din Romania oferta de creditare difera de la o institutie financiara la alta. Astfel, si dobanzile pe care trebuie sa le achite clientii in cazul creditelor ipotecare pot avea o diferenta de mai multe puncte procentuale. Vezi cat de costa sa iei un imprumut de 50.000 de euro pe o perioada de 30 de ani.

Pentru a vedea diferenta dintre credite am luat in calcul cea mai avantajoasa si cea mai costisitoare oferta din portofoliul brokerului de credite Kiwi Finance, dar si o varianta de mijloc.

In acest caz, se observa o diferenta de circa 2 puncte procentuale intre ofertele bancilor. Cea mai mica dobanda la un credit ipotecar in valoare de 50.000 de euro, ce urmeaza a fi restituit dupa o perioada de 30 de ani, este de 5,57%, iar cea mai mare dobanda urca pana la 7,54% pe an (vezi tabelul).

De asemenea, DAE (dobanda anuala efectiva), variaza intre 6,35% si 8,61%.Anca Bidian, CEO-ul Kiwi Finance, se asteapta ca in perioada urmatoare sa scada dobanzile, dar la imprumuturile in moneda nationala.

"Atingerea tintei de inflatie in 2011 si predictiile dezinflationiste pentru 2012 pana la minimul ultimilor 20 de ani au determinat situarea pe un trend descrescator al dobanzii de politica monetara stabilit de banca centrala. Consecinta fireasca va fi reducerea dobanzilor bancilor comerciale atat la depozite cat si la creditele in moneda nationala", a spus Bidian.

"Cred ca va urma o perioada interesanta, pentru ca necesitatea atragerii de resurse interne (depozite) pe de o parte si competitia pe o cerere restransa (credite) pe de alta parte e o ecuatie noua in industria bancara din Romania", a adaugat ea.

Banca Nationala a Romaniei (BNR) a redus, saptamana trecuta, rata dobanzii de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, pana la nivelul de 5,25%, reprezentand un nou minim istoric.

Cat restitui bancii

In cazul creditelor ipotecare, suma restituita bancii este, in general, cel putin dubla fata de cea imprumutata.

In ceea ce priveste exemplul nostru, clientul Bancii 1 va avea de restituit cel putin 108.707 euro dupa perioada de 30 de ani. Pentru aceeasi suma contractata, de 50.000 euro, clientul Bancii 3, care are si dobanda cea mai mare, va restitui bancii o suma mai mare, respectiv 131.856 euro (vezi tabelul).

Totodata, rata lunara platita de catre clienti varianza intre 311 euro si 378 euro.

Pentru a gasi cea mai avantajoasa oferta nu este nevoie ca o persoana sa mearga la o singura banca, ci sa compare ofertele mai multor banci sau sa ceara consultanta unui broker din domeniu.

Valoarea creditelor acordate de institutiile financiare populatiei si firmelor s-a redus cu 0,1% in februarie 2012 fata de luna anterioara, pana la nivelul de 222,28 miliarde de lei.

Creditul in lei s-a diminuat cu 0,4% (-1,1% in termeni reali), in timp ce creditul in valuta exprimat in lei a crescut cu 0,1% (exprimat in euro, creditul in valuta s-a redus cu 11,3 milioane euro).
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
Elena Bilcu a spus:
04/04/2012 15:06
Pentru mine,o viata intreaga creditele au fost si sunt cea mai buna metoda de a avea ceea ce in mod normal nu as putea avea. Toate investitiile importante ,casa,masina etc le-am facut cu credite. Legat de restituirea in exemplele date mai sus poate ca sunt putin cam piperate,adica dai dublu sumei sau chiar mai mult. Ar fi omeneste ,tinand cont si de nesiguranta locului de munca ,sa fie dobanda si DAE mai mica totusi. Caci daca cei care imprumuta se uita numai cat este afisata dobanda si nu sunt informati si ca DAE ,mai este o forma de plata pe langa dobanda,multi ajung sa considere ca au facut o afacere ,dar sigur numai economistii isi pot da seama,sau daca ofiterii de credite sunt corecti si-ti spun .
 
Gabi Stanescu a spus:
05/04/2012 07:13
Elena, majoritatea investitiilor importante, poate DOAR cu exceptia casei, se pot si TREBUIE a fi facute fara credite. Nu iti permiti sa stringi bani pentru masina in maxim 2 ani? OK, asta inseamna ca nu iti permiti acea masina. Cheltuielile de intretinere a masinii/casei tot pe baza de imprumuturi le faci?
 
KeyJobs - Job-uri premium
Luni, 04 Iulie 2022, 14:06
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter