- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Ce risca o companie care nu declara locurile de munca vacante

28 Feb, 14:38 • Redactia DailyBusiness
Companiile care nu declara locurile de munca vacante risca mai multe controale din partea inspectorilor de la ITM, precum si amenzi de pana la 5.000 lei, potrivit reprezentantilor companiei de contabilitate, consultanta fiscala si audit R&M Audit.
Ce risca o companie care nu declara locurile de munca vacante

„Autoritatile si-au intensificat eforturile de a reduce munca , prin cresterea atat a numarului de controale directe ale Inspectoratelor Teritoriale de Munca (ITM), cat si ale Agentiei Nationale pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM)”, a declarat Mirela Serban, managing partner R&M Audit.

Ea a mentionat ca, din pacate, multi agenti economici nu stiu ca sunt obligati sa anunte la ANOFM locurile de munca vacante in termen de 5 zile lucratoare de la vacantarea acestora.

„In contextul luptei impotriva muncii nedeclarate, autoritatile considera ca primul pas este sa nu anunti ca ai un post vacant, pentru a-l putea ocupa ulterior , asa incat controalele care verifica acest aspect s-au intensificat in ultima vreme”, a spus Mirela Serban.

Conform legii, necomunicarea posturilor vacante catre agentia de somaj se poate sanctiona cu amenda intre 3.000 si 5.000 lei, cu posibilitatea de a plati jumatate din minimul amenzii in termen de 48 de ore de la intocmirea procesului verbal sau de la comunicarea acestuia.

Incepand cu 1 ianuarie 2011, relatiile companiilor cu ITM se desfasoara pe cale electronica. In acelasi timp, o serie de inspectori de profil isi pot eficientiza munca si pot sa intensifice controalele in special in cazurile de munca nedeclarata, pentru care Codul Muncii este de asemenea destul de aspru.

Infiintata in anul 2000, compania R&M Audit ofera servicii de audit, consultanta fiscala si financiara, contabilitate, salarizare, controlling si arhivare.

Compania are un portofoliu de peste 200 de clienti, care cumuleaza 300 de puncte de lucru.