FINANTE-BANCI

Cine controleaza Planeta: Top 10 cei mai puternici decidenti din lume

30 august 2012, ora 00:07, autor(i): Adrian Negrescu   | 1 comentariu publicat
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
criza.jpg
Nimic din ce se intampla in economia mondiala nu este la intamplare, la jocul hazardului, totul este programat, gandit pentru a inlesni controlul planetei. O teorie a conspiratiei care tinde sa se transforme in realitate. Un studiu realizat de un grup de experti din Elvetia arata ca lumea este controlata de un grup restrans de mari corporatii, care au ajuns "sa taie si sa spanzure" dupa bunul lor plac.

"Dezbina si cucereste". O pilda care, in versiunea moderna, a devenit ôIndatoreaza si controleazaö. Aceasta pare a fi linia directoare care defineste poate cel mai bine evolutia economiei mondiale in ultimii 20 de ani.á

Odata cu caderea comunismului, granitele economice s-au spulberat, interesele marilor corporatii transformand lumea intr-un camp de batalie avand drept tinte resursele si pietele de desfacere.

Un studiu dat publicitatii de trei cercetatori de la Institutul Federal de Tehnologie al Elvetiei, Stefania Vitali, James B. Glattfelder si Stefano Battiston, vine sa prezinte, in detaliu, harta intereselor globale.

Studiul, pe care il puteti citi pe larg aici, prezinta arhitectura retelei formate din corporatii transnationale, al carei miez e format dintr-o super-entitate economica, controlata de un grup de 147 de transnationale.Cercetarea a luat in calcul 43.060 de transnationale, rezultand o retea densa care include 600.508 de noduri de interese si 1.006.987 de legaturi de proprietate.

Studiul arata, in esenta, ca lumea este controlata, practic, de actionarii acestor companii.

Top 10 grupuri care controleaza economia globala

1. Barclays, Marea Britanie
2. Capital Group Companies, SUA
3. FMR Corp, SUA
4. Axa, Franta
5. State Street Corporation, SUA
6. JP Morgan Chase & Co., SUA
7. Legal & General Group, Marea Britanie
8. Vanguard Group, SUA
9. UBS Ag, Elvetia
10. Merrill Lynch & Co., SUA

Ce ne aduce Criza 2.0: Lumea condusa dintr-un singur birou

Studiul prezentat de cercetatorii elvetieni vine sa confirme, practic, teoriile conforma carora economia mondiala a devenit masa de joc a intereselor unui grup restrans de oameni de afaceri.á

Economia mondiala va fi condusa in viitor de un consiliu de guvernare, construit pe structura G20, grupul ce reuneste liderii celor mai importante economii ale lumii, relata, in 2009, DailyBusiness.ro, intr-o analiza cu titlul ôDe la teoria francmasonica la fapte: Guvernul mondial devine realitateö.
Desi la prima vedere suna ca o poveste desprinsa parca din teoriile francmasonice, asociate unor grupari ca Bilderberg sau Fabiana, informatiile prezentate acum trei ani primesc tot mai multe confirmari din realitatea cotidiana.á

In ultima vreme am asistat la o avalansa de mesaje care vin sa sustina ideea unei guvernari internationale, care sa treaca dincolo de granitele statelor. In acest sens, au fost facute, in ultimul timp, mai multe declaratii oficiale.
Mass-media a relatat, pe spatii ample, in ultima vreme, declaratiile alarmiste ale ôprofetilor crizeiö, de la Nouriel Roubini la George Soros.á

"Cresterea economica a ţncetinit atat in SUA, cat si in statele membre ale zonei euro si in Marea Britanie. Exista o probabilitate de 60% ca anul viitor sa ne confruntam cu o noua recesiune si, din pacate, suntem pe cale sa ramanem fara instrumentele de politica monetara... iar guvernele nu vor mai putea sa salveze de la faliment bancile aflate ţntr-un astfel de pericol, fiind la randul lor intr-o situatie delicata", afirma Nouriel Roubini.

Aceasta declaratie reia practic in alt registru o tema pusa pe tapet inca de acum trei ani.

De ce a fost necesara criza

ôUneori e necesara o criza pentru ca oamenii sa cada de acord asupra faptului ca nu mai poate fi amanat ceea ce era evident ca trebuia facut cu ani in urmaö, afirma in 2009, la BBC, Gordon Brown, fostul premier al Marii Britanii.

S-a spus, nu de putine ori, despre economisti ca Roubini sau Soros, ca sunt condusi de interese. Ar putea face ei jocul ôfortelor din umbraö al caror principal scop este de a controla lumea, iar criza ar fi ônuielusaö aratata ôelevilor neascultatorö (statele lumii) care nu raspund la reguli?

Speculatii in genul Teoria Conspiratiei, ar spune unii. Alti comentatori ridica semne de intrebare, justificandu-le tocmai prin masurile pe care ôprofetii crizeiö le propun.

Roubini afirma, recent, ca Europa are nevoie de ôleadership politic, coerenta si intelegere intre cele 17 tari din zona euro si 27 din UE, in vederea unei mai bune cooperari economice, financiare, fiscale si eventual, politiceö.

Fondul European de Stabilitate Financiara, un fel de FMI european, ar urma sa joace rolul capital in acest demers.

Catre o Autoritate Globala Monetara

Potrivit expertilor citati de presa internationala, ne putem astepta, in curand, la infiintarea unei Autoritati Globale Monetare, ce ar urma sa gestioneze o moneda unica, varianta anticipata inclusiv de reputatul economist american Joseph Stiglitz, laureat al premiului Nobel.

Profesorul american Jeffrey Garten, membru CFR (Council of Foreign Relations), scria de altfel, intr-un articol publicat in Financial Times, ca "propusa Autoritate Monetara Globala (GMA) va superviza la sange activitatile autoritatilor nationale, mai acerb decat FMI-ul, si va controla implementarea unor reglementari globale".

"Cele mai mari companii financiare globale va trebui sa se inregistreze la GMA si vor fi obligate sa se supuna monitorizarii acestuia. Comitetul de conducere al GMA va include bancheri din SUA, Marea Britanie, Uniunea Europeana, Japonia, China, Arabia Saudita si Brazilia. Va fi finantat prin contributii obligatorii de fiecare tara care se va angaja la aceasta si de prime de tip asigurare platite de companiile financiare globale, publice sau private", relata Garten, in Financial Times.

Cu ce se va ocupa G20 dupa reglementarea pietelor financiare? Probleme ar fi destule, potrivit expertilor citati de Yahoo Finance. De la o potentiala criza energetica, o posibila prabusire, ca un castel de carti de joc, a economiei Chinei, cea mai mare tara a lumii, la o supra-expunere a business-ului "verde".

Viitor planificat

Puse cap la cap, declaratiile din ultima vreme vin insa sa acrediteze ideea ca totul era stabilit de mult. Iar criza financiara nu a facut altceva decat sa justifice si sa grabeasca aceste masuri.á

Fostul premier britanic Gordon Brown, declara, intr-un interviu acordat pentru Reuters, ca a vorbit de necesitatea unei "noi ordini mondiale" inca din 1998, insa s-a lovit de teama altor tari in a instaura "o noua arhitectura financiara pentru urmatorii ani", cu o supraveghere globala, pentru a armoniza o lume in care banii circula dincolo de granite si firmele opereaza multinational.

La randul sau, fostul presedinte al Frantei, Nicolas Sarkozy, declara, intr-un interviu acordat cotidianului economic "Les Echos", ca este nevoie de un "guvern economic clar identificat" in zona euro, ce ar urma sa colaboreze, prin intermediul summit-urilor, cu cele mai puternice state ale lumii (G8) si cu cele 5 mari economii emergente, intre care China si India, scopul principal fiind realizarea si coordonarea unui plan global de aplanare a crizei.

Declaratii de acest gen veneau si de peste Ocean, fostul presedinte George W. Bush insistand inca de anul trecut pentru "necesitatea adaptarii legislatiei internationale la secolul XXI", iar succesorul sau, Barack Obama, despre nevoia unei cooperari internationale active, menite a rezolva problemele planetei, de la cele economice, la incalzirea globala.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
ion.gh a spus:
30/08/2012 12:10
Instrumentele acestora FMI si Banca Mondiala Se duce o lupta pentru cucerirea fostelor tari comuniste , industriile acestora au fost distruse si vindute la fier vechi . Mai avem o sansa Agricultura daca nu ne vindem paminturile altora . Oricum deja mari suprafete de pamint sint vindute deja.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 14:50
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter