- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Consiliul Fiscal: Frecventele revizuiri ale cheltuielilor sociale arata slabiciuni in programarea bugetara

19 Nov, 17:44 • Redactia DailyBusiness
Frecventele revizuiri in urcare ale cheltuielilor cu asistenta sociala indica slabiciuni in procesul de programare bugetara si contravin obiectivului asumat de autoritati de a reforma si imbunatati controlul asupra sistemului de prestatii sociale, considera Consiliul Fiscal (CF).
Consiliul Fiscal: Frecventele revizuiri ale cheltuielilor sociale arata slabiciuni in programarea bugetara

„La nivelul cheltuielilor cu asistenta sociala ale bugetului general consolidat, proiectul rectificarii bugetare prevede un plus de 404 milioane lei (+594 milioane lei la nivelul bugetului de stat), in conditiile in care aceasta categorie de cheltuieli a fost deja suplimentata semnificativ cu prilejul rectificarii bugetare din august. Frecventele revizuiri ascendente ale cheltuielilor cu asistenta sociala indica slabiciuni in procesul de programare bugetara si nu sunt consistente cu obiectivul asumat de autoritati de reformare si imbunatatire a controlului asupra sistemului de prestatii sociale”, se arata in opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de rectificare bugetara.

In opinia Consiliului Fiscal, structura revizuita a cheltuielilor bugetare poate constitui o cauza de ingrijorare

„Desi cifrele revizuite in jos fata de estimarea din august pentru cheltuielile de personal reflecta ajustarea peste asteptari a fondului de salarii, presiunile la nivelul celorlalte cheltuieli sociale, revizuite in sus, si recurenta problemei arieratelor raman in continuare o provocare”, se mai arata in opinia transmisa de Consiliul Fiscal.

Consiliul apreciaza ca perpetuarea acestor tendinte ar putea periclita indeplinirea obiectivelor fiscale viitoare sau ar putea conduce la reduceri ale altor categorii de cheltuieli, in special cheltuieli de investitii, daca nu se implementeaza cu succes reformele menite sa aduca aceste cheltuieli sub control.

Pe de alta parte, in cazul cheltuielilor de capital, reducerea cu 240 milioane lei este justificata in mare parte de ajustarea acestor cheltuieli la nivelul bugetelor locale, in ipoteza conform careia nerealizarea partiala a veniturilor proprii va conduce la o reducere automata a cheltuielilor de investitii efectuate de acestea.

Consiliul fiscal considera insa important ca autoritatile sa se asigure ca reducerile de venituri la nivelul autoritatilor locale nu se materializeze in acumulari suplimentare de plati restante, in masura in care aceste cheltuieli ar fi deja angajate.

„Proiectul de rectificare bugetara mentine tinta de deficit bugetar de 6,8% din PIB, iar veniturile si cheltuielile totale ale bugetului general consolidat nu se modifica semnificativ. Avand in vedere executia bugetara din ultimele luni, Consiliul fiscal apreciaza drept ridicata probabilitatea incadrarii in limitele tintei de deficit asumate, in conditiile in care performantele bugetare recente vor continua in perioada ramasa pana la sfarsitul anului”, se precizeaza in document.

Consiliul Fiscal remarca evolutia peste asteptari a veniturilor din TVA si accize in lunile august si septembrie, care reflecta atat rezultatul majorarii cotei TVA, cat si materializarea eforturilor Guvernului de combatere a evaziunii fiscale, contribuind la reducerea dezechilibrului bugetar sub nivelurile inregistrate in perioada similara a anului trecut. CF considera realiste noile proiectii ale acestor categorii de venituri prevazute in proiectul de rectificare bugetara.

Cu toate acestea, CF evidentiaza ca veniturile suplimentare la nivelul impozitelor indirecte sunt compensate de performanta mai scazuta decat cea programata la nivelul impozitelor directe, contributiilor sociale si veniturilor nefiscale, revizuirea in scadere a veniturilor bugetare aferente acestor categorii insumand aproximativ 3 miliarde de lei.

„Aceste evolutii confirma opinia CF pe marginea primei revizuiri bugetare pe anul 2010, conform careia estimarile aferente unor categorii de venituri s-ar putea dovedi prea optimiste”, se mai arata in document.