- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Efectele Solvency II in asigurari: Polite mai scumpe, clienti mai informati

28 Apr, 17:07 • adrian.mihaltianu
Implementarea directivei europene Solvency II, incepand cu 1 ianuarie 2013, va avea atat efecte pozitive cat si negative asupra industriei de asigurari din Romania. Astfel, companiile vor trebui sa faca noi investitii in sistemul informatic, unele dintre acestea vor avea nevoie si de capital suplimentar, in timp ce politele de asigurari s-ar putea scumpi, insa gradul de transparenta va creste.
Efectele Solvency II in asigurari: Polite mai scumpe, clienti mai informati

„Trecerea la Solvency II va insemna un efort tehnic si financiar enorm pentru companiile de asigurari din Romania”, a declarat Cristian Constantinescu, presedintele Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).

„Acest efort va insemna schimbarea normelor contabile, ceea ce va duce la modificari ale softurilor utilizate de societati. Practic, vorbim de eforturi de zeci de milioane de euro„, a mai spus Constantinescu.

Directiva Solvency II, care prevede revizuirea modului de calcul al solvabilitatii si al standardelor de management al riscului pentru industria europeana de asigurari, a fost aprobata in data de 22 aprilie 2009, dar versiunea finala a acesteia a fost adoptata pe 10 noiembrie 2009.

Comisia Europeana elaboreaza in prezent propunerile privind masurile de punere in aplicare a noului regim de solvabilitate, ce sunt asteptate pana la finalul acestui an. Directiva urmeaza sa fie transpusa in legislatiile nationale din toate statele membre UE pana la 31 decembrie 2012.

„Noul regim de solvabilitate va fi unul dintre pilonii care va sustine, pe termen mediu si lung, reintrarea pietei de asigurari din Romania pe o tendinta de crestere mai consistenta decat avansul pe care il va inregistra economia. Aceasta evolutie va fi posibila pentru ca Solvency II va insemna bani mai multi injectati in industrie, transparenta sporita si reguli prudentiale mai stricte„, a spus Constantinescu.

„Implementarea acestui regim de solvabilitate va influenta toate procesele operationale ale industriei de asigurari, va ajuta la consolidarea pietei si ii va aduce acesteia un plus de credibilitate in fata consumatorilor de produse de asigurari”, a adaugat el.

De asemenea, Solvency II va impune companiilor de asigurari o transparenta mai mare, intrucat acestea vor trebui sa faca publice informatii esentiale privind solvabilitatea si situatia lor financiara.

Se vor imbunatati informatiile transmise asiguratilor referitoare la costuri, riscurile acoperite de polita, excluderi, perioade de rascumparare, etc., ceea ce va duce la o intelegere cat mai buna a produselor de asigurare”, a declarat Michaela Koller, director general al Federatiei Europene a Asiguratorilor – CEA.

Unele firme va trebui sa isi majoreze capitalul social

In urma implementarii acestei directive, unele companii de asigurari vor fi nevoite sa-si majoreze capitalul social, ceea ce presupune costuri suplimentare, care pot duce la cresterea tarifelor primelor de asigurare. In acelasi timp, alte companii ar putea avea mai mult capital decat este necesar si si-l pot reduce.

Astfel, autoritatile si companiile fac eforturi pentru ca efectele asupra preturilor sa fie cat mai mici.

„Principalul obiectiv al CEA (Federatia Europeana a Asiguratorilor) este sa evite, in masura in care se poate, sau sa reduca un pericol major, respectiv cresterea pretului unei asigurari. Cu cat normele prudentiale vor deveni mai stricte, clientul va beneficia de mai multa siguranta, dar asta, in mod normal, va costa si mai mult„, a precizat Cristian Constantinescu.

„Piata asigurarilor este solida si nu vedem cresteri de preturi dupa introducerea Solvency II. Vrem sa evitam majorarea tarifelor”, a subliniat Michaela Koller.

„Principalul responsabil in aplicarea Solvency II in Romania este CSA si tot efortul se va concerta la Comisie”, a mentionat presedintele UNSAR.

CSA: Directiva va avea efecte in special asupra companiilor mari

La randul sau, Angela Toncescu, presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, a spus ca CSA s-a implicat in pregatirea societatilor de asigurare prin toate seminariile si discutile avute pe aceasta directiva, prin participarea la toate chestionarele (QIS 4 si QIS 5) elaborate de EIOPA (fostul Comitet European al Supraveghetorilor din Domeniul Asigurarilor si Pensiilor Ocupationale – CEIOPS).

„Cu toate schimbarile aduse de aceasta directiva, toate societatile de asigurari din Romania vor putea face fata, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) se va implica in elaborarea tuturor normelor necesare pentru ca Solvency II sa poata intra in vigoare si sa se aplice companiilor”, a declarat Angela Toncescu.

Ea a mai spus ca directiva va avea efecte, in principal, asupra companiilor mari, cu riscuri mari. Insa, asiguratii vor beneficia de mai multa siguranta cand isi incheie o asigurare.

„CSA va continua pregatirea companiilor de asigurari si a oamenilor care lucreaza in cadrul Comisiei pentru a putea fi pregatiti, ca la intrarea in vigoare, la 1 ianuarie 2013, a acestei directive sa nu existe probleme”, a sublimiat Toncescu.

Atunci cand va fi implementat, Solvency II va conduce si la o schimbare in ceea ce priveste modul in care autoritatea de supraveghere va functiona. Asiguratorii si reasiguratorii vor fi evaluati dupa riscurile existente in portofoliile lor, si, de asemenea, acestia isi vor cuantifica activele si pasivele dupa principii economice.

Solvency II va afecte pozitive asupra pietei de asigurari de viata

Piata asigurarilor de viata ar putea creste cu pana la 5% in 2011, in conditiile in care gradul de transparenta din industrie va creste, a declarat Cornelia Coman, vicepresedintele UNSAR.

Anul trecut, piata asigurarilor de viata a urcat cu 2,32%, la 1,66 miliarde de lei.

Cornelia Coman a spus ca in 2010 romanii s-au adaptat noului mediu economic prin ajustarea si modificarea standardelor de viata si a prioritatilor. Una dintre consecinte este ca ei au inceput sa se informeze mai mult inainte de a cumpara produse financiare.

Ea a subliniat ca in Romania este unul dintre cele mai scazute niveluri de penetrare ale asigurarilor de viata din Europa, de 0,3% din PIB si numai o treime dintre romani detin o asigurare de viata comparativ cu 54%, global.

Coman a mai spus ca implementarea Solvency II nu va avea efecte negative asupra asigurarilor de viata, tinand cont de faptul ca societatile din domeniu au in prezent, in general, capital mai mare decat prevede noua directiva.

Solvency II nu va avea impact in ceea ce priveste cresterea preturilor in asigurarile de viata„, a subliniat Cornalia Coman.

„Sub umbrela UNSAR, jucatorii industriei de asigurari isi reunesc eforturile de informare si educare a clientilor, in conditiile noilor nevoi si asteptari ale acestora. Astfel de initiative, alaturi de crearea de produse si servicii adaptate la noile realitati economice si de mentalitate, nu numai ca sustin dezvoltarea industriei de asigurari de viata, dar sunt o veriga de baza in recastigarea increderii oamenilor in acest tip de produse financiare”, a spus vicepresedintele UNSAR.

„Avansul de pana la 5% pe care il estimez pentru 2011 in piata asigurarilor de viata va veni in primul rand din aceste demersuri”, a adaugat Coman.

Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR) s-a constituit in anul 1994 ca organizatie profesionala in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperari in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international.

Uniunea a fost fondata de 13 societati de asigurare si reasigurare. In prezent, organizatia are 23 de membrii, care genereaza 95% din subscrierile totale ale industriei locale de profil.

Din anul 2007, UNSAR este membru cu drepturi depline al CEA Insurens of Europe, federatia asiguratorilor si reasiguratorilor europeni.

CEA, cu sediul la Bruxelles, reprezinta companii care detin o cota de 94% din totalul pietei de asigurari din Europa.