- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Foamea de bani a statului e de nestavilit: Romania a imprumutat joi 1,3 mld. euro

25 Nov, 16:32 • Redactia DailyBusiness
Ministerul Finantelor a vandut, joi, bancilor locale, titluri de stat pe 3 ani in valoare de 1,3 mld. euro, cu 300 mil. euro mult decat era prognozat, relateaza agentia Reuters.
Foamea de bani a statului e de nestavilit: Romania a imprumutat joi 1,3 mld. euro

Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, a declarat agentiei de presa ca emisiunea de titluri de stat a fost un succes, avand in vedere suma atrasa si randamentul mediu de 4,8%, ce va fi platita investitorilor.

La precedenta emisiune de titluri de stat in euro, lansata in noiembrie 2009, statul a imprumutat 794 milioane de euro la un randament mediu de 5,25%.

Presedintele Traian Basescu declara, zilele trecute, ca emisiunea de titluri de stat in euro lansata joi va reprezenta un adevarat test privind credibilitatea Romaniei in fata investitorilor.

Cei 1,3 miliarde de euro imprumutati joi urmeaza sa fie folositi pentru a acoperi, in parte, un imprumut de 1,4 miliarde de euro ce ajunge la scadenta pe 29 noiembrie.

Interesant este faptul ca Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a declarat, joi, ca statul n-ar fi avut nevoie de noul imprumut de pe piata locala, afirmand ca statul avea suficienti bani pentru a achita obligatiunile ajunse la scadenta.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a imprumutat 33,39 miliarde lei de la banci prin vanzarea de titluri de stat, sub cele peste 70 de miliarde de lei din perioada ianuarie-noiembrie 2009.

Potrivit unui raport ING Bank, in 2011, nevoile de finantare vor fi si mai mari, de 5 miliarde de lei pe luna, fata de 3 miliarde lei/luna in acest an.