- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Franks: Romania are perspective mai bune decat unele state din zona euro

26 Nov, 13:53 • Redactia DailyBusiness
Perspectivele Romaniei sunt mai bune decat cele ale unor state din zona euro care intampina dificultati, intrucat deficitul bugetar a scazut semnificativ si economia isi revine, a declarat Jeffrey Franks (foto), sefului misiunii FMI in Romania.
Franks: Romania are perspective mai bune decat unele state din zona euro

„Incepem sa resimtim revenirea cresterii economice si observam, de asemenea, o reducere semnificativa a deficitului. Acesti doi factori reduc riscul pentru Romania”, a declarat Jeffrey Franks, citat de Mediafax.

Reprezentantul FMI a explicat ca prima de risc a Romaniei este mai scazuta decat in state precum Portugalia, Irlanda, Ungaria si Letonia, intrucat Romania a luat deja „masuri semnificative” pentru a iesi din criza.

” Veniturile bugetare cresc, iar cheltuielile scad. Prima de risc pentru Romania a scazut pe pietele internationale din momentul in care au fost luate aceste masuri, pentru ca pietele internationale stiu ca Romania se afla intr-o situatie mult mai sustenabila acum”, a aratat Franks, potrivit sursei mentionate.

El a explicat ca, prin masurile structurale adoptate, situatia fiscala a Romaniei ar putea permite deficitului bugetar sa coboare sub 3% in 2012.

Dominique Strauss-Kahn, directorului general al FMI, a declarat miercuri ca niciun stat european nu risca sa intre in faliment, dar ca exista tari mai vulnerabile, precum Grecia, Irlanda, Letonia, Ungaria, Romania unde situatia trebuie redresata.

Referitor la aceste declaratii, Franks a spus ca Strauss-Kahn s-a referit la statele care au intampinat dificultati in trecut si au cautat asistenta de la FMI.

„Aceste state pe care le-a dat ca exemplu sunt state care au cerut asistenta de la FMI acum doi ani si, in orice caz, aceste tari nu sunt in pericol de faliment”, a spus Franks.

Urmatoarea transa de la FMI, de circa 870 milioane euro, va fi eliberata la mijlocul lunii ianuarie, daca Executivul va indeplini conditiile asumate in scrisoarea de intentie.

Printre aceste conditii se numara aprobarea bugetului pe 2011, promulgarea reformei pensiilor si aprobarea legii salarizaii unitare.

Romania a primit pana acum transe in valoare de 11,27 miliarde de euro de la Fond si de 3,65 miliarde de euro de la Comisia Europeana (CE).