- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Isarescu: Vom face eforturi sa atragem la dezbateri specialistii economici ai partidelor politice

06 Dec, 19:02 • Redactia DailyBusiness
BNR doreste sa atraga in dezbaterile de specialitate specialistii economici si financiari ai partidelor politice, pentru a largi cercul discutiilor pe teme macroeconomice, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isarescu.
Isarescu: Vom face eforturi sa atragem la dezbateri specialistii economici ai partidelor politice

„Acest cerc (de discutii – n.r.) se va mari, probabil. Noi va trebui sa facem un efort mai mare, vom continua acest efort de comunicare sa atragem specialistii economici si financiari ai partidelor politice. Nu trebuie sa vina aici neaparat lideri de partide politice, pentru ca este in definitiv o discutie de specialitate, si vom face si acest efort”, a spus Isarescu la finalul prezentarii raportului Bruegel privind criza in Europa emergenta, citat de Mediafax.

Guvernatorul BNR a apreciat ca lucrarea, la a carei elaborare a participat si profesorul Daniel Daianu, va fi un punct de plecare pentru dezbateri intense privind viitorul model de dezvoltare al tarilor din Europa centrala si de Est si al UE in general, chiar daca nu ofera solutii sau previziuni, ceea ce ar fi, de altfel, „o aroganta umana suprema”.

„O lucrare ca asta e importanta, chiar daca nu-ti da raspunsuri, pentru faptul ca te zguduie iti pune atatea intrebari, ca te intrebi pana la urma daca o schimbare majora are loc sau nu va avea loc. Lumina acestei lucrari ne poate intuneca definitiv, dar asta nu inseamna ca nu ne framanta si este un mare avantaj. Cred ca se va disuta foarte mult pe seama ei. Intr-adevar, pare ca discutia are loc intr-un cerc inchis, nu e chiar atat de inchis, nu este nici foarte deschis, dar e normal sa fie asa”, a spus Isarescu.

„Sa fim si noi seriosi, vorbim o pasareasca in definitiv, pana nici Eugen (Eugen Radulescu, director in BNR, a vorbit in vara despre posibilitatea deprecierii monedei nationale pana la un curs de 6 lei/euro) n-a tras nicio bomba, n-a spus cat va fi cursul, ce sa afle de la noi in definitiv presa, ma mir ca a mai ramas cat ramas, fara sa aiba nicio stire de senzatie”, a adaugat el.

Anterior, Lucian Coritoru, consilier al guvernatorului BNR, a avut o pledoarie anti-reglementare excesiva, considerand ca cel putin la nivel financiar criza din 2007 este rezultatul reglementarilor de tipul Basel.

„Aceasta ciupercarie de institutii care se creeaza acuma pentru mine nu sunt nicio garantie ca vor duce intr-o directie buna. Stiu sigur ca aceste institutii se vor umfla, isi vor crea propriul obiectiv de a exista, il vor perpetua, vor deveni consumatoare de resurse si vor transforma, ca Daniel (Daniel Daianu – n.r.) s-a referit si la banca cetrala, un stingator de foc intr-un detector de fum, cum a zis cineva. De aceea cred ca daca se extinde aceasta conceptie si viitorul BCE va fi pus in pericol. El este oricum in pericol acum prin aceste practici cvasi-fiscale pe care le-a promovat si UE si SUA”, a spus Croitoru.

El a explicat ca apetitul pentru reglementare si-a aratat limitele in perioada anilor ’30 – ’70, cand autoritatile au fost entuziasmate dupa ce au controlat dobanzile la credite, dobanzile la depozite, creditele, nivelul creditelor, pietele diverselor credite si s-a crezut ca totul s-a rezolvat.

„Au fost 26 de ani fara crize bancare. Dar a fost platit un pret extraordinar de mare. Nu s-au dat credite catre intreprinderile mici si mijlocii, eficienta a scazut foarte mult, astfel ca in anii ’70 s-a renuntat la acest lucru. Basel I e vinovat cu V mare, el a impins la modelul acesta de banci, adica spre excesele modelului „originate and distribute”. Basel I a impins catre aceasta criza. Nu poti sa faci abstractie de faptul ca entitatile economice exploateaza ceea ce se numeste costul reglementarilor, adica totdeauna vor exploata greselile din reglementare sau oportunitatile din reglementare. Asa au fost exploatate si Basel I si Basel II, asa va fi exploatat si Basel III”, a argumentat Croitoru.

Consilierul guvernatorului BNR sustine ca orice s-ar face in materie de reglementare, piata este foarte inovativa si aceasta calitate nu i se va putea confisca in niciun fel.

„Si va gasi orice cale spre profit, pentru ca aceasta este natura umana”, a conchis Croitoru.

Coautor al raportului Breugel, Daniel Daianu a replicat ca un exces de reglementare nu a existat nici in SUA, in ciuda constructiei „bizantine” a institutiilor de peste ocean, opinand totodata ca numai dereglementarea din ultimele doua decenii a permis orice produs financiar si o expunere foarte mare a sistemului bancar.

„Sigur ca piata este inventiva, dar aici avem o problema principiala, de atitudine. Te gandesti la riscurile sistemice? Sigur ca ne gandim. Dar ce faci, stai cu mainile incrucisate? Dom’le, nu stim, asta este, piata le va rezolva intr-un fel sau altul. Aaaa, ca exista riscuri sa n-ai eficacitate si cu acest consiliu european, se poate si asta, dar asta nu inaseamna sa nu incerci. Ai o problema in UE ca ai platitori de taxe si impozite la nivel national in timp ce efectele sunt la nivel european. Ai o problema de alcatuire institutionala din acest punct de vedere. Ce faci, ramai numai cu institutiile nationale? Nu zice nimeni sa suprarglementezi, dar noi nu avem institutii de reglementare si supraveghere la nivel european, deci nu avem”, a continuat Daianu.

In deschiderea evenimentului, guvernatorul Isarescu a afirmat ca raportul Bruegel ar putea marca prin ce semnaleaza o turnura in dezvoltarea luimii si a economiei mondiale.

„De multe ori traim asemenea momente, dar nu ne dam seama de ele, e foarte greu sa discerni intre o tendinta care inseamna o continuitate si o deviatie de la trend, oricum o deviatie de la ce credeam anterior ca se va intampla, a spus Isarescu.

El a amintit ca a trait o turnura in economia mondiala si a asistat la disputele dintre interventionisti si monetaristi, reprezentanti de Paul Samuelson si Milton Friedman, dar a reevocat participarea la un discurs al lui Friedrich A von Hayek, laureat al premiului Nobel pentru economie, care a readus in discursul secolului XX liberalismul clasic.

Isarescu a citat din amintire pasaje din discursul lui Hayek: „Domnilor, m-ati invitat sa va vorbesc despre un tremen care este o noutate, stagflatie. Am stat si m-am gandit si cred ca am un raspuns. In ’39, dupa ce prietenul meu John Keynes si-a lansat cartea (The General Theory of Employment, Interest and Money – n.r.) si am citit-o, mi-am dat seama cat de periculoasa este si l-am invitat la o discutie la un restaurant londonez. Si stiti ce i-am spus? John, scoate porcaria asta de pe piata ca vei distruge capitalismul. Si uite ca s-a intamplat, ca porcaria lui John a distrus capitalismul”.

„Socul pentru mine a fost mare, eu invatasem ca Keynes a salvat capitalismul. Si nu doar eu invatasem acest lucru, erau si cei din sala socati. Pe urma ne-a tinut o lectie de libertate, de neoclasicism, de libertate a pietelor. Am inteles mult mai tarziu discursul lui Hayek din ianuarie 1975. Bineinteles ca n-aveam mintea atunci ca sa-l inteleg pe el, eram altfel scolit, altfel calibrat, altfel orientat. Mi se parea chiar bizar ce spune acolo. Despre autoreglare.. acum il inteleg mai bine si-l inteleg mai bine in contratimp, cand se pare ca se termina un ciclu lung si apare altceva, nu stiu ce apare”, a mai spus Isarescu.