FINANTE-BANCI

Stresul nr. 1: De ce sunt romanii coplesiti de datorii

27 martie 2012, ora 11:29, autor(i): Andreea Radu   | 3 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
Facturi.jpg
Datoriile reprezinta una dintre cele mai importante surse de stres. De ce ne imprumutam pentru ca apoi sa traim viata intr-o permanenta presiune, rezulta din studiul "Atitudinea romanilor fata de datorii", realizat de TNS CSOP.

Plata utilitatilor, creditele bancare in general si ratele la credite ipotecare sunt principalele motive pentru care romanii ajung sa se simta coplesiti de datorii, potrivit studiului, efectuatla cererea companiei de recuperare de creante Kruk International.

Astfel, 15% dintre romani au spus ca au contractat un credit nou pentru a-l rambursa pe cel vechi, 25% au spus ca au acumulat datorii in anul 2011, iar 6% au recunoscut ca au purtat discutii cu o firma de colectare creante sau cu un departament specializat in acest sens, din cadrul unei companii.

Cercetarea mai arata ca aproape doua treimi dintre romani ar cere mai degraba sfatul partenerilor de viata sau familiei daca s-ar afla intr-o situatie financiara dificila.In ceea ce priveste motivele datoriilor, 66% dintre romani afirma ca plata utilitatilor este principalul motiv din cauza caruia au acumulat datorii. Creditele la banca i-au facut pe 54% dintre romani sa se indatoreze, iar ratele ipotecare i-au afectat pe 45% dintre acestia.

Alte motive identificate sunt: leasingul pentru masina (31%), plata chiriei (27%) si imprumuturile luate de la cunoscuti (11%).

Profilul datornicului

Aproape 4 din 5 romani (78%) afirma ca cele mai afectate de problema datoriilor sunt persoanele care au o situatie financiara dificila, cauzata de pierderea locului de munca, reducerea salariului, reducerea venitului per gospodarie, imbolnavire, accidente sau alte evenimente neprevazute.

Alte persoane prinse in spirala datoriilor sunt cele care au luat credite fara sa aiba posibilitatea de a le achita, care si-au supraestimat posibilitatile sau care au sperat la imbunatatirea situatiei lor materiale.

Cum gestionam datoriile

Daca ar intra in spirala datoriilor, 63% din romani ar cauta un sfat pentru rezolvarea problemei la familie sau la partenerul de viata, iar 22% ar prefera sa se descurce pe cont propriu.

Barbatii (24%) inclina mai degraba decat femeile (21%) spre varianta sa se descurce singuri, la fel si persoanele peste 55 ani (29%), a spus Bogdan Stoian, manager de proiect in cadrul companiei TNS CSOP.

Cei mai tineri (cu varste intre 18 si 34 ani) apeleaza mai degraba la sprijinul familiei (67%, fata de celelalte grupe de varsta). Aproape jumatate dintre respondenti cred ca cei aflati in datorii ar vrea sa le achite, insa nu gasesc o solutie pentru a face acest lucru.

Daca ar avea chiar ei datorii excesive, 51% din respondenti ar incerca sa le plateasca cat mai curand posibil, cautand eventual surse alternative de bani. 23% ar cere ajutorul familiei, iar 17% ar incerca sa ia legatura cu creditorul sau cu o firma de colectare creante.

Relatia cu firma de recuperari creante

Daca ar fi contactati de firma de colectare creante, aproximativ 84% din romani ar cere explicatii de la reprezentantii companiei in legatura cu modul in care pot rezolva problema. In acelasi timp, 10% sustin ca ar cere sa fie absolviti de datorii, iar 8% ar incerca sa contracareze initiativa firmei, mai arata studiul.

De asemenea, 3% ar folosi scuze precum boala pentru a scapa de plata, iar 2% ar evita orice contact cu firma de colectare.

La intrebarea ce asteapta datornicii de la firma specializata de colectare creante, 41% au raspuns: negocierea unor rate pentru acoperirea creditului, 35%, intelegerea situatiei si sprijin pentru gasirea unei solutii, iar 8%, reducerea sumei de bani care trebuie inapoiata.

Isabela Iacob, directorul general al Kruk International, a precizat ca societatea pe care o conduce tinteste de obicei sa ajunga la o intelegere pe cale amiabila cu clientii, persoane cu datorii, incercand ca reduca rata creditelor atat prin majorarea perioadei de creditare cat si prin scaderea dobanzii.

Ea a mentionat ca angajatii Kruk incheie angajamente de plata cu fiecare client in parte, cautand o solutie customizata.

"Am negociat impreuna cu fiecare persoana cu datorii cea mai buna solutie de plata in rate convenabile, pe care sa le poata achita lunar", a spus Isabela Iacob.

Iacob a dat ca exemplu un debitor care are o rata a creditului de 800 de lei pe luna si venituri de 1.000 de lei, iar in urma aranjamentului propus de Kruk, debitorul poate plati o rata pe care si-o poate permite, de circa 300 de lei, dar pe o perioada mai lunga.

"Noi cumparam portofolii de credite la licitatiile organizate de banci sau le administram pe cele externalizate catre noi de catre creditori", a declarat aceasta.

Cercetari similare au fost cerute de grupul Kruk si in celelalte doua tari europene in care isi desfasoara activitatea - in Polonia si in Cehia. Studiul din Romania a avut loc in luna februarie 2012.

Cercetarea a fost realizata pe un esantion de 1.000 de persoane, decidente in privinta cheltuielilor in gospodarie, cu varste de peste 18 ani. Structura esantionului este formata din 65% femei, 35% barbati, cu o repartiei de 37% in mediul rural, 27% in orase cu sub 100.000 de locuitori, 23% in orase cu peste 100.000 de locuitori, 12% in Bucuresti.

Dintre persoanele chestionate 26% au studii universitare, 57% au studii medii si 17% studii primare
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
VALENTINO a spus:
27/03/2012 15:22
Romanii sunt coplesiti de datorii pentru ca au un venit foarte mic si sunt determinati sa faca imprumuturi.Venitul foarte mic se datoreaza politicienilor care au vindut toate fabricile rentabile pentru bani negri necesari campaniei electorale.Iar acum se vad consecintele,romani saraci si indatora-ti si unii politicieni arestati.
 
Adrian Popescu a spus:
27/03/2012 22:06
Romanii sint coplesiti de datorii PENTRU CA SINT FUDULI . Vor sa acumuleze foarte repede ceea ce vad in occinet si in reclamele ordinare de pe televiziuni . Numai ca ei nu iau in calcul faptul ca ceea ce se vede in occident s-a construit in 50 - 100 de ani si nu in 20 ( mai mult de atit , s-a construit cu MUNCA nu cu nemunca si cu delapidari ). Cine ii pune pe romani sa se intinda mai mult decit plapuma ? Va spun eu ; prostia si fudulia . Eu pe astia nu ii pling . Imi pare rau doar ca pe spinarea astora traiesc tot felul de firme ( mai ales multinationale ; adica banci si supermarketuri in principal care au venit in Romania , tocmai , sa speculeze prostia si fudulia ).
 
coco a spus:
10/04/2012 13:25
Asta nu-i totul.
Problema e ca multi datornici pt credite imobiliare au luat banii si i-au dat pe niste mizerii, de 4-5 ori mai scumpe decat fac.
 
KeyJobs - Job-uri premium
Joi, 07 Iulie 2022, 10:49
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter