- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Tot mai putine carduri de credit. Refinantarile le „omoara”

24 May, 00:01 • adrian.mihaltianu
Principala cauza a scaderii numarului de carduri de credit la minimul ultimilor trei ani este creditul de refinantare, spun reprezentantii pietei bancare. De ce? Pentru ca acesta este primul instrument de creditare care se inchide atunci cand se apeleaza la refinantare.
Tot mai putine carduri de credit. Refinantarile le omoara

Portofoliul de carduri de credit valide aflate in circulatie s-a redus in primul trimestru din acest an cu 181.348 unitati fata de decembrie 2010 si cu 311.235 de carduri comparativ cu martie 2010. Astfel, la finele lunii martie existau [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/numarul-cardurilor-active-a-scazut-in-primul-trimestru-la-nivelul-minim-din-ultimii-trei-ani-62550/]1,94 milioane de carduri de credite valide[/url], numar minim inregistrat de cand sunt datele disponibile, respectiv din martie 2008.

Dindar Bactali, directorul regional retail al BCR, considera ca principalul motiv de reducere a numarului de carduri de credit este refinantarea, in conditiile in care se inchide cel mai usor si rapid.

„In momentul in care se refinanteaza un grup de credite la o alta banca, prima data se inchide cardul de credit. Probabil ca acesta este principalul motiv pentru scaderea cardurilor de credit la nivelul pietei”, a spus Dindar Bactali.

Reprezentantii UniCredit Tiriac Bank au mentionat ca un aspect al reducerii cardurilor de credit la nivel de sistem ar putea fi faptul ca in ultimul an [b]bancile au facut campanii puternice pentru actualizarea portofoliului de clienti  si pentru curatarea bazei de date[/b].

„Pe de alta parte, multi clienti s-au reorientat in ultimul timp catre creditele de refinantare, mai putini fiind cei care, in aceste conditii de criza si post-criza au optat pentru achizitionarea unui card de credit”, au mai spus oficialii UniCredit.

La randul sau, Ilgaz Kaya, directorul de marketing al Garanti Bank Romania, a declarat ca bancile desfasoara unele operatiuni de „curatare” a portofoliului, in urma carora inchid cardurile inactive.

[b]Isi revine piata pana la finele anului?[/b]

„Datorita gradului mare de indatorare al populatiei, nu ne asteptam la modificari semnificative ale numarului de carduri in acest an”, a mentionat Ilgaz Kaya.

De aceeasi parere este si Dindar Bactali, tinand cont de faptul ca pe piata bancara este o activitate acerba pe refinantari.

Mai optimisti sunt reprezentantii UniCredit Tiriac Bank, car spun ca „este posibila o revenire pana la finalul acestui an, datorita evolutiei beneficiilor acordate si programelor de loializare din ce in ce mai atractive”.

[b]Cardurile de credit sunt mai putine, dar tot mai folosite[/b]

Cu toate ca numarul cardurilor de credit a scazut, valoarea platilor facute cu acestea a crescut cu 25% in primul trimestru din acest an fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 667,14 milioane de lei.

„Valoarea platilor este in crestere deoarece din ce in ce mai multi comercianti au inceput sa accepte carduri (de credit – n.r.), ceea ce a determinat o frecventa mai mare de utilizare a acestora”, a precizat Ilgaz Kaya, directorul de marketing al Garanti Bank Romania.

Dindar Bactali, directorul regional retail al BCR, a spus ca majorarea platilor cu cardul de credit inseamna ca anumiti oameni care nu au utilizat cardul la un moment dat, si au nevoie de bani, acum au inceput sa-l foloseasca.

„Chiar si educatia de-al utiliza (cardul de credit – n.r.) a crescut”, a subliniat Bactali.

„Spre exemplu, eu am bani si pe cardul de debit si pe cel de credit si sunt momente in care folosesc cardul de credit pentru ca stiu ca o perioada de 53 de zile (perioada de gratie – n.r.)  nu platesc dobanda si atunci prefer sa ma folosesc de el si apoi sa rambursez suma utilizata. Este ca un credit fara dobanda”, a mai spus oficialul BCR.

In acelasi timp, reprezentantii UniCredit Tiriac Bank au declarat ca „piata devine din ce in ce mai interesata de efectuarea platilor cu cardul, tinand cont de faptul ca a ajuns cea mai comoda modalitate de plata. Nu se percep comisioane suplimentare, iar clientul nu trebuie sa se deplaseze, ceea ce inseamna economie de timp”.

Acestia au adaugat ca clientii pot sa opteze pentru plata facturilor direct prin internet sau la bancomat si pot sa comande sau sa plateasaca bunuri direct de pe internet in conditii de maxima securitate.

Printre bancile care au in portofoliu carduri de credit se numara: Garanti Bank, BCR, UniCredit Tiriac Bank, Raiffeisen Bank, Credit Europe Bank, CEC Bank, BRD, Alpha Bank, Citibank, Intesa Sanpaolo Bank, ING Bank.

In functie de banca, limita maxima de credit pe acest tip de card poate fi intre 10.000-50.000 de lei, iar perioada de gratie este in general cuprinsa intre 45 si 60 de zile.

Perioada de gratie este perioada pentru care banca nu calculeaza dobanzi la creditul utilizat.

Pentru imprumuturile accesate prin cardurile de credit, bancile percep dobanzi anuale care pot incepe de la 15% si pot ajunge la peste 30%.