- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Internet/New Media

Director regional Intel: In 5 ani, liniile ce delimiteaza telecom-ul, computerele si televizoarele vor disparea

26 May, 14:30 • emanuel.ceciu
"Nu vor mai exista electronice construite doar pentru un tip de activitate, totul va fi interconectat - iar liantul va fi Internetul", spune Guenther Juenger, director corporate affairs Intel EMEA. Romania ar putea reusi aceasta trecere mai tarziu decat alte tari.
Director regional Intel: In 5 ani, liniile ce delimiteaza telecom-ul, computerele si televizoarele vor disparea

Lipsa infrastructurii solide, a investitiilor in educatie, migrarea tinerilor romani catre alte tari dupa terminarea studiilor precum si activitatile politice ezitante vor avea un efect puternic negativ asupra evolutiei pietei de IT&C in urmatoarea perioada.

„Este nevoie de antreprenoriat inteligent in Romania. Totul porneste de la educatie, de la implicarea Guvernului in acest segment, in educarea profesorilor. Oricat de capabile ar fi computerele elevilor, tot profesorii fac diferenta”, spune Juenger, care este cetatean german de origine romana, nascut la Timisoara. Acesta s-a alaturat grupului Intel in 1983.

El subliniaza ca Romania parcurge in prezent o perioada poate similara cu cea experimentata de Irlanda la finalul anilor ’80, cand aproape toti tinerii din acea tara preferau sa emigreze. „Ulterior insa, statul a inceput sa inoveze in tehnologie, sa construiasca infrastructura solida, cu alte cuvinte sa ofere tinerilor toate premisele pentru a ramane in tara. Asta ar trebui sa urmareasca si Guvernul Romaniei – sa investeasca inteligent in viitor. Si parte din acest viitor este tehnologia”, considera directorul regional al celui mai mare producator de procesoare din lume.

Acesta nu critica atat lipsa de deschidere a guvernantilor, cat lipsa actiunilor. „Am discutat in mai multe randuri cu reprezentanti ai Guvernului privind implementarea unor solutii pentru educatia din Romania, inclusiv introducerea in scoli a unor mini-laptop-uri ieftine pentru elevi – Classmate PC-uri. Toti au fost incantati, dar nu au facut nimic practic”, spune Juenger.

Tehnologia wireless este de asemenea un lucru crucial pentru evolutia tehnologica. Spectrul de frecvente de 2,5 Ghz trebuie deschis pentru ca „Internetul fara fir” sa se poata extinde cu adevarat la nivel national. „Aceasta frecventa este cea mai folosita in SUA, de exemplu, unde oamenii se pot conecta wireless la distante foarte mari”, exemplifica germanul de origine romana.

La nivel mondial, tehnologia a ajuns la un asemenea nivel incat intre televizoare, computere si telefoane mobile nu vor mai exista diferente majore de functionalitate. Cea mai recenta miscare in acest sens a fost facuta de Google care a anuntat ca anul acesta va lansa, impreuna cu Intel, Logitech si Sony, tehnologia necesara pentru ca utilizatorii sa poata accesa Internetul pe televizoare.

„Inovatiile tehnologice vor accelera in urmatoarea perioada. Internetul va fi liantul dintre ele. In ultimii cativa ani au aparut foarte multe companii ce au schimbat industria online si nu numai – Google si Facebook sunt doar doua dintre ele. De asemenea, au aparut segmente noi de piata – netbook-urile, smartphone-urile cu touch screen, noi tehnologii wireless, eBook Readerele, tabletele PC sau laptopurile ultra slim si foarte usoare”, spune Juenger.

Acesta considera ca fizicul uman nu este conceput pentru a tasta, astfel incat in viitorul apropiat si mediu ar putea castiga teren gadgeturile cu touch screen. „Tabletele PC inca nu sunt concurenti seriosi pentru computerele „traditionale”, insa pe masura ce vor avea din ce in ce mai multa putere de calcul, vor putea indeplini implicit mai multe task-uri si atunci ar putea castiga o cota de piata demna de luat in seama”, mai adauga Guenther Juenger. Acesta subliniaza ca recent a fost atins un prag demn de remarcat pentru industria IT – livrarea a 1 milion de computere pe zi, la nivel global.

Directorul regional al Intel spune ca nu exista in prezent limite fizice in ceea ce priveste evolutia tehnologica. „Cip-urile vor continua sa se micsoreze, vor avea din ce in ce mai multe nuclee. In urmatorii 10 ani nu se intrevad probleme si mai departe de atat, avand in vedere viteza tehnologizarii, nici nu are sens sa privim. Oricum, din spate vine generatia noua care deja gaseste inutile ziarele in format fizic. Eu inca le prefer asa – asta numesc eu ‘technology gap'”, spune, zambind, Juenger.

Oficialii Intel nu au dorit sa declare investitiile companiei in Romania, subliniind doar ca acestea sunt „in crestere si la un nivel important”. „Romania se face remarcata in intreaga Europa prin antreprenorii tineri care au competente ridicate in crearea de aplicatii si software. Acestia trebuie sa gandeasca global – Internetul nu are granite”, a incheiat Juenger.