IT&C

Romanii cumpara 2.000 de tablete PC pe luna. "Pe termen scurt, mini-laptopurile vor scadea puternic"

11 mai 2011, ora 00:03, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
images.jpg
Piata tabletelor PC din Romania a explodat in acest an, iar vanzarile lunare sunt estimate la circa 2.000 de unitati pe luna, o crestere de peste 100% fata de media din 2010. Chiar daca iPad-ul domina inca acest segment, noi producatori se lanseaza in fiecare luna, piata devenind din ce in ce mai "democratica", spun jucatorii din piata.
"In acest moment, pe segmentul tabletelelor se vand aproximativ 2.000 de unitati pe luna, in crestere semnificativa de la inceputul anului. In ultima perioada, multi producatori, printre care Asus, Motorola, RIM, Acer, au lansat tablete cu performante de top, care vor consolida acest segment si vor reprezenta o alternativa pentru iPad 2. Aceasta ramane insa tableta cu cele mai mari vanzari pe acest segment si ne asteptam sa isi pastreze pozitia dominanta in acest an", a spus, pentru DailyBusiness.ro, Irinel Burloiu, directorul de marketing al magazinului online eMag.

In 2010, pe piata locala s-au vandut circa 10.000 de tablete PC, ceea ce ar insemna o medie lunara de peste 830 de unitati. Chiar daca piata creste considerabil, cererile raman in continuare mai mari decat posibilitatea imediata a retailerilor de a oferi produsele, indiferent de brand.

Tabletele nu mai inseamna doar iPad. Sunt 15 producatori si lunar apar jucatori noi

"Comercializam in prezent peste 50 modele diferite de tablete PC de la 15 producatori, prin magazinele online de profil ale grupului FIT, respectiv PCGarage.ro, PCfun.ro, ShopIT.ro si Electrofun.ro. Si in fiecare luna apar noi producatori care lanseaza produse de tip tablete.Cred ca este o piata care se va diversifica foarte mult in viitor", a spus Marius Ghenea, proprietarul grupului. Ca orice produs care nu mai este nou si unde competitia este in crestere, preturile tabletelor au o tendinta usor descendenta.Tabletele ar putea reduce substantial piata de mini-laptopuri

"Pe termen scurt, tabletele nu au cum sa inlocuiasca notebook-urile, fiind vorba de doua tipuri diferite de utilizare, asa incat vedem piata de tablete mai curand ca o piata noua, care vine pe langa notebook si care probabil ca va reduce substantial piata de netbook/mini-laptop", considera Ghenea.

Momentan, tabletele nu sunt majoritare ca vanzari pe piata de PC-uri, insa isi cresc substantial cota de piata. Spre exemplu in cazul eMag, 13% din PC-urile vandute in 2011 sunt tablete, in crestere de la 8%.

Piata mondiala a tabletelor PC ar putea ajunge la 49 miliarde de dolari pana in 2015, la doar un an dupa ce a fost creata odata cu lansarea iPad de catre grupul american Apple, potrivit unui studiu al firmei de cercetare Strategy Analytics. Acelasi studiu noteaza ca piata de profil va deveni al treilea mare segment in sectorul consumului de electronice, dupa televizoare si computere personale.

Potrivit unui studiu al ABI Research, in 2010 circa 85% din comenzile de tablete la nivel global au fost pentru Ipad. Al doilea jucator a fost Samsung cu 8% din piata, iar al treilea a fost Archo cu 2% din piata.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 14 August 2022, 07:11
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter