MEDIA & MARKETING

Cazul Zirkon Media: De ce mor distribuitorii de presa

21 octombrie 2014, ora 00:05, autor(i): Madalina Pana 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
ziare.jpg
Dupa insolventa rasunatoare a gigantului Rodipet si a altor firme din domeniul distributiei de presa precum Press Point, un alt jucator cunoscut intra in dificultate. Executata silit de banca, Zirkon Media este haituita acum in instanta si de catre unul dintre cei mai importanti parteneri de afaceri.

Estimata la 100 de milioane de euro, piata distributiei de presa nu este un domeniu in care poate sa izbuteasca oricine. O demonstreaza si cel mai nou caz al unei societati aflate candva pe val si care acum se confrunta cu dificultati foarte mari. 

In vara lui 2012, Adevarul Holding anunta lansarea unui parteneriat cu Zirkon Media, prin care distribuitorul de presa prelua integral activitatea de abonare la publicatiile editate de trustul media.

Zirkon Media devenea astfel unicul reprezentant indreptatit sa oferteze, sa contracteze si sa distribuie abonamente in numele editorului.

Divort cu cantec 

Doi ani si cateva luni mai tarziu, respectiv la jumatatea lunii octombrie 2014, trustul media patronat de Cristian Burci a initiat doua demersuri in instanta impotriva Zirkon Media, unul pe "ordonanta de plata" si altul prin care solicita insolventa distribuitorului de presa, ceea ce inseamna ca ar avea de recuperat mai mult de 10.000 de euro de la acesta.Demersurile in instanta ale Adevarul Holding ar putea avea loc in contextul in care distribuitorul de presa nu i-ar mai fi livrat niciun ziar/revista catre abonati.

Surse din piata au declarat pentru DailyBusiness.ro ca, incepand cu 1 septembrie 2014, Zirkon Media si Mirion Press (alias Abopedia) nu mai livreaza nici un ziar/revista catre abonati. "Efectiv si-au inchis firmele, nu mai raspund la telefoane/mail, deci au fugit cu banii abonatilor", au spus acestea.

Executata silit

Marile probleme pentru distribuitorul de presa au inceput insa inca din vara acestui an. Pe 30 iulie, Judecatoria Sectorului 2 a admis o cerere prin care a autorizat Banca Transilvania sa execute silit compania.

"Autorizeaza creditorul sa treaca la executarea silita a obligatiei cuprinse in titlul executoriu. Fara cale de atac", se mentioneaza in decizia instantei din 30 iulie.

O zi mai tarziu, aceeasi instanta a admis cererea de executare silita a Zirkon Media inaintata de un alt creditor, respectiv VBL Leasing Romania IFN.

"Admite in parte cererea. Incuviinteaza executarea silita. Autorizeaza creditorul sa treaca la executarea silita directa prin predarea bunurilor mobile si indirecta pentru realizarea debitului de 91035,69 lei, la care se adauga cheltuieli de executare. Autorizeaza executorul judecatoresc sa intre in sediul societatii debitoare, la punctele de lucru ale acesteia, precum si in orice alte locuri ale debitoarei, cu consimtamantul acesteia, iar in caz de refuz, cu concursul fortei publice, in vederea executarii silite. Executorie. Fara cale de atac", se arata in decizia instantei din 31 iulie. 

Refuzuri la plata de aproape 4 mil. lei

Despre problemele Zirkon Media au scris luna trecuta si colegii de la antitepari.ro. Potrivit acestora, firma Zirkon Media SRL Bucuresti, cunoscuta drept furnizorul publicatiilor necesare realizarii emsiunilor de revista a presei, are probleme cu lichiditatile.

"Incepand din septembrie 2013, societatea detinuta de Gabriel Medianu si Daniel Trasca apare constant in evidentele Centralei Incidentelor de Plati, acumuland refuzuri la plata totale de peste 3,85 milioane lei", spun jurnalistii de la antitepari.ro.

Ei adauga ca anul acesta, conturile Zirkon Media au fost poprite de mai multe ori din cauza restantelor catre bugetele de stat.

Infiintata in septembrie 2001, compania a incheiat anul 2013 cu o cifra de afaceri de 8,38 milioane de lei si un profit net de 26.236 lei, dupa ce, la finalul anului 2012, raportase afaceri de 7,75 milioane lei si un profit net de 287.549 lei.

Nimic nu dispare, totul se transforma 

Inchiderea Zirkon Media ar duce la cresterea numarului de firme care au esuat in domeniul distributiei de presa pe baza de abonament.

In ultimii 6 ani, 12 astfel de firme din Capitala si-au incetat activitatea, a spus pentru DailyBusiness.ro Mihai Manea, director general al Manpres, una din putinele firme care mai activeaza pe acest segment.

Mai mult, afacerile din domeniul distributiei de presa ar urma sa se concentreze in proportie de 60% in mainile Burda Romania si ale fostilo asociati ai Press Point Distribution, conform unor surse din piata.

Acestea mai mentioneaza ca subsidiara din Romania a publisherului german ar fi facut un parteneriat cu fostii reprezentanti ai Hiparion Distribution si Press Point Distribution pentru afaceri in distributia de presa, constituite pe mai multe firme care au aceeasi adresa ca Burda Romani: strada Buzesti 85, sector 1, Bucuresti.
Interesant este ca Press Point Distribution a intrat in insolventa si la cererea Burda Romania.

Pe langa "noul" player, in piata difuzarii de presa mai activeaza si operatorii magazinelor Inmedio precum si o serie de jucatori mai mici.

Citeste si:
Trezirea gigantului adormit: Presa se prabuseste, ce sanse mai are Rodipet?

Statul roman, aparat de Leaua & Asociatii in procesul nationalizarii Rodipet
Fostul patron al Rodipet, urmarit penal intr-un dosar de devalizare a CFR Mesagerie
Fosta companie Rodipet a intrat in insolventa
Operatiunea "Supravietuirea": Distribuitorii vand ziare straine in Romania si romanesti in strainatate
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Duminica, 29 Mai 2022, 06:02
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter