MEDIA & MARKETING

CNA: OTV si Realitatea TV - Cele mai multe greseli de limba romana in luna octombrie

20 decembrie 2012, ora 12:17 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
cna.jpg
OTV si Realitatea TV au inregistrat cele mai multe greseli de folosire a limbii romane in luna octombrie, potrivit unui raport de monitorizare facut public miercuri de Consiliul National al Audiovizualului (CNA).

Monitorizarea a fost facuta in luna octombrie si cuprinde12 televiziuni (TVR 1, TVR 2, Antena 1, Antena 3, Pro TV, Prima TV, B1 TV, Realitatea TV, Romania TV, OTV, Kanal D si Digi 24) si doua posturi de radio (Radio Romania Actualitati si Europa FM), alese in functie de audienta, de acoperirea nationala, de ponderea emisiunilor informative si de dezbatere si de asumarea unui rol cultural si educativ.

Potrivit monitorizarii,in luna octombrie, cele mai multe greseli de folosire a limbii romane s-au inregistrat la OTV (55 de greseli) si Realitatea TV (43). Clasamentul lunii octombrie este continuat de: Romania TV (37), Kanal D (37), Antena 1 (35), Pro TV (34), Digi 24 (32), B1 TV (30), Prima TV (29), Antena 3 (27), TVR 2 (22) si TVR 1 (16). Pe de alta parte, in luna octombrie, la postul Radio Romania Actualitati au fost constatate 19 greseli, iar la Europa FM - 16, noteaza Mediafax.

Conform monitorizarii, in luna octombrie, greselile de grafie, punctuatie si pronuntare au continuat sa fie prezente la posturile de televiziune.in textele scrise pe ecran continua sa apara numeroase neglijente de tehnoredactare, intre care lipsa semnelor diacritice continua sa aiba o pondere foarte mare. De exemplu, "Domna asistenta", "Pe dealta parte", "azi nopate". in aceasta etapa de monitorizare au reaparut greselile grave, elementare, de grafie, slab reprezentate in etapele precedente. Cele mai multe privesc scrierea cu "i", "ii", "iii" - "prin diverse ceremoni" (corect: "ceremonii"); "Romanii s-au batut cu portocalii" (corect: "portocaliii"); "de a le inveselii sufletele" (corect: "inveseli").



Folosirea cratimei pune, in continuare, destul de multe probleme.Cele mai multe greseli privesc scrierea substantivelor compuse cu "sef" si cu "prim": "comisar sef" (corect: "comisar(ul)-sef"); "redactor sef" (corect: "redactor-sef"); "Victor Ponta, Prim Ministru" si "raspunsurile primului ministru" (corect: "prim-ministru" - cu litere mici la initiala si cu flexiune numai pe cel de-al doilea component); "prim viceprim-ministru al Libiei" (corect: "prim-viceprim-ministru").
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Sambata, 17 Aprilie 2021, 01:36
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter