- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Mogulii nu se tem de voievodatele lui Boc: „Business-ul de presa va deveni mai puternic”

17 Jun, 00:03 • marian.rujoiu
Business-ul de presa locala, care traieste din publicitate, nu sta in impartirea si numarul de judete, iar declaratia premierului Emil Boc, care a spus ca jurnalistii vor avea de pierdut din reorganizarea administrativ-teritoriala a Romaniei, a fost facuta sa "enerveze auditoriul". Acestea par a fi concluziile jurnalistilor si managerilor de trusturi de presa, carora DailyBusiness.ro le-a cerut parerea.
Mogulii nu se tem de voievodatele lui Boc: Business-ul de presa va deveni mai puternic

Premierul

este de parare ca multe televiziuni si ziare locale nu vor mai avea relevanta odata cu disparitia majoritatii capitalelor de judet.

„Ii afecteaza pe toti, inclusiv pe jurnalisti, si jurnalistii vor fi afectati direct. Daca se desfiinteaza un judet, nu mai e capitala de judet, mai e cazul sa existe televiziune, ziar local. De aceea, prima data vor fi impotriva”, afirma recent, seful Guvernului.

Ce spun cei vizati? Codrut Seres, CEO Intact Media Group, a declarat pentru DailyBusiness.ro ca statiile si ziarele locale, cele care functioneaza ca business, traiesc in principal din venituri din publicitate.

Astfel, cata vreme comunitatea locala cumpara presa sau are nevoie de presa pentru comunicare si promovare, presa locala nu are de ce sa dispara, a completat Seres.

Reprezentantul Intact Media a mai spus ca statiile si ziarele locale apar si se dezvolta acolo unde activitatea sociala si economica a comunitatii justifica aparitia acestora, indiferent daca avem de a face cu capitale de judet sau nu.

Codrut Seres a adaugat ca, probabil, declaratiile prim-ministrul Emil Boc se refera „la presa portocalie, obisnuita sa fie subventionata de institutiile deconcentrate ale Puterii sau de prefecturi”.

„E greu de crezut ca orase ca Tirgu Mures, Baia Mare sau Suceava vor ramine fara presa locala doar pentru ca nu vor mai fi in proiectul dl. Boc capitale de regiuni”, a completat Codrut Seres.

La randul sau, Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES), a declarat pentru DailyBusiness.ro ca daca se vor desfiinta judetele si o serie de institutii judetene, atunci presa va deveni mult mai importanta si mai puternica.

„Va tine locul acelor institutii in lupta cetateanului cu institutiile centrale sau regionale, mai indepartate, mai straine fata de comunitatile locale”, este de parere Dancu, care alaturi de fostul ministru al Internelor, Ioan Rus si finantatorul clubului CFR Cluj, Arpad Paszkany au preluat mai multe institutii media din Transilvania in jurul carora intentioneaza sa construiasca in grup de presa regional. 

Grupul media, care va fi condus de Dancu, va include televiziunile NCN si Tranislvania Channel, cotidianul Mesagerul de Cluj, saptamanalul Servus Cluj si portalul online Citynews.

Dancu: Presa dependenta de judet, tinuta in viata cu aparate

Referitor la afirmatia premierului, Dancu a mai spus ca aceasta este una dintre declaratiile lui Emil Boc in care „a incercat sa-si enerveze auditoriul”, printr-o perspectiva politizata a presei.
 
„Ce nu intelege Boc este ca presa locala, legata de unitatea administrativa este artificiala, este tinuta in viata cu aparate. Presa este legata de identitati si de comunitati concrete si ea nu are legatura cu judetul”, a afirmat Dancu.

Acesta a adaugat ca judetele nu au fost niciodata cutii de rezonanta pentru presa, iar institutiile mass-media sanatoase rezista datorita faptului ca se adreseaza oamenilor din Cluj-Napoca, din Baia Mare Sibiu sau Timisoara, si nu judetelor din care fac parte aceste mari comunitati.

Pe de alta parte, sociologul este de parere ca in momentele in care baroni locali au prealuat presa din anumite judete si o tin cu fonduri proprii sau de la bugete locale, ori prin influente politice, atunci aceasta va avea probleme.

Vasile Dancu a completat ca daca va diparea aceasta presa, atunci se va naste presa locala adevarata, care se adreseaza comunitatilor.
[quote= Vasile Dancu]Ar fi marea sansa a presei locale, dar si o sansa pentru o presa regionala de calitate. Daca o ratam si pe asta atunci jurnalismul românesc n-o sa-si mai revina in urmatoarea suta de ani[/quote]
Totodata, sociologul sustine ca, daca vor disparea judetele, va fi o relansarea spectaculoasa a presei care se va transforma in „portavocea nemultumirilor locale”.

„Se vor accentua interesele locale si va creste solidaritatea celor care se vor simti frustrati. Comunitatile se vor raporta la presa locala cu mai mare seriozitate. O singura conditie mai trebuie indeplinita: jurnalistii sa-si dea seama de aceasta mare oportunitate. Sa se prinda ca a venit iar timpul lor, sa se treazeasca din letargie si din servilism”, a declarat Dancu.

In acelasi timp, Mircea Marian, editorialist al ziarului Evenimentul Zilei, a spus pentru DailyBusiness.ro ca declaratia premierului a fost facuta pentru publicul caruia PDL ii ofera doua perspective cand vine vorba de reorganizarea administrativ-teritoriala. Una dintre perspective se refera la faptul ca baronii raman fara fiefuri. Pe de alta parte, presa va avea de pierdut, crede Mircea Marian. Si asta pentru ca, spune editorialistul, Boc stie ca tagma ziaristilor e destul de urata de romani.