- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Media & Advertising

Patriciu risca sa fie dat in judecata de propria tipografie din Cluj

12 Jul, 12:42 • traian.badulescu
Adevarul Holding, companie controlata de omul de afaceri Dinu Patriciu, risca sa fie data in judecata de societatea clujeana Garamond Tipografie, unde are o detinere de 78,5%. Vezi de ce.
Patriciu risca sa fie dat in judecata de propria tipografie din Cluj

Trustul de presa nu a platit la scadenta un imprumut contractat anul trecut de la tipografie.

Garamond Tipografie a incheiat pe 5 mai 2010 un contract de imprumut cu Adevarul Holding, compania din urma avand calitatea de imprumutat, potrivit unor informatii din Monitorul Oficial.

Conform acelorasi surse, Teodor Coltea, celalalt asociat din cadrul companiei clujene, a fost imputernicit sa inainteze o actiune in judecata pentru recuperarea sumei imprumutate. In acest sens, acesta „poate angaja avocat pentru sustinerea pretentiilor si sa reprezinte societatea in fata instantelor de judecata”.

Contactat de catre DailyBusiness.ro, Teodor Coltea a precizat ca nu s-a ajuns inca in faza demararii unei actiuni in instanta. „Negociem, incercam sa solutionam problema pe cale amiabila”, a spus asociatul.

Marul discordiei il reprezinta faptul ca Adevarul Holding nu a returnat la scadenta imprumutul pe 1 an, acordat de societatea clujeana in primavara lui 2010, potrivit lui Coltea.

El nu a specificat despre ce suma este vorba insa a spus ca este una semnficativa pentru business-ul societatii clujene.

Garamond Tipografie a incheiat anul 2009 cu o cifra de afaceri de 18,6 milioane lei si un profit brut de peste 5 milioane lei, potrivit celor mai recente date publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, rezultat din calitatea de asociat al Adevarul Holding in cadrul Garamond Tipografie, Coltea a explicat ca „orice societate incearca sa-si recupereze datoriile indiferet de cine este datornicul”. Una peste alta, el este increzator ca „sunt sanse foarte mari sa recupereze suma imprumutata pe cale amiabila”.

Garamond Tipografie nu este singura societate care sustine ca are de recuperat bani de la trustul lui Patriciu. De la inceputul anului, 6 societati au cerut insolventa Adevarul Holding, potrivit informatiilor de pe Tribunalul Bucuresti.

Cele 6 companii sunt Retail Management Systems (dosar inregistrat in ianuarie 2011), Maro Chic Design, Samdamgifts, Tempo Advertising (dosare din aprilie 2011), Hilserv si Global Eye Technologies (cu dosare depuse in iunie 2011).

Omul de afaceri explica in luna mai a acestui an de ce Adevarul Holding are multe procese intentate de parteneri in instanta. „Stiu (partenerii – n.r.) ca eu ma aflu in spatele grupului, si se gandesc ca au prins pestele cel mare. Pe altii ii lasa sa plateasca datoriile cu saptamani intarziere, iar pe mine, in prima zi, m-au si dat in judecata”.

Totodata, Patriciu mai spunea atunci ca Adevarul nu este in faliment si ca rezista crizei, desi advertiserii platesc chiar si cu 12 luni intarziere. Cu toate acestea, el considera ca mass-media este in continuare un domeniu profitabil si crede ca situatia se va regla la un moment dat.

Adevarul Holding a incheiat anul 2009 cu o cifra de afaceri de 305 milioane lei si pierderi de 47 milioane lei, conform celor mai recente date de la Registrul Comertului.