NEW MEDIA

Cum iti protejezi domeniul de Internet, daca cineva a inregistrat unul similar, cu diacritice

04 iunie 2015, ora 13:04, autor(i): Madalina Damian 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
internent.jpg
Saptamana aceasta s-a dat startul la inregistrarea numelor de domenii cu diacritice. Pana la aceasta ora, au fost probabil inregistrate sute de domenii cu diacritice care sunt similare cu unele deja inregistrate ce nu contin diacritice, fapt ce creeaza confuzie in piata. Pentru a ne lamuri care vor fi repercusiunile in urma acestei schimbari majore, DailyBusiness.ro a discutat cu Elena Grecu, avocat al agentiei Nomenius, specializata in proprietate intelectuala si dreptul media.

DailyBusiness.ro: Ce poti sa faci daca detii un nume de domeniu fara diacritice si altcineva inregistreaza domeniul similar cu diacritice? Ce ar trebui sa faci pentru a intra tot tu in posesia domeniului cu diacritice?
Elena Grecu: Avem o situatie ciudata mai ales ca nu este vorba de o marca inregistrata ci de domenii de Internet, care se inregistreaza automat, fara a exista o prealabila verificare. 

Daca titularul numelui de domeniu vechi are deja o marca similara inregistrata ar putea introduce o actiune in contrafacere sau ar putea sa se adreseze Centrului de Arbitraj si Mediere OMPI pentru solutionarea conflictului si obtinerea transferului nume de domeniu.

DailyBusiness.ro: Dar ce se intampla cand domeniile inregistrate nu reprezinta marci inregistrate?
EG: In acest caz vorbim despre domeniile descriptive, cele care nu sunt protejate si nici nu pot fi protejate de catre o marca. In aceste cazuri se poate obtine transferul in instanta doar daca se demonstreaza ca inregistrarea numelui de domeniu cu diacritice s-a facut in scop neloial (santajarea titularului numelui de domeniu anterior) in baza unei actiuni in concurenta neloiala. Dar va fi destul de dificil de probat reaua intentie astfel incat titularii de nume de domeniu descriptive vor fi in mod clar dezavantajati.

DailyBusiness.ro: Atunci? Ce ar trebui sa faca detinatorii de nume de domeniu?
EG: Sfatul meu este ca atat titularii de marca dar mai ales cei care detin un drept de folosinta asupra unor nume de domeniu descriptiv sa isi inregistreze cat mai repede toate numele de domenii web similare celui pe care il folosesc in prezent pentru a evita situatia in care un tert va profita de renumele creat pe piata de un nume de domeniu si va inregistra unul similar (cu diacritice).

DailyBusiness.ro: Din experienta dumneavoastra, cum procedeaza acesti terti de rea-credinta?
EG: Am remarcat faptul ca persoanele care inregistreaza un nume de domeniu in scop speculativ posteaza un site de o pagina-doua (cat sa poata fi gasiti pe Google) si apoi asteapta sa fie contactati de titularul mai vechi al numelui de domeniu pentru a incepe o negociere.

Cum in mod legal transferul de nume de domeniu nu poate fi unul oneros (in contract nu se poate mentiona o suma de bani), se va cauta o modalitate de a percepe acesti bani la negru.

Deci, pentru a evita o astfel de situatie ar fi bine ca profesionistii onesti sa isi inregistreze cat mai repede toate numele de domenii web cu diacritice similare cu cel deja inregistrat anterior.

Numele de domenii cu diacritice, impunere ICANN

"Domeniul” reprezinta grupul de 2-3 caractere care ofera cateva informatii referitoare la categoria site-ului. De exemplu, un site cu caracter educational se va termina cu „.edu”, unul comercial cu „.com”, iar unul localizat regional, cu continut intr-o limba nationala a unei tari se va termina cu un grup de caractere ce reprezinta indicativul acelei tari.

Definitia numelui de domeniu este data de Organizatia Mondiala a Proprietatii Intelectuale (WIPO) „forme usor de retinut de adrese de Internet si care sunt folosite in mod uzual in scopul gasirii de site-uri web”.

Elena Grecu
Elena Grecu

Pe Internet fiecare nume de domeniu este unic, iar principiul utilizat este "primul venit, primul servit". O denumire adecvata da personalitate unei entitati (persoana fizica sau juridica, de drept public sau privat) si va da incredere potentialilor clienti.Pentru a putea fi folosit cu usurinta, numele de domeniu ales trebuie sa fie usor de citit si de tinut minte.

Inregistrarea unui nume de domeniu nu confera un drept de proprietate sau un drept legal exclusiv similar drepturilor de proprietate intelectuala,  ci un simplu drept de folosinta asupra denumirii respective, precizeaza Elena Grecu. 

Contractul de inregistrare care se incheie intre solicitant si RNC (RNC este autoritatea de reglementare a domeniilor Internet din Romania – Reteaua Nationala de Calculatoare) nu constituie un contract de vanzare-cumparare ci un contract cu titlu oneros nenumit.

Dreptul de folosinta se exercita in general prin crearea unui site internet asociat numelui de domeniu respectiv. Pe aceasta pagina detinatorul poate publica diferite informatii, poate face prezentari, oferte, publicitate sau operatiuni comerciale.

Elena Grecu mentioneaza faptul ca politica unitara de solutionare a disputelor privind nume de domenii a fost adoptata la data de 26 august 1999 de catre ICANN (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers).

Aceasta reglementare a fost adoptata de toate registrele acreditate pentru numele de domeniu generice (.net, .com, .org) si de unele registre nationale acreditate (RNC a adoptat aceasta politica in 1999).

In esenta, adoptarea acestei politici unitare inseamna ca cel care doreste inregistrarea unui nume de domeniu declara pe proprie raspundere ca prin inregistrarea respectivului nume de domeniu nu va incalca drepturile vreunei persoane, inregistrarea nefacandu-se cu rea-credinta sau cu incalcarea vreunei legi.

Astfel, cel care depune spre inregistrare un nume de domeniu semneaza in fapt un contract care contine de asemenea o clauza compromisorie. in clauza compromisorie partile (cel care doreste sa inregistreze un nume de domeniu si RNC) convin ca litigiile ce se vor naste in legatura cu acesta inregistrare sa fie solutionate pe calea arbitrajului, aratandu-se arbitrii acreditati de ICANN.

Din 3 iunie 2015 a venit momentul sa se aplice si in Romania regulile stabilite de catre ICANN cu referire la domeniile de Internet care contin diacritice. 

Astfel, din 2 iunie 2015 ora 23:00 ICI Bucuresti (Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Informatica) a instalat o noua versiune de software care face posibila folosirea caracterelor diacritice ă,â,î,ș,ț in numele de domenii ".ro".
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 06 Iulie 2022, 06:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter