REAL ESTATE

Agentul imobiliar, un paria: Doua treimi din vanzarile de case, facute pe cont propriu

18 noiembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Cristina Mihai   | 7 comentarii publicate
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
man_and_bridge_to_house_-_puzzle.jpg
Doua treimi din romanii care au vandut o locuinta au facut-o fara intermedierea unui agent imobiliar, arata un studiu realizat pentru compania imobiliara Century 21. Oficialii companiei au aratat de ce si cum evita romanii agentii imobiliari, dar si care sunt motivele pentru care ar apela la serviciile lor.
Spre comparatie, pe piete occidentale ca SUA sau Canada, peste 75% din vanzatori apeleaza la agentiile imobiliare.

De ce evita romanii imobiliarii? Potrivit studiului citat, 75% din cei aproximativ 800 de respondenti spun ca evita agentii imobiliari pe motiv ca nu lucreaza in interesul lor, in timp ce 20% considera ca acestia nu sunt bine pregatiti.

Chiar daca vanzatorii nu ar dori sa incheie tranzactii prin agentii, contactul cu acestea este aproape imposibil de evitat. Din momentul in care un proprietar isi posteaza anuntul de vanzare, acesta ajunge aproape imediat in mana agentilor, care incep sa sune clientul.Intr-un final, insa, se pare ca sunt cumparatori care isi trimit prietenii la vizionari cu agentul imobiliar, iar apoi, dupa ce afla adresa proprietarului, il contacteaza personal pe proprietar si incheie tranzactia fara intermediar, spun oficialii Century 21

Perceptia asupra agentilor imobiliari este cu atat mai proasta cu cat 2 din 3 romani nu stiu sa numeasca o agentie de profil. Dintre respondentii la studiu care au stiut un nume, aproape ca nu au existat 2 care sa spuna aceeasi agentie.

Dintre cei care apeleaza la agentii imobiliare, cei mai multi o fac pentru rapiditate. Perceptia asupra agentului imobiliar a fost dintotdeauna una negativa, iar acesta profesie a fost de multe ori hulita. Una din principalele probleme ale acestui domeniu este lipsa unei legislatii, considera autorii studiului.

Gabriel Alexandru, vicepresedintele Century 21, spune insa ca de anul viitor ar putea intra in vigoare o lege care sa impuna obligativitatea unei licente pentru a profesa aceasta meserie, si care sa instaureze un cod etic si un corp de control in domeniu.

Momentan exista un proiect de lege, agreat de 50% din membri grupului de lucru, din care a facut parte si Gabriel Alexandru. Acesta a mentionat, insa, ca de 5 saptamani discutiile au fost suspendate.

Imobiliarele nu sunt inca percepute ca un domeniu in care faci cariera, ci mai degraba ca un refugiu, atunci cand iti doresti un job, spune Catalin Scripcaru, presedintele Century 21. Elexplica, insa, ca dupa aparitia legii care sa reglementeze acest domeniu, si la care se lucreaza acum, lucrurile se vor schimba.

Dupa ce se va da legea, pentru a practica aceasta meserie vei avea nevoie de o licenta. Acum, imobiliarele sunt cum era taximetria inainte sa fie reglementata. Oricine putea sa castige un ban prin taximetrie, a declarat Scripcaru.

Acesta a mai precizat ca reglementarea domeniului va mai aduce si la o scadere a evaziunii fiscale din domeniu. Cred ca evaziunea fiscala este de peste 90% in imobiliare, spune Scripcaru.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
G point a spus:
18/11/2011 09:47
Miroase urat de departe "initiativa" asta! In primul rand cei care vand sau cumpara si nu apeleaza la agentii n-o fac din cauza profesionalismului precar al agentilor/agentiilor ci din pricina ca sunt ei insisi "saracii", adica daca se poate sa faca o "furaciune" de ce sa n-o faca? Agentul ii aduce un/o client/proprietate si, bineinteles, pentru asta cere un comision; daca era gratis acest serviciu proportia tranzactiilor prin agentii era de 100%, iar agentii erau niste profesionisti desavarsiti. In al doilea rand, d-nul de la century doua zeci si unu nu este decat o "gura", el ar vrea un semimonopol pentru stapanii sai amerloci pe piata imobiliara romaneasca. Probabil ca in studiul respectiv facut PENTRU ei toata lumea, fara echivoc, ar fi trebuit sa nominalizeze compania lor...
 
ion popescu a spus:
18/11/2011 14:25
G Point are dreptate in comentariul sau de mai sus....
 
G. Mihai a spus:
18/11/2011 16:44
Agentii imobiliar sunt evitati in primul rand datorita comisionului foarte mare pe care il practica in ultima perioada (3% si de la cumparator si de la vanzator) si pentru ca efectiv nu aduc foarte multe avantaje clientilor pentru banii foarte multi pe care ii iau. Perceptia e ca nu fac altceva decat sa stranga toate ofertele de pe piata nu ca sa-i ajute pe cei interesati sa faca o tranzactie imobilira ci ca sa-i impiedice sa-si vanda singuri casele.
Faptul ca oamenii inventeaza moduri noi de a ocoli agentiile nu face altceva decat sa confirme ca asa cum arata ele acum, agentiile imobiliare nu au nici o utilitate si ca sunt un fel de capuse care paraziteaza tranzactiile imobiliare.
 
Adrian Popescu a spus:
18/11/2011 20:21
Agentul imobiliar e inutil . La fel si agentul de asigurari , cel bancar si toti ceilalti . Astia maninca o piine imoral . Asta e o munca pe care trebuie sa o faca cei din conducerile institutiilor respective . Lumea poate sa traiasca fara ei foarte bine . Sa puna mina sa se reorienteze profesional .....Uite in agricultura e loc destul .....
 
ion.gh a spus:
19/11/2011 09:50
Aceste agentii s-au inmultit ca farmaciile in perioada in care a face afaceri cu imobiliarele era o oportunitate si astfel cei care au facut aceste afaceri au devenit "oameni de afaceri". (speculanti) Intr-o piata imobiliara stabila nu au loc decit cei corecti.
 
Pagini: 12
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 25 Mai 2022, 05:55
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter