- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Proprietarul Grand Arena s-a suparat pe mai multi retaileri din mall si le cere insolventa

05 Jan, 14:38 • cristina.mihai
Compania EuroInvest Intermed, dezvoltatorul si proprietarul mall-ului Grand Arena din sudul Capitalei, a inaintat la Tribunalul Bucuresti la finalul lunii decembrie mai multe solicitari de demarare a procedurii insolventei impotriva unor retaileri prezenti in centrul comercial, printre care operatorii magazinelor Super Sport si Cavalliere, dar si compania care opereaza cafenelele Costa Coffee.
Proprietarul Grand Arena s-a suparat pe mai multi retaileri din mall si le cere insolventa

Pe lista retailerilor carora dezvoltatorul le-a cerut insolventa se mai afla Home Concept si Daiso Shop.

Grand Arena este in prezent cel mai mare mall din sudul Capitalei. Mall-ul s-a inaugurat cu un grad de ocupare de circa 70% si intampina greutati in ocuparea spatiilor disponibile, etajul 1 al mall-ul fiind, inca, aproape gol. In februarie anul acesta, tot in zona de sud se va deschide si mall-ul Sun Plaza, unul dintre cele mai mari centre comerciale din Capitala.

O sursa apropiata de Costa Management, compania care opereaza cafenelele Costa Coffee, spune ca datoriile retailerilor sunt rezultat al vanzarilor slabe din cadrul mall-ul, ca urmare a traficului scazut, corelat cu inflexibilitatea proprietarilor mall-ului, care nu au oferit solutii cum ar fi chiria procentuala sau scaderi de chirii retailerilor.

Desi proprietarii de mall-uri apeleaza din ce in ce mai des la cererile de insolventa impotriva retailerilor, cazurile au ramas izolate in 2009, iar analistii imobiliari nu cred ca acesta procedura va deveni un fenomen nici in 2010. „Cred ca este mai probabil ca dezvoltatorii si retailerii sa gaseasca variante amiabile de solutionare a conflictelor”, spune Luiza Moraru, directorul departamentului de retail a CBRE-Eurisko.

Solicitarea inceperii procedurii de insolventa se incheie de obicei pe cale amiabila.

Reprezentantii companiei MM Holydays Impex, care opereaza magazinele de articole sportive Super Sport, spun ca au achitat deja datoriile pentru care li s-a cerut insolventa, in dosarul de pe 18 decembrie.

Reprezentantii Holydays Impex spun ca s-au gandit chiar si la inchiderea magazinului din Grand Arena, dar ca ulterior s-au hotarat sa-l mai tina deschis, fara a oferi alte detalii.

Oficialii EuroInvest Intermed, dezvoltatorul Grand Arena, nu au putut fi contactati pentru comentarii pana la ora publicarii acestui articol.

Insa nici aceasta companie nu a fost ocolita de cereri de insolventa. Unul dintre cele mai mediatizate dosare prin care firmei de dezvoltari imobiliare i se cere insolventa este cel depus de firma de property management Cegis.

Compania de property management Cegis a deschis in iulie un dosar impotriva EuroInvest Intermed, iar intr-o informare de presa remisa pe 9 septembrie, reprezentantii acesteia au precizat ca dezvoltatorul are datorii de circa 1 mil. euro fata de ei.

Cegis nu este singura companie care a actionat in instanta dezvoltatorul.

„In ceea ce priveste celelalte companii care au lucrat la constructia cladirii si care cer de asemenea bani pe care nu trebuie sa ii platim, voi lasa justitia sa hotarasca daca trebuie sa platesc aceste sume”, a spus, anterior, Mikael Harfi, reprezentantul dezvoltatorului.