- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Topul dezvoltatorilor care au vandut cel mai bine prin Prima Casa

13 Jan, 00:01 • cristina.mihai
Prima Casa a resuscitat vanzarile unor proiecte rezidentiale noi, chiar daca la nivel intregii piete efectele sale nu s-au facut cu adevarat simtite, majoritatea banilor fiind orientati catre piata apartamentelor vechi, mai ieftine. DailyBusiness.ro a realizat o trecere in revista a dezvoltatorilor cu cele mai mari vanzari prin Prima Casa in 2009.
Topul dezvoltatorilor care au vandut cel mai bine prin Prima Casa

Probabil cel mai de succes exemplu este proiectul rezidential Rasarit de Soare, amplasat in cartierul bucurestean Titan. Incepand din iulie 2009, cand Conarg Real Estate a inceput sa promoveze locuintele din Rasarit de Soare pentru Prima Casa, vanzarile au crescut substantial. Astfel, din iulie pana in prezent, dezvoltatorul a vandut prin Prima Casa 250 de unitati locative, in valoare de circa 12,5 mil. euro (fara TVA).

Totusi, scaderile de pret operate au diminuat marjele de profit ale dezvoltatorului.

In cazul proiectului dezvoltat de Conarg, pe langa cele 250 de locuinte vandute prin Prima Casa, multi dintre clientii care au semnat antecontracte anterior aparitiei Prima Casa si-au acoperit diferenta de plata prin acest program.

Reprezentantii Conarg nu au spus numarul exact al acestor clientii, insa estimeaza ca in total sunt circa 400 de locuinte vandute prin credite cu garantii Prima Casa.

Desi se pozitioneaza tot ca un proiect ieftin, Confort City, ansamblu rezidential dezvoltat de fratii Negoita prin firma Domus Stil, a inregistrat vanzari mult mai reduse decat in cazul Rasarit de Soare. „Sunt depuse 100 dosare, dintre care 40 sunt semnate deja, restul fiind la aprobare”, spun reprezentantii proiectului. Fratii Negoita au modificat anul trecut proiectul, recompartimentand 2 blocuri astfel incat acestea sa contina exclusiv apartamente de 2 camere. Ionut Negoita a spus, anterior, ca aceasta decizie a fost luata ca urmare a faptului ca este o cerere mare de unitati de 2 camere.

Un alt proiect in care s-au contractat locuinte prin Prima Casa este si Primavara Rezidential, dezvoltat de Canserv.

In Primavara Rezidential s-au contractat 80 de unitati locative prin Prima Casa, insa acest numar a ramas relativ mic din cauza faptului ca proiectul era deja contractat in proportie de peste 90% inainte de aparitia programului guvernamental.

Dezvoltatorul imobiliar Canserv intentioneaza, insa, sa deruleze preturi speciale in celalalt proiect rezidential din portofoliu, Primavara Lujerului, pentru clientii Prima Casa.

Canserv a anuntat anterior ca va miza pe Prima Casa pentru vanzarile din Primavara Lujerului, iar strategia ar putea sa se dovedeasca a fi de succes, mai ales daca se programul se modifica astfel incat sa se sprijine constructia de locuinte noi.

Si dezvoltatorii cu preturi mai mari au vandut locuinte prin Prima Casa, insa numarul locuintelor contractate este mai redus.

Spre exemplu, Impact SA a vandut locuinte de peste 3 mil. euro prin programul Prima Casa, fiind vorba atat de locuinte cu preturi care se incadrau in limita garantata de stat, cat si locuinte mai scumpe care au fost doar partial finantate prin Prima Casa.

In total, circa 30% din contracte au fost semnate datorita programului Prima Casa, spun reprezentantii Impact. Reprezentantii companiei considera ca este dificil de spus exact cate unitati au fost, pentru ca una dintre ofertele lansate anul acesta implica vanzarea unor suprafete compartimentabile, pe care clientul le poate transforma chiar si in mai multe locuinte.

„Sunt clienti care au cumparat un etaj intreg de bloc pe care l-au compartimentat in 2, 3, 4 apartamente, pe care apoi le-au vandut sau inchiriat”, spun reprezentantii Impact.

Si Adama a vandut circa 20% din numarul total al apartamentelor care se incadreaza in Prima Casa din proiectele din portofoliu, in Bucuresti si provincie. Oficialii companiei nu au facut public numarul exact al numarului de locuinte vandute, insa au mentionat ca sunt de ordinul zecilor.

Totusi, reprezentantii Adama spun ca ansamblurile rezidentiale din provincie se muleaza intr-un procent mai mare pe Prima Casa comparativ cu Bucurestiul si au mentionat ca sunt increzatori ca anul acesta vanzarile prin Prima Casa vor merge foarte bine.

In cazul in care statul va mari limita sumei garantate in modificarile care vor fi aduse programului, teoretic ar trebui ca numarul locuintelor vandute in proiectele mai scumpe sa se majoreze in 2010. Totusi acest scenariu este destul de putin plauzibil in conditiile in care concurenta este extrem de mare in randul dezvoltatorilor, iar clientii sunt inca foarte sensibili la pret. Mai mult, suma medie acordata in 2009 ca garantii pentru Prima Casa a fost de 49.000 euro, cu 11.000 euro sub limita stabilita la 60.000 euro.

Prin urmare, solutia dezvoltatorilor pare sa nu fie o crestere a limitei garantate de stat, ci din contra, o scadere a pretului.

Din miliardul de euro de la Guvern, alocat in 2009, Fondul National de Garantare a Creditelor (FNGCIMM) a acordat pana in prezent garantii in valoare de circa 480 milioane euro pentru creditele acordate prin „Prima Casa”, restul de 520 milioane euro din plafon urmand sa fie utilizate in 2010. Majoritatea garantiilor acordate in 2009 au fost utilizate pentru achizitia de locuinte vechi.

Din totalul locuintelor achizitionate pana acum prin Prima Casa, doar circa 30% sunt locuinte noi.