- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Real Estate

Amenzi uriaşe pentru românii care îşi construiesc casă şi nu respectă această regulă. Care este distanţa minimă între clădiri

16 Apr, 23:33 • Russo George
Distanţa minimă prevăzută de lege între case. Și nu numai distanța minimă între case, ci și între casa vecinului și alte construcții precum blocuri, hale, clădiri de birouri. Codul Civil reglementează distanțele minime la care se pot ridica noi construcții în raport cu cele deja existente.
Amenzi uriaşe pentru românii care îşi construiesc casă şi nu respectă această regulă. Care este distanţa minimă între clădiri

Legislația din România prevede distanța minimă în construcții, adică distanţa pe care o construcție nouă trebuie să o respecte în raport cu clădirile deja existente. Distanța minimă între case este stipulată în Codul Civil la articolul 612, fiind vorba despre o distanță minimă de 60 de centimetri față de linia de hotar.

„Orice construcții, lucrări sau plantații se pot face de către proprietarul fondului numai cu respectarea unei distanțe minime de 60 de cm față de linia de hotar, dacă nu se prevede altfel prin lege sau prin regulamentul de urbanism, astfel încât să nu se aducă atingere drepturilor proprietarului vecin. Orice derogare de la distanța minimă se poate face prin acordul părților exprimat printr-un înscris autentic”, spune textul legii valabile pe tot teritoriul României, potrivit Avocatnet.ro.

De asemenea, în Codul Civil se arată că ”nu este permis să se facă fereastră sau deschidere în zidul comun decât cu acordul proprietarilor”.

Distanţa minimă pentru fereastra de vedere

Distanţa dintre case

Pentru fereastra de vedere, legislația prevede obligația de a se păstra o distanță ”de cel puțin 2 metri între fondul, îngrădit sau neîngrădit, aparținând proprietarului vecin și fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări ce ar fi orientate către acest fond”.

Fereastra pentru vedere, balconul ori alte asemenea lucrări neparalele cu linia de hotar spre fondul învecinat sunt interzise la o distanță mai mică de un metru.

Distanța se calculează de la punctul cel mai apropiat de linia de hotar, existent pe fața zidului în care s-a deschis vederea sau, după caz, pe linia exterioară a balconului, până la linia de hotar. Distanța, și în cazul lucrărilor neparalele, se măsoară tot perpendicular, de la punctul cel mai apropiat al lucrării de linia de hotar și până la această linie.

De precizat că dispozițiile privind fereastra de vedere ”nu exclud dreptul proprietarului de a-și deschide, fără limită de distanță, ferestre de lumină dacă sunt astfel construite încât să împiedice vederea spre fondul învecinat”.

Citeşte şi: Cum au ajuns culturile de ricin să fie o afacere de milioane! Câte zeci de mii de euro poți câștiga pe un singur hectar

 

Reguli noi în construcții! Îți poți construi o casă fără autorizație. Ce condiții trebuie îndeplinite

Guvernul României a aprobat, la sfârșitul lunii martie, un proiect de lege care va reglementa în mod unitar domeniul construcțiilor. ”Pentru a intra în vigoare, noul proiect de lege trebuie votat de Parlament, promulgat de președinte și publicat în Monitorul Oficial. Practic, va mai dura o perioadă până când va intra în vigoare și este posibil să apară și unele modificări prin depunerea de amendamente înainte de voturile din Senat și Camera Deputaților.

Chiar și înainte de votul din Parlament, noul cod include deja câteva noutăți majore comparativ cu cele trei legi pe care le va înlocui, iar multe dintre ele sunt importante și pentru tine. Numitorul comun pentru cele mai multe dintre schimbări este reducerea birocrației, ceea ce teoretic este o veste bună, însă pe de altă parte acest lucru poate conduce foarte ușor la o serie de probleme.

Dacă locuiești la bloc: poți să închizi balconul fără autorizație

Una dintre noutăți este că, dacă locuiești la bloc, vei putea să închizi balconul fără niciun fel de autorizație din partea primăriei. Va fi suficient să notifici primăria că vrei să închizi balconul.

Partea mai puțin plăcută este că fiecare proprietar își va închide balconul după propriile preferințe în ceea ce privește materialele utilizate și culorile acestora, ceea ce va afecta estetica generală a blocului.

Dacă locuiești la casă: poți construi garaje sau pergole fără autorizație

De asemenea, dacă locuiești la casă vei putea să construiești garaje, terase acoperite, pergole sau bucătării de vară fără autorizație de la primărie, întrucât o simplă notificare va fi suficientă.

Aici ideea este una bună mai ales dacă faci toate aceste construcții pe propriul teren fără să afectezi vecinii într-un fel sau altul. Adică nu te apuci să construiești un “garaj” pe două etaje prin care limitezi lumina naturală a vecinului.

Dacă locuiești în mediul rural: poți să construiești o casă fără autorizație

Cea mai mare noutate a codului de construcții are aplicabilitate strictă în mediul rural. Dacă ai un teren într-un sat sau într-o comună pe care se poate construi, vei putea construi o casă fără niciun fel de autorizație, cu câteva condiții minimale: casa trebuie să aibă doar parter și o suprafață maximă de 150 de metri pătrați.

La fel ca și în cazul închiderii balcoanelor sau construirii unui garaj în curte, în locul dosarului pentru autorizație trebuie doar să notifici primăria ce fel de construcție vei realiza.

Dacă vrei o locuință într-un mare ansamblu rezidențial: taxă de echipare edilitară

Codul adoptat de Guvern prevede că dezvoltatorii imobiliari care vor construi peste 500 de apartamente într-un ansamblu de locuințe colective vor plăti o așa-numită taxă de echipare edilitară. Teoretic, banii vor fi folosiți de primărie pentru lucrări de infrastructură edilitară, rutieră, sanitară și educațională. Desigur.

Reguli noi pentru construcțiile fără autorizație

Pe de altă parte, în calitate de potențial cumpărător, noul cod nu te ajută semnificativ în fața dezvoltatorilor care construiesc fără autorizație de construire. Ba din contră. Noua lege menționează introducerea unei autorizații de regularizare, prin care constructorul trebuie să se conformeze la normele aplicabile în construcții și să plătească o taxă de 10 ori mai mare decât taxa obișnuită pentru eliberarea autorizației de construire.

Teoretic, aceasta măsură ar trebui să descurajeze efectuarea de lucrări fără autorizație de construire, însă ar fi fost mai benefic ca dezvoltatorii unor clădiri fără autorizație să suporte consecințe mai grave. În noua formă se propune practic o negociere între dezvoltator și autorități și plata unei taxe mai mare, sub pretextul că aceasta va contribui la creșterea bugetului local.

Prin urmare, pentru a evita posibile complicații, este important să verifici singur dacă locuința pe care urmează să o cumperi are autorizație de construcție. Și, desigur, să nu te bazezi pe promisiunea că „se rezolvă” cu autorizația în caz că nu există încă. Nu de alta, dar până se rezolvă nu vei avea acte legale pentru locuința respectivă”, scrie patrupereți.ro.