REAL ESTATE

"Tragediile" imobiliare care nu au legatura cu criza

29 septembrie 2011, ora 00:05, autor(i): Cristina Mihai 
Aboneaza-te la: RSS   Trimite prin: LinkedIn
4e1f03db27e46.jpg
Retragerile de pe piata romaneasca, blocarile proiectelor pe termen nedeterminat ale investitiilor sau pur si simplu esecul comercial in conditiile cererii reduse au fost caracteristici predominante ale pietei imobiliare locale de la debutul crizei. Totusi, nu toate problemele majore din real estate-ul local au fost determinate de situatia economica dificila. Unele au baze cu totul diferite.
Piata de birouri cuprinde cele mai multe "tragedii" imobiliare majore care nu au legatura cu criza. Cathedral Plaza, proiectul de birouri dezvoltat de Willbrook langa Catedrala Sfatul Iosif din Capitala, reprezinta una dintre cele mai nefaste exemple ale problemelor pe care o investitie le are de intampinat.

Ca urmare a dezacordului Arhiepiscopiei Romano-Catolice fata de ridicarea proiectului, dezvoltatorul si-a petrecut ultimii ani prin tribunale si a inregistrat pagube de 25 milioane de euro, sub forma diferitele cheltuieli si a chiriilor neincasate. Pagubele ar putea fi chiar mai mari pentru ca dezvoltatorul a semnat un contract pentru vanzarea acestui imobil pentru 70 milioane de euro.

Contractul este insa conditionat de rezolvarea litigiului cu Arhiepiscopia pana la finalul anului. Altfel, dezvoltatorul va rata exitul. Epopeea cladirii de birouri care este aproape integral finalizata este departe de a fi incheiata. Dupa ce Arhiepiscopia a castigat in iulie in Tribunal o decizie irevocabila privind nulitatea autorizatiei de constructie si a inceput sa faca demersuri pentru obtinerea demolarii, saptamana trecuta dezvoltatorul a castigat un "meci" la Tribunalul Neamt.Tribunalul Neamt a respins, pe 22 septembrie 2011, ca nefondata, cererea Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucuresti (ARCB) privind constatarea incetarii valabilitatii autorizatiei de constructie pentru "Cathedral Plaza" si desfiintarea lucrarilor de constructie. Pana cand justitia va spune ultimul cuvant in acest caz, cladirea, deja ridicata, va fi doar o fantoma din punct de vedere al business-ului.

Millennium Business Center a ajuns sa fie o cladire "fantoma", dupa ce chiriasii au parasit spatiile in 2009 ca urmare a unui incediu puternic care a distrus colosul de aproape 74 de metri inaltime. Cladirea detinuta de fondul de investitii DEGI nu a fost refacuta pana in prezent. Cladirea era asigurata.

Tower Center International, cladirea din apropiere de Piata Victoriei dezvoltata de Avrig 35, reprezinta de asemenea unul dintre blocajele imobiliare determinate de litigii. In acest caz problema vine dintr-o divergenta intre dezvoltatori si Alpha Bank.

Proiectul rezidential Planorama este o alta investitie careia nu criza i-a pus bete in roate, ci din contra explozia preturilor din boom. In urma cu 6 ani, dezvoltatorii proiectului rezidential lansau pe piata apartamente noi la preturi considerabil mai mici decat concurenta. Strategia a avut succes comercial, insa explozia costurilor de constructie inmbinata cu schimbarea constructorului a dus investitia intr-o situatie precara. In aceasta toamna, reprezentantii cumparatorilor au declarat ca s-ar putea finaliza primul bloc din cele patru.

"Am preluat blocul si vom finaliza lucrarile din banii nostri, circa 150.000 de euro, respectiv 2.500 de lei de apartament. Asteptam in prezent ca Enel sa monteze contoarele individuale, sunt vreo 30 instalate pana in prezent, precum si contoarele de gaz. Speram ca in luna octombrie sa ne mutam. Conform contractului initial, ar fi trebuit sa ma mut in septembrie 2007, adica in urma cu pantru ani", a declarat Florin Vasile, client si unul dintre reprezentantii cumparatorilor din Planorama, pentru Ziarul Financiar.
Comentariile acestui material
 
Numele complet:*
ex: Ion Popescu
Adresa de email:*
Site personal:
ex: http://www.dailybusiness.ro/
Comentariul tau:*
ATENTIE! Camp obligatoriu.
 
 
 
KeyJobs - Job-uri premium
Miercuri, 18 Mai 2022, 15:39
Alegeti frecventa cu care doriti sa primiti newsletterul:
Adresa dvs. de email:
Abonati-va la newsletter