- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

De trei ori mai multe hoteluri si pensiuni vor fi construite in 2011, fata de 2009

30 Jan, 14:32 • Redactia DailyBusiness
Numarul unitatilor de cazare anuntate anul trecut pentru constructie in Romania a crescut de aproape trei ori, la 905 proiecte, fata de 2009, majoritatea fiind in faza de proiectare, insa piata s-a indreptat in special catre investitii de dimensiuni reduse, de sub un milion de lei.
De trei ori mai multe hoteluri si pensiuni vor fi construite in 2011, fata de 2009

„Investitori nu au ocolit segmentul de cazare. Mai mult, anul trecut aproape ca s-a triplat numarul de astfel de proiecte, in mare parte datorita numarului mare de constructii aflate in proiectare. Acestea au inregistrat in mare parte investitii mici si medii si vor intra in constructie in 2011”, a declarat Andreea sut,directorul de marketing al firmei de monitorizare a pietei constructiilor IBC Focus, citata de Mediafax.

Investitiile anuntate pe segmentul de cazare vizeaza hoteluri, pensiuni, hosteluri si vile turistice.

Din totalul proiectelor, 464 erau anul trecut in stadiu de proiectare, 384 in constructie si amenajare, iar 57 de proiecte se aflau in faza de intentie si licitatie, potrivit IBC Focus.

„Aproximativ unul din cinci proiecte a avut ca mentiune lucrari de reamenajare, extindere si modernizare. Cifrele indica o mai mare incredere a investitorilor in acest sector pentru a construi unitati noi, incredere sustinuta si de procentajul majoritar al unitatilor de cazare anuntate in 2010 in stadiul de proiectare, intentie si licitatie”, a spus sut.

Ca valoare a investitiei, majoritatea proiectelor au o valoare medie estimativa de sub un milion de lei (61%), restul fiind constructii de 3-4 milioane de lei (33%) si peste patru milioane de lei (6%).

„Cele mai multe proiecte pe segmentul de cazare vizeaza zona centrala a Romaniei (23%), urmata de regiunea de nord-vest (17%) si cele de sud-est si nord-vest (cate 13%). Capitala include doar 4% din totalul proiectelor”, potrivit datelor IBC Focus.