- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Turism

Turismul de week-end a transformat litoralul intr-o piata a inchirierilor in regim hotelier

29 Aug, 00:01 • cristina.mihai
Inchirierile de locuinte in regim hotelier (pe termen scurt - n.r.) s-au diversificat in ultimul an, ca urmare a finalizarii mai multor locuinte noi pe litoral, ceea ce a determinat si o varietate mai mare de tarife si conditii de cazare.
Turismul de week-end a transformat litoralul intr-o piata a inchirierilor in regim hotelier

Sezonul estival poate aduce proprietarilor de locuinte de pe litoral venituri lunare de cateva mii de euro pe luna, in functie de perioada inchirierii sau tipul locuintei detinute, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Free Land Imobiliare.

In general, locuintele de pe litoral sunt inchiriate la sfarsit de saptamana, insa sunt si turisti care inchiriaza apartamente sau vile pentru perioade de peste 10 zile. Totusi media este de 4-5 zile, a spus Daniela Muresan, directorul general al agentiei imobiliare Free Land.

Turistii de week-end sunt in principal persoane foarte active, care au o afacere sau un loc de munca care nu le permite sa fie plecati mai multe saptamani si atunci pleaca cateva zile in vacanta.

In lunile de vara, destinatia preferata a acestor turisti este litoralul romanesc, in timp ce in restul anului prefera destinatiile externe, unde pot ajunge cu zboruri directe, conform lui Mircea Vladu, vice-presedintele ANAT si directorul agentiei Prestige Tours.

Turistii de week-end aleg si cazarea la hoteluri, insa locurile limitate ale acestora, avand in vedere ca in proportie de circa 80% din locurile hotelurilor de pe litoral sunt ocupate prin agentii, ii determina sa inchirieze un apartament sau o vila in perioada in care stau pe litoral.

„Locuintele noi construite pe litoral sunt in mare parte achizitionate ca investitie si deci destinate inchirierii ulterioare, ceea ce determina o crestere si o diversificare a ofertei de inchirieri in regim hotelier„, a spus Andrei Agachi, administratorul agentiei Imobiliare Litoral.

„Locuintele nu se inchiriaza de obicei prin agentii, negocierile purtandu-se direct intre proprietari si turisti”, a adaugat Agachi.

In sudul litoralul, tarifele sunt mai scazute decat in nord, o casa cu 3 camere fiind inchiriata cu circa 2.000 euro pe luna.

[quote=Andrei Agachi, Imobiliare Litoral]Preturile sunt ridicate pentru ca exista o cerere foarte mare, alimentata in special de turismul de week-end[/quote]
Circa 80% din stocul de locuinte noi de pe litoral sunt inchiriate vara in regim hotelier, tarifele cerute de proprietari fiind cuprinse intre 350 si 600 lei pe zi. In cazul vilelor sau caselor de vacanta de pe malul marii chiria lunara ajunge la 8.000 de euro in timp ce apartamentele vechi se inchiriaza cu 150-300 lei pe zi, a spus Daniela Muresan.

In perioada extrasezonului(mai – 15 iunie si 20 august – 15 septembrie), tarifele sunt mai scazute cu 15-20%, variind intre 250 si 700 euro pe luna, a adaugat Muresan.

Din oferta de inchirieri de pe litoral, circa 80% din apartamentele noi se inchiriaza in regim hotelier, in timp ce in cazul apartamentelor vechi acest procent scade usor pana la 75%.

In ceea ce priveste vilele nou construite, circa 90% dintre acestea se inchiriaza in regim hotelier.

Pe piata rezidentiala constanteana au fost anuntate peste 3.300 de locuinte noi, a caror constructie a demarat sau urmeaza sa demareze, ceea ce va determina o crestere de 5 ori a stocului actual, care numara 620 de unitati locative noi, potrivit unui studiu al DTZ Echinox.

Printre proiectele rezidentiale deja finalizate in Constanta se numara Marina Regia Residence, din nordul statiunii Mamaia si prima faza a ansamblului rezidential del Sole.

Printre cele mai mari dezvoltari rezidentiale aflate in constructie in Constanta se mai numara proiectul Tomis Plus, care va livra peste 1.200 de unitati locative.