- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Situația din România în care poți fi tuns GRATIS indiferent de locație sau lungimea părului tău. Anunțul ANAF

20 Apr, 15:27 • Adrian Popovici
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) informează cetăţenii să ceară bon fiscal pentru serviciile din saloanele de înfrumuseţare
Situația din România în care poți fi tuns GRATIS indiferent de locație sau lungimea părului tău. Anunțul ANAF

Inspectorii ANAF încurajează românii să solicite bon fiscal după vizitele în saloanele de înfrumusețare. Aceștia afirmă că în cazul în care furnizorii de servicii refuză să elibereze bon fiscal, clienții au dreptul la serviciul respectiv gratuit. Conform datelor Institutului Național de Statistică, prețurile serviciilor de cosmetică și înfrumusețare au înregistrat o creștere semnificativă în ultimul an, transmite Kanal D.

Această tendință a devenit evidentă în luna februarie, când prețurile au crescut în medie cu 14% față de aceeași perioadă a anului precedent. De la servicii simple precum tunsul și coafatul la tratamente mai sofisticate, costurile variază semnificativ în funcție de salonul de înfrumusețare și de orașul în care acesta este amplasat. Această evoluție în creștere a prețurilor atrage atenția ANAF, care dorește să monitorizeze veniturile și să impoziteze corect aceste servicii.

Inspectorii fiscali îi îndeamnă românii să solicite bon fiscal, explicând că în lipsa acestuia ar putea să beneficieze de serviciul respectiv gratuit. În ceea ce-i privește pe operatorii economici, ANAF le transmite că trebuie să depună declarația unică până la data de 27 mai.

Te-ar putea interesa și: Specialist in fiscalitate: Noul forfetar? Statul va numara scaunele din frizerie si mesele din restaurant

Ce spun frizerii despre anunțul ANAF?

Anca Știrbu, hair-stylist, nu a fost surprinsă de anunțul făcut de inspectorii ANAF, afirmând că argumentele prezentate în articolul respectiv sunt deja cunoscute de toți prestatorii de servicii încă din 2015. Ea a subliniat obligația prestatorilor de servicii de a afișa acest paragraf într-un tablou în orice spațiu comercial și că acesta trebuie să fie vizibil.

„Conform Ordonanței a Guvernului nr 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale spune ca in caz de refuz, clientul are dreptul de a beneficia de bunul achiziționat sau de serviciul prestat fără plata contravalorii acestuia, acest aliniat a fost introdus în martie 2015”, a explicat Anca Știrbu atunci când a fost întrebată de anunțul ANAF.

În ceea ce privește creșterile de preț care ar fi atras atenția ANAF, Anca Știrbu afirmă că acestea nu au fost impuse arbitrar, ci au fost rezultatul unor modificări. Hair-stylist-ul a explicat că majorările semnificative din domeniu se datorează în mare măsură creșterii costurilor materiilor prime, chiriilor și altor utilități.

„În ultimii ani salariul minim pe economie s-a mărit de două ori pe an și automat contribuțiile datorate bugetului de stat au crescut, chiriile se majorează cu 10%, materiile prime se majorează de la an la an cu cel puțin 10%, apa caldă pentru multe spații comerciale nu mai este subvenționată de primărie și se aplică un tarif diferit, cursurile de formare profesională, cheltuieli pentru publicitate, promovare și lista este lungă. Toate acestea se resimt în prețul final”, explică aceasta.

Citește și: De ce nu vor mai fi acordate fonduri UE pentru frizerii, florarii sau parcuri

Tags: