Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a respins, miercuri, cererea formulată de avocații lui Călin Georgescu privind reluarea turului doi al alegerilor prezidențiale. Decizia instanței supreme este definitivă.
Georgescu dorea să fie desființate documentele din ședința Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT), pe care s-a bazat decizia Curții Constituționale de anulare a prezidențialelor, și reluarea alegerilor cu turul 2, în care să se confrunte cu Elena Lasconi.
Conform documentelor din ședința CSAT, suveranistul a crescut în mod artificial în mediul online și în sondaje, inclusiv cu ajutorul unui ”actor statal”, ajungând să obțină cele mai multe voturi în turul 1 al prezidențialelor de anul trecut.
ICCJ a considerat inadmisibilă solicitarea formulată de avocații lui Georgescu.
”Respinge excepţia nulităţii recursului, ca nefondată. Admite excepţia lipsei de interes a recursului şi, în consecinţă, respinge recursul formulat de recurenţii Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice – APALP şi Călin Georgescu împotriva Încheierii din data de 12.12.2024 şi a Sentinţei civile nr. 138 din 18 decembrie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti – Secţia a IX-a Contencios Administrativ şi Fiscal, în ceea ce priveşte soluţia dată cererii de suspendare întemeiate pe prevederile art. 14 din Legea nr. 554/2004, ca lipsit de interes.
Respinge cererea de efectuare a unei trimiteri pentru solicitarea unui aviz CEDO, ca inadmisibilă. Respinge recursul formulat de recurenţii Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice – APALP şi Călin Georgescu împotriva soluţiei date cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondat. Definitivă. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, conform art. 402 din Codul de procedură civilă, astăzi, 25 februarie 2025”, se arată în decizia de miercuri a instanței supreme, potrivit
rtv.net.
Demersul în instanță nu a fost făcut de Călin Georgescu personal, ci de o asociație civică, drept ”mandatar procesual” al candidatului independent, pentru a nu se putea susține că suveranistul cere în nume personal anularea deciziei Curții Constituționale.
Potrivit libertatea, în spatele demersului juridic s-a aflat suveranistul, care apare ca recurent în dosarul 7654/2/2024 de pe rolul, în timp ce la instanța inferioară, Curtea de Apel București, figura doar asociația care a inițiat acțiunea.
Practic, Călin Georgescu cere anularea notelor de informare prezentate în CSAT de serviciile de informații și cele de apărare, din care se arată că suveranistul a crescut în mod artificial în sondaje, de la 1% la 23%, inclusiv cu ajutorul unui „actor statal”.