Auto

Ce motor va echipa primul avion de afaceri „made in China”

27 Nov, 13:43 • Redactia DailyBusiness
Compania China Aviation Industry General Aircraft (CAIGA) a selectat noul motor turbopropulsor H85 de la GE Aviation pentru aeronava Primus 150 CAIGA, primul avion de afaceri care va fi fabricat in China.
Ce motor va echipa primul avion de afaceri made in China

Aceasta este prima aplicatie a motorului turbopropulsor H85, care urmeaza sa fie certificat de Agentia Europeana pentru Siguranta Aviatiei (AESA).

CAIGA si General Electric (GE) au semnat si un acord privind crearea in comun a unui program de service si asistenta pentru modelul Primus 150 cu motor H85 si extinderea capacitatilor de service pentru motoare turbopropulsoare in China.

„China reprezinta o regiune cu potential de crestere a aviatiei generale si de afaceri. Cu ajutorul aeronavei Primus 150 cu motor H85, GE isi va putea consolida prezenta in regiune si va putea deveni un participant important la cel de-al 12-lea plan cincinal de dezvoltare al Chinei”, a declarat Brad Mottier, vicepresedinte si manager general al organizatiei Business & General Aviation a GE Aviation.

Motorul H85 este un derivat al motorului H80 de la GE, care a intrat de curand in functiune pe aeronava Thrush 510G.

Familia de motoare turbopropulsoare H80 include tehnicile de proiectare aerodinamica 3-D ale GE, precum si materiale avansate care au permis crearea unui motor puternic, durabil, cu un consum eficient de combustibil si care nu necesita inspectii dese ale ajutajului de alimentare cu combustibil sau inspectii ale sectiunilor fierbinti.

Motorul H80 are o durata de functionare de 3.600 ore de zbor sau 6.600 de cicluri intre revizii. Motorul H80 este prevazut si cu o unitate standard de pornire automata si limitare pentru a simplifica pornirea motorului, precum si o gama de regulatoare de elice care confera clientilor flexibilitate la alegerea elicelor.

Motorul H85 are o putere efectiva nominala de 850 CP pentru decolare si functionare continua la capacitate maxima, fiind destinat segmentelor de aeronave de afaceri cu turbopropulsor, avioane agricole, utilitare si pentru curse regionale.

Acest tip de motor urmeaza sa primeasca anul acesta certificarea AESA, iar anul viitor certificarea Administratiei Federale de Aviatie din SUA.

Motoarele H85 vor fi produse la fabrica GE Aviation din Republica Ceha, care in prezent intensifica productia motoarelor H80.

FPe langa avionul agricol Thrush 510G, motorul H80 a fost selectat si pentru avionul de curse regionale Aircraft Industries L410, care urmeaza sa intre in functiune la inceputul anului viitor.

Modelul Primus 150 de la CAIGA este o aeronava de afaceri usoara cu cinci locuri, un singur motor turbopropulsor sub presiune si carcasa din material compozit de fibra de carbon. Este una dintre cele mai rapide aeronave cu un singur motor turbopropulsor sub presiune din clasa sa.

CAIGA este o sucursala a companiei Aviation Industry Corporation din China (AVIC) si detine in prezent doua tipuri de avioane de afaceri cu reactie ultrausoare si doua tipuri de aeronave de afaceri cu turbopropulsie ultrausoare.

CAIGA a achizitionat compania Cirrus cu sediul in SUA si detine un lant de prima marime in industria de aeronave generale, cu cinci baze majore in industrie situate in Zhuhai, Guizhou, Shijiazhuang, Jingmen si Shenzhen.

Compania dezvolta un model de afaceri complet care include cercetare si dezvoltare, productie, operatiuni de aviatie generala, asistenta pentru clienti si service. Activitatile sale includ productia de piese si componente, asamblarea finala si livrarea, pregatirea pilotilor, club de aviatica, operatiuni de aviatie generala, FBO (operator cu baza fixa), intretinere, leasing si diverse sectoare.

GE Aviation, o unitate operationala a GE, este un important furnizor global de motoare de avioane cu reactie, turbopropulsoare si turbomotoare, piese si sisteme integrate pentru aeronave comerciale, militare, de aviatica generala si de afaceri. GE Aviation dispune de o retea globala de service care asigura asistenta pentru aceste oferte.