- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Auto

Profitul LeasePlan Corporation s-a redus cu 13 milioane euro in primul semestru

10 Sep, 15:16 • Redactia DailyBusiness
LeasePlan Corporation a obtinut in primul semestrul al anului, un profit net  de 123 milioane euro, in scadere cu 13 milioane euro fata de perioada similara a anului anterior.
Profitul LeasePlan Corporation s-a redus cu 13 milioane euro in primul semestru

Numarul de autovehicule administrate a scazut de la 1.328.000, in decembrie 2011, la 1.327.000, in iunie 2012. Scaderea reprezentata de cele 1.000 de vehicule, comparativ cu cresterea de 3.000 de vehicule inregistrata in prima jumatate a anului 2011, este cauzata, in primul rand, de recesiunea resimtita in mai multe tari in care compania isi desfasoara activitatea, spun oficialii grupului.

Valoarea totala a veniturilor din exploatare si a venitului net din investitii financiare au scazut raportat la perioada similara a anului trecut, cu 12 milioane euro (-2%). Totodata, venitul net din dobanzi a urcat cu 16 milioane de euro, datorita maririi volumului portofoliului de contracte, generata de majorarea pretului mediu al contractelor de leasing.

Rezultatele generate din vanzarea de vehicule sunt diferite de la o tara la alta, anumite state europene inregistrand pierderi semnificative din vanzarea vehiculelor la incetarea contractelor de leasing, in timp ce in alte tari s-au inregistrat rezultate pozitive. Rezultatul total a fost in crestere cu 10 milioane euro, comparativ cu scaderea de 3 milioane euro raportata in 2011.

In iunie 2012, in urma analizei efectuate de agentia Moody’s asupra sectorului bancar european, rating-ul acordat datoriilor si depozitelor pe termen lung LeasePlan Bank a fost revizuit negativ cu doua trepte, la Baa2 cu perspectiva stabila. Aceasta situatie reflecta sentimentul negativ general fata de sistemul bancar international, dar in ciuda contextului general nefavorabil, investitile au continuat.

In primele doua luni ale anului, compania a incheiat vanzarea a doua emisiuni de obligatiuni negarantate in valoare de 500 milioane euro, respectiv, 700 milioane euro, iar valoarea depozitelor constituite de clientii de retail ai LeasePlan Bank a atins cifra de 3,9 miliarde euro.

In aprilie, LeasePlan a vandut titluri garantate cu portofoliul de contracte din Marea Britanie, in valoare de 582, 1 milioane lire sterline (757 milioane euro).

De asemenea, s-a rambursat o parte semnificativa din obligatiunile garantate de Fondul de Garantare din Olanda, respectiv 1,25 miliarde euro, in februarie, si 2,5 miliarde dolari, in mai. Restul de obligatiuni (in valoare de 1,5 miliarde euro si 500 milioane euro) urmand sa fie rascumparat in 2014.

Compania olandeza LeasePlan Corporation, cu peste 49 de ani de activare pe piata la nivel global, este specializata in managementul de flote si autovehicule. Peste 85% din cei aproximativ 6.000 de angajati lucreaza in prezent in afara granitelor Olandei.