Auto

Rovana Plumb: Taxa de poluare de 1 ban pe litru de combustibil ar fi o taxa pe consum, nu de poluare

07 Sep, 17:54 • Redactia DailyBusiness
Ministrul Mediului si al Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, a declarat sambata, la Oradea, ca taxa de poluare de 1 ban pe litrul de combustibil cumparat propusa de senatorii liberali Valeriu Boeriu si Cristian Bodea pentru inlocuirea timbrului de mediu nu ar fi o taxa de poluare, ci pe consum, ce nu serveste principiului "poluatorul plateste".
Rovana Plumb: Taxa de poluare de 1 ban pe litru de combustibil ar fi o taxa pe consum, nu de poluare

„Din punct de vedere tehnic, al Ministerului Mediului, taxarea combustibilului nu este o taxa pe principiul poluatorul plateste, ci este o taxa pe consum. Iar taxa pe consum nu este in domeniul de aplicare al Ministerului Mediului. Acest minister doreste ca prin politicile de innoire a parcului auto si aplicarea acestui tip de taxare, timbrul de mediu, sa respectam principiul poluatorul plateste si sa putem sa reducem impactul negativ al emisiilor de gaze cu efect de sera”, a declarat ministrul, potrivit Agerpres. 

Potrivit Rovanei Plumb, o prima analiza si o evaluare a efectelor implementarii timbrului de mediu se va face la sfarsitul lunii octombrie. 

Senatorii PNL de Bihor Cristian Bodea si Valeriu Boeriu au anuntat joi ca vor depune o interpelare catre ministrul Mediului si Schimbarilor Climatice, Rovana Plumb, nemultumiti de refuzul Guvernului care nu sustine adoptarea initiativei lor legislative de schimbare a timbrului de mediu intr-o taxa de poluare de 1 ban pe litru de combustibil. 

„Este un raspuns de sezon, adica un fel de ghiveci, din care putem deduce ca ori Guvernul nu intelege, ori nu ii pasa. Ni se spune ca astfel vor fi mai putini bani la Fondul de Mediu, fond ce se ocupa de multe lucruri: de casa verde, spatii verzi, de impaduriri, de canalizare, de alunecari de teren… Sigur, trebuie sa fie facuta si canalizarea, dar nu cred ca din taxa de prima inmatriculare”, a declarat senatorul Boeriu. 

Demarat in luna aprilie, proiectul de lege propunea transformarea taxei/timbrului de mediu – „inechitabil, controversat”- in taxa de poluare de 1 ban pe litru de carburant, platibila de catre toti cei care polueaza. Banii colectati din taxa de 1 ban ar urma sa ajunga la Fondul de Ameliorare pentru Impaduriri, pentru a contracara poluarea.