Cariere

Antreprenoriatul si orientarea profesionala pot fi studiate ca materii optionale de catre elevi

03 Sep, 18:43 • Redactia DailyBusiness
Pana la 30 septembrie, elevii de gimnaziu si liceu pot fi inscrisi in programele optionale de educatie antreprenoriala si de orientare profesionala implementate gratuit in scoli de organizatia Junior Achievement (JA) Romania, in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale.
Antreprenoriatul si orientarea profesionala pot fi studiate ca materii optionale de catre elevi

Programele vin in intampinarea cerintelor de pe piata muncii si pregatesc tinerii pentru realitatea economica, dezvoltandu-le abilitati si competente esentiale pentru cariera si pentru viata.

Programul de antreprenoriat familiarizeaza tinerii cu antreprenoriatul, ajutandu-i sa isi defineasca idei de afaceri, potentialii clienti si avantajele competitive. Prin exercitii si lucru in echipa, elevii invata ce presupune antreprenoriatul, de la cum se concepe o afacere si ce calitati are un lider, pana la cum se aduce pe piata un produs sau un serviciu cerut de clienti si cum se administreaza un business pilot. 

De asemenea, ei beneficiaza de sesiuni de webinarii si de mentorat de la antreprenori de succes si profesionisti din sectorul de business si au acces la burse si competitii la nivel national si european. 

„Programele Junior Achievement formeaza abilitati esentiale pentru viata si pregatesc tinerii pentru economia de piata prin activitati practice, jocuri de rol, exercitii, lucru in grup, studii de caz si competitii. Acest mod de implementare aduce tinerilor o multime de beneficii”, a spus Radita Bucica, profesor la Scoala gimnaziala nr.1 din Maldaeni, judetul Teleorman.

O alta materie optionala pentru care profesorii pot opta este orientarea in cariera, ce vine in completarea ofertei educationale traditionale. Scopul acestui program este pregatirea si familiarizarea tinerilor cu avantajele continuarii studiilor, tipurile de domenii in care isi pot construi o cariera in functie de propriile abilitati, sistemul democratic si mecanismele economiei de piata. 

Prin activitatile si proiectele practice, ei isi formeaza o imagine mai clara asupra pietei muncii, a cerintelor si dinamicii acesteia si isi dezvolta abilitati de comunicare, autoevaluare, prezentare si luare a deciziilor care pun baza unei cariere de succes. 

Parintii pot solicita in scoli programele gratuite JA pana la 30 septembrie. Potrivit studiilor de impact realizate la nivel european, absolventii programelor JA au cu 25% mai multe sanse de a-si gasi un loc de munca si cu 50% mai multe sanse sa isi deschida propria afacere. 

In Romania, programele Junior Achievement pot fi introduse la initiativa parintilor si profesorilor in programa scolara, sub forma de optional (curriculum la decizia scolii). Fiecare modul cuprinde manuale si materiale educationale pentru activitati individuale si lucru in echipa, precum si certificate de participare, toate fiind oferite gratuit elevilor si cadrelor didactice participante. Procedura de inscriere este disponibila pe www.jaromania.org/profesori.

Pentru anul scolar 2014-2015, inscrierea se va face online, pana la data de 30 septembrie 2014. Oferta educationala completa JA cuprinde programe dedicate fiecarei categorii de varsta, care ajuta tinerii sa isi puna in valoare potentialul, dezvoltandu-si atat propria cariera, dar si comunitatea din care fac parte.

Peste un sfert de milion de elevi romani din 500 de localitati urmeaza anual programele Junior Achievement, datorita parteneriatului cu Ministerul Educatiei Nationale si sustinerii financiare din partea comunitatii de afaceri. La nivel international, programele JA sunt prezente in 37 de tari din Europa si 121 din toata lumea.     

Junior Achievement Romania este o organizatie non-profit, a carei misiune este dezvoltarea in Romania  a programelor internationale Junior Achievement de educatie economica, antreprenoriala,  financiara, etica, de responsabilitate sociala, sanatate si viata activa. Programele JA de tip „learning by doing” se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei Nationale, institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.