Cariere

Ascensiunea lui Putin: Cum a ajuns un fost spion cel mai puternic om din Rusia

09 Feb, 03:13 • Redactia DailyBusiness
Nascut pe 7 octombrie 1952, Vladimir Putin ocupă pentru a treia oara funcția de președinte al Federației Ruse. Vezi cum a ajuns sa fie cel mai puternic om din Rusia.
Ascensiunea lui Putin: Cum a ajuns un fost spion cel mai puternic om din Rusia

Vladimir Putin s-a alaturat KGB in 1975. Una din sarcinile sale era sa recruteze spioni pentru a-i trimite in SUA.

In timpul evenimentelor de la caderea Zidului Berlinului, activisti din societatea civila intentionau sa patrunda in cladirea KGB.

Se spune ca Putin a ars atunci dosarele KGB, astfel incat nimeni sa nu puna mana pe ele, potrivit Business Insider. Ulterior, in 1991, si-a dat demisia.

Dupa ce a avut loc o tentativa esuata pentru inlaturarea de la putere a lui Mikhail Gorbachev, Putin s-a aliat cu acesta.

A detinut o serie de functii in cadrul Guvernului timp de 10 ani, cand a contribuit la transferul activelor de la fosta Uniune Sovietica la noua Federatie Rusa.
Boris Yeltsin a demisionat in mod surprinzator in 1999.

Vladimir Putin a devenit atunci presedinte.
El si-a consolidat puterea, detinand functia de presedinte peste 10 ani.

Prima data, a devenit președinte interimar al Rusiei la data de 31 decembrie 1999, după ce președintele Boris Elțîn își dăduse demisia, iar apoi a câștigat alegerile prezidențiale din anul 2000.

În 2004, el a fost reales pentru un al doilea mandat, care a durat până în 7 mai 2008.

Din cauza limitei prevăzute de Constituție, Putin nu a mai putut candida pentru un al treilea mandat prezidențial consecutiv în 2008, dar după victoria succesorului sprijinit de el, Dmitri Medvedev în alegerile prezidențiale, Putin a fost numit de acesta prim-ministru al Rusiei.Putin a ocupat această funcție în intervalul 8 mai 2008 – 4 martie 2012.

În 2012 a devenit pentru alți 6 ani președinte al Federației Ruse (în urma modificării Constituției).