- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Costul cu forta de munca din Romania s-a redus cu peste 3% in T3

06 Dec, 10:26 • Redactia DailyBusiness
Costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de scadere de 3,53% in trimestrul al treilea, fata de trimestrul precedent si de 1,09% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Costul cu forta de munca din Romania s-a redus cu peste 3% in T3

In forma bruta (neajustata), fata de aceleasi perioade de comparatie, variatia costului orar al fortei de munca a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (-3,64%, respectiv -1,16%).

Fata de trimestrul II 2010, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a avut o scadere mai accentuata in sanatate si asistenta sociala (-21,28%), administratie publica (-19,98%), activitati de spectacole, culturale si recreative (-14,12%) si invatamant (-13,31%).

Cresteri semnificative s-au inregistrat in industria extractiva (8,04%), productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (4,81%) si industria prelucratoare (4,56%).

Scaderea accentuata a costului orar al fortei de munca in administratie publica, invatamant si sanatate si asistenta sociala a fost determinata de aplicarea legislatiei in vigoare pentru sectorul bugetar (Legea nr. 118/2010 privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar).

In invatamant, scaderea costului orar al fortei de munca a fost atenuata de diminuarea timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (-17,7%), fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al III-lea al fiecarui an, cauzat de vacanta scolara.

In trimestrul III 2010, scaderea fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a componentei privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,62%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 3,24%. Scaderile inregistrate de cele doua componente – pentru indicii in forma bruta (neajustata) – au fost de 3,72% si respectiv 3,35%.

Fata de trimestrul III 2009, pe principalele activitati economice, cele mai mari rate anuale de scadere ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) se observa in invatamant (-22,76%), administratie publica (-20,26%) si sanatate si asistenta sociala (-19,71%), cauzate tot de diminuarile salariale aplicate de la jumatatea anului 2010. Cresteri s-au inregistrat in informatii si comunicatii (19,04%), industria prelucratoare (8,17%) si intermedieri financiare si asigurari (7,62%).

Scaderea fata de acelasi trimestru al anului precedent – indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare – pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 1,14%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 1,21%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat scaderi de 0,92%, respectiv 0,99%.