- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Cum sa obtii salariul dorit

01 Nov, 13:15 • Redactia DailyBusiness
In contextul unei piete a muncii foarte concurentiala, posibilitatea de a-ti negocia salariul pentru un job nu mai este atat de la indemana, dar asta nu inseamna ca cei ce se afla in cautarea unui job trebuie sa accepte prima oferta care le iese in cale. Iata cinci recomandari facute de catre Wall Street Journal, pentru obtinerea unui salariu care sa nu lase in urma un gust amar.
Cum sa obtii salariul dorit

1. Cerceteaza piata.

In trecut era destul de greu sa afli cum sunt platiti viitorii tai colegi sau cei ce lucreaza in aceeasi industrie. Insa datorita unor surse precum site-urile de specialitate Salary.com , GlassDoor.com sau Payscale.com, acest lucru este posibil acum. Aceste website-uri furnizeaza informatii privitoare la nivelul salariilor in functie de pozitie, locatie sau experienta.

2. Nu dezvalui din prima salariul pe care il astepti.
In timpul procesului de aplicare pentru un job s-ar putea sa fii presat de intrebari precum: „Care este salariul dorit?” , „In ce interval se situeaza salariul asteptat?” sau „Cat castigi in prezent?”. Orice s-ar intampla, nu dezvalui din prima salariul asteptat pentru ca s-ar putea sa intampini unele dificultati: daca suma ta este prea mare s-ar putea sa nu treci la urmatoarea runda. Daca este o suma mica, angajatorul va crede fie ca esti disperat dupa acel job, fie ca esti necalificat pentru el. Daca insa esti in continuare presat sa dezvalui cat de mult castigi, incearca sa oferi un interval astfel incat limita inferioara sa fie multumitoare, pe cand limita superioara sa fie cea care te va face fericit.

3. Nu minti.
Minciuna are picioare scurte! Este foarte usor ca salariul pe care il primesti in prezent sa fie verificat de catre departamentul de resurse umane al companiei si chiar daca ajungi la etapa in care ti se face o oferta de angajare, salariul fals declarat poate iesi la iveala, iar oferta poate fi retrasa. Sa minti in legatura cu salariul obtinut poate avea efecte negative nu numai in relatia cu prezentul angajator, dar iti si poate afecta reputatia in ochii altor angajatori din industrie.

4. Nu accepta prima oferta.
Majoritatea angajatorilor asteapta din partea candidatilor sa isi negocieze salariul, asa ca le ofera spatiul necesar pentru a face o prima propunere. Daca este posibil, incearca sa aranjezi o intalnire cu managerul departamentului pe care il vizezi, acesta fiind mult mai flexibil si avand autoritatea necesara (in comparatie cu personalul de la resurse umane) sa ia deciziile privind angajarea si nivelul salariului oferit.

5. O data ce ai primit salariul dorit, incearca sa negociezi si alte beneficii
In ciuda aparentelor, multe dintre pachetele de beneficii oferite de companii nu sunt atat de flexibile. Asa ca s-ar putea sa fie destul de greu sa modifici ulterior asigurarea de sanatate sau numarul zilelor de concediu. Concentreaza-te pentru a obtine beneficii care sunt mai usor de oferit din partea angajatorului, cum ar fi o zi pe saptamana in care sa lucrezi de acasa. Daca totusi simti ca pachetul de beneficii este inca mic, incearca sa stabilesti o renegociere a pachetului peste 6 luni. Astfel, vei avea la dispozitie suficient timp pentru a le demonstra ca merita sa investeasca bani in tine.