Cariere

Daily Mail: Autoritatile britanice au pierdut numarul imigrantilor est-europeni

07 May, 11:24 • Redactia DailyBusiness
Numarul imigrantilor est-europeni care au patruns pe teritoriul Marii Britanii dupa 2004 a fost atat de mare incat administratia britanica nu a reusit sa mai tina o socoteala exacta, a scris luni Daily Mail in editia sa electronica.
Daily Mail: Autoritatile britanice au pierdut numarul imigrantilor est-europeni

Cifrele oficiale privind migratia au ‘ratat’ circa o jumatate de milion de persoane care au venit in Marea Britanie dupa ce tarile lor s-au alaturat Uniunii Europene in 2004, potrivit unui document recent publicat. Amploarea acestei probleme a fost relevata de recensamantul din 2011, ce a aratat ca populatia era mai mare decat se estima. 

Aceasta veste vine pe fondul ingrijorarilor crescande privind imigratia, in conditiile in care Marea Britanie se pregateste sa isi deschida usile pentru cetatenii din Romania si Bulgaria. Muncitorii din cele doua tari vor avea acces liber la slujbe in aceasta tara de la inceputul anului viitor. Recensamantul din 2011 a aratat ca 464.000 de persoane in plus traiau in Anglia si tara Galilor fata de ce se credea initial. 

Iar acum un nou document, publicat de Biroul pentru Statisticile Nationale /BSN/ de la Londra, a confirmat pentru prima data ca majoritatea persoanelor care ‘au trecut neobservate’ sunt imigranti est-europeni. intre 2002 si 2010, imigratia in masa sub guvernarea Partidului Laburist a atins cotele cele mai ridicate. ‘La nivel national diferenta se considera ca este provocata in mare parte migratiei internationale. in special, de o subevaluare a numarului de imigranti din tarile din Europa Centrala si de Est ce s-au alaturat UE in 2004’. 

Aceasta omisiune a condus la estimari gresite repetate potrivit carora in Marea Britanie s-ar afla 700.000 sau mai putini polonezi si est-europeni. Acum, autoritatile accepta faptul ca cifra ar fi mai degraba apropiata de un milion. Rezultatele BSN arata ca diferenta dintre numaratoarea oficiala a populatiei si populatia reala a fost de peste 25% in unele locuri, conform Daily Mail. 

Romanii si bulgarii vor fi liberi sa lucreze in Marea Britanie dupa incheierea acestui an, dupa sapte ani de restrictii impuse de Londra, iar un sondaj de opinie BBC a relevat saptamana trecuta ca peste 8% dintre romani si aproape 14% dintre bulgari ar lua in calcul emigrarea catre Marea Britanie. 

Tratatul de aderare a Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana le permite tarilor UE-25 (tarile fondatoare si cele care au aderat la UE pana la 1 ianuarie 2007) sa restrictioneze temporar accesul liber al lucratorilor din Romania si Bulgaria pe piata muncii pentru a pregati libertatea deplina de circulatie a fortei de munca in UE. Perioada de tranzitie generala de sapte ani este impartita in trei etape (2 plus 3 plus 2 ani).

In decursul acestei perioade, o clauza de salvgardare permite unui stat membru sa reintroduca restrictiile daca exista perturbari grave pe piata fortei de munca sau pericolul unor astfel de perturbari (asa cum a procedat Spania la 22 iulie 2011). 

Masurile tranzitorii se vor incheia in mod irevocabil la 31 decembrie 2013. in prezent, noua state din UE – Austria, Germania, Olanda, Luxemburg, Malta, Franta, Marea Britanie, Irlanda si Spania – le aplica cetatenilor romani si bulgari restrictii in materie de acces pe piata muncii, noteaza Agerpres.

Citeste si Cum vrea Bruxelles-ul sa calmeze temerea britanicilor de „invazia” romanilor.