Cariere

Interviul de angajare: Cum sa raspunzi inteligent la cele mai grele intrebari

03 Mar, 00:03 • Redactia DailyBusiness
Unii recrutori pun intrebari foarte dificile la interviul de angajare, pentru a te prinde pe picior gresit sau pentru a te face sa divulgi informatii pe care incerci sa le ascunzi. Altii vor doar sa aiba o idee mai precisa privind modul in care gandesti sau sa vada cum reactionezi cand te afli sub presiune. Indiferent care e motivul lor, trebuie sa fii pregatit.
Interviul de angajare: Cum sa raspunzi inteligent la cele mai grele intrebari

In cartea sa „301 Smart Answers to Tough Interview Questions”, specialistul Vicky Oliver spune ca, pentru a reusi, trebuie „sa-ti faci praf” competitorii. Si una dintre cele mai bune metode pentru a te distinge este sa „ai la tine” cele mai inteligente raspunsuri la intrebarile dificile care ti se vor pune la interviul de angajare.

Iata mai jos 5 exemple de intrebari grele care se pun destul de des la interviuri si raspunsurile potrivite, de unde te poti inspira.

Intrebare: Care este cea mai mare slabiciune a ta, care e totusi o slabiciune, nu un punct forte secret?

Raspuns: Sunt extrem de nerabdator. Ma astept ca toti subalternii mei sa isi faca treaba foarte bine, inca de la prima sarcina. Daca nu se intampla acest lucru, am tendinta sa incetez sa mai deleg sarcini si sa incep sa rezolv totul de unul singur. Totusi, ca sa compensez aceasta slabiciune, am inceput sa imi pregatesc foarte bine oamenii din echipa, asa incat sa stie cu adevarat ce se asteapta de la ei.

Intrebare: Vei vrea sa imi iei locul in companie?

Raspuns: Probabil in vreo 20 de ani, dar pana atunci presupun ca veti conduce intreaga companie si veti avea nevoie de un loctiitor foarte bun si loial, pentru a va ajuta sa gestionati acest department.

Intrebare: Ai cam schimbat domenii. De ce te-as lasa sa experimentezi si in acest caz, pe barba mea?

Raspuns: Schimband atatea domenii, cred ca am devenit un foarte bun angajat, pentru ca mi-am dezvoltat multe si diverse abilitati, tocmai din schimbarile dese pe care le-am facut. Aceste abilitati ma ajuta sa rezolv problemele intr-un mod creativ. 

Intrebare: Daca vei lucra aici 5 ani si nu vei fi promovat deloc in aceasta perioada – ca, de altfel, multi dintre angajatii nostri – nu vei deveni frustrat?

Raspuns: Ma consider o persoana ambitoasa, dar si practica. Atata timp cat continui sa invat si sa crescin functia mea, voi fi multumit. Companiile isi promoveaza angajatii dupa politici foarte diferite. Sunt sigur ca activitatea mea aici ma va motiva timp de mai multi ani.

Intrebare: Daca stiai ca lucrurile devin tot mai tulburi pentru compania unde ai lucrat anterior, de ce nu ai plecat mai devreme?

Raspuns: Am muncit foarte mult pentru a-mi pastra jobul in timp ce disponibilizarile veneau pe banda rulanta, incat nu mi-a mai ramas timp pentru a-mi cauta un alt job. Cu toate fuziunile care s-au intamplat in domeniul acesta, stiam ca somajul este destul de raspandit. Cel putin m-am straduit, facand tot ce am putut.

Citeste pe Business Insider si alte exemple de intrebari dificile si raspunsuri inspirate in ceea ce priveste interviul de angajare.