- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Myjob: Oferta de joburi in strainatate pentru romani a crescut anul trecut de aproape 3 ori

26 Jan, 16:24 • Redactia DailyBusiness
Oferta de joburi in strainatate pentru romani a crescut de aproape trei ori anul trecut fata de 2009, inregistrandu-se peste 23.000 de joburi lansate pe piata de recrutare online, iar cele mai multe au vizat specialisti din inginerie, IT&C si farma, potrivit site-ului Myjob.
Myjob: Oferta de joburi in strainatate pentru romani a crescut anul trecut de aproape 3 ori

In 2009, aproximativ 8.500 de locuri de munca in strainatate erau postate pe site-urile de recrutare, iar in 2008 oferta cuprindea aproximativ 2.800 de joburi, se arata intr-un raport al site-ului de recrutare.

„Aceste cresteri se inregistreaza datorita renuntarii mai multor state la restrictiile privind accesul romanilor pe piata muncii, precum Ungaria, Spania, Grecia, Portugalia, Danemarca si partial Germania si Elvetia”, se arata in raport.

In topul tarilor care au pus la dispozitie locuri de munca pentru romani s-au clasat Marea Britanie, Germania, Franta, Grecia, Cipru, Italia, SUA, Olanda, Belgia si Danemarca, relateaza Mediafax.

O tendinta manifestata in ultimii doi ani pe piata de recrutare pentru joburi in strainatate este orientarea catre specialisti din domeniile inginerie si tehnologie, IT&C si farma, dupa ce la nivelul anului 2008 erau cautati in special muncitori necalificati pentru domenii precum servicii clienti, turism, HoReCa si constructii.

In acelasi timp, numarul de aplicatii la anunturile pentru joburile din strainatate a crescut la peste 170.000 anul trecut, de la 90.000, in 2009.

Din punct de vedere al segmentarii in functie de sex, procentajele s-au pastrat in jurul acelorasi valori in ultimii trei ani, femeile fiiind mai active in cautarea unui job pe piata interna (55,3%), in timp ce mai multi barbati cauta un job in afara tarii (76%).

In ceea ce priveste varsta candidatilor la un loc de munca in general, cele mai active segmente sunt tinerii sub 25 de ani (42,2%) si cei din grupa 26-35 ani (36,9%).

Din punct de vedere ai provenientei, mai activi sunt candidatii din mediul urban, iar peste 30% dintre aplicatiile pentru un loc de munca au provenit din Capitala. In topul judetelor cu cei mai multi candidati pentru locurile de munca disponibile online s-au situat anul trecut judetele Timis, Iasi si Brasov.

Pentru locurile de munca libere din strainatate cel mai mare interes a fost manifestat de romanii din Ardeal.

In cadrul cercetarii Myjob au fost luati in calcul peste un milion de candidati activi pe site-ul de recrutare, precum si oferta de locuri de munca a aproximativ 12.000 de companii.