- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Schimbari in strategia HR a companiilor telecom: Fara team-building-uri, si atentie sporita la angajari

16 Jun, 00:01 • andra.gheorghe
In plina criza financiara, principalii operatori telecom spun ca nu au in plan reduceri de personal, insa sunt mai precauti: recruteaza mai mult din interior si pe cont propriu, nu se hazardeaza cu estimarile privind evolutia numarului de angajati si sunt mult mai atenti la cheltuielile care pot fi reduse.
Schimbari in strategia HR a companiilor telecom: Fara team-building-uri, si atentie sporita la angajari

Atat Orange, cat si Vodafone, cei mai importanti jucatori de pe piata locala de telecomunicatii, numara in prezent cate 3.000 de angajati si spun ca nu au in plan disponibilizari, pentru ca piata pe care activeaza este mai putin afectata de criza decat altele.

„Perspectiva analistilor romani asupra crizei este ca aceasta se va domoli in aproximativ un an, un an si jumatate”, a explicat Roxana Rotaru, HR director Orange Romania.

„Disponibilizarile sunt consecinte directe ale reducerii semnificative de activitate in lipsa cererilor din piata. In sectorul telecom, acest lucru este foarte putin sesizabil”, a mai spus Rotaru.

Chiar daca opteaza pentru mentinerea numarului de angajati si chiar cresterea acestuia, managementul Orange a aplicat o serie de masuri, inclusiv la nivel de HR, pentru reducerea costurilor. Printre ele, sistarea activitatilor de teambuilding.

„Pentru a optimiza costurile in asa fel incat impactul negativ asupra angajatilor sa fie cat mai redus, am reevaluat in primul rand procesul de recrutare externa, am sistat activitatile de teambuilding, am reorientat programele de dezvoltare prin optimizarea resurselor interne existente si neexploatate suficient si am creat programe noi”, a precizat Roxana Rotaru.

Directorul de HR al Orange a subliniat faptul ca anul acesta compania va utiliza, prioritar, recrutarea interna.

„Anul acesta vom pune accentul in principal pe recrutarea din interiorul organizatiei folosind expertiza profesionala acumulata. In cazurile in care insa competentele specifice nu se vor regasi in acest mod, vom utiliza toate canalele specializate: anunturi in presa, site-uri si agentii de recrutare, baza de date Orange locala si internationala”, a declarat Roxana Rotaru.

Oficialii Vodafone, operator care si-a mentinut in ultimii doi ani constant numarul de angajati, au declarat doar ca in prezent nu au in vedere masuri de disponibilizare in randul angajatilor, fara a detalia politica HR pe care o vor adopta pana la finalul anului, respectiv 2010.

Reprezentantii Cosmote, operator telecom care numara in prezent circa 1.000 de angajati, desi nu au furnizat informatii exacte referitoare la evolutia personalului din Romania, au lasat de inteles ca vor continua angajarile.

„Obiectivele de business ale companiei sunt de dezvoltare, astfel ca dinamica echipei se va modifica in conformitate cu planurile companiei”, au adaugat acestia.

Si Cosmote pune accentul pe recrutare interna, cu precizarea ca metodele de recrutare variaza in functie de candidatul cautat.”Promovam recrutarea interna si continuam sa apelam la agentii de recrutare, site-uri specializate si participari la evenimente si manifestari de profil”, au declarat reprezentantii Cosmote.

Romtelecom, un alt jucator important de pe piata locala de telecom, trece in ultimii ani printr-un amplu proces de restructurare. In 2008, compania a evaluat 9.000 de angajati. 2.000 dintre ei au fost disponibilizati, iar alti 500 urmeaza sa paraseasca compania anul acesta, potrivit unor declaratii anterioare ale Ancai Georgescu, directorul executiv de resurse umane al Romtelecom.

Reprezentantii operatorului Zapp, contactati de DailyBusiness.ro, nu au oferit detalii referitoare la politica de HR adoptata anul acesta.