- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Inițiativă istorică! O țară ia in calcul serviciul militar obligatoriu pentru femei

21 Sep, 20:25 • Cornel Ghimeșan
Elveția este una dintre țările care s-au gândit la primele măsuri in actualul context provocat de conflictul ruso-ucrainean. Pentru a se asigura ca are oameni pregătiți, tara are in plan sa introduca serviciul militar obligatoriu si pentru femei.
Inițiativă istorică! O țară ia in calcul serviciul militar obligatoriu pentru femei

Parlamentul elvețian a pus în discuție posibilitate ca serviciul militar să devină obligatoriu și pentru femei. Această propunere a venit ca soluție pentru rezolvarea problemei efectivelor insuficiente ale forțelor armate. Deși în mod oficial armata numără 100.000 de soldați, realitatea este cu totul alta, numărul real fiind în jur de 80.000. Elveția este una dintre puținele țări în care serviciul militar este încă obligatoriu pentru bărbați, dar se pare că nici acest fapt nu a soluționat problema.

În acest context, Consiliului de Stat, camera superioară a parlamentului elvețian i-a fost prezentată această sugestie. În raportul prezentat sunt menționate două opțiuni, respectiv: fuzionarea forţelor armate cu serviciile de protecţie civilă sau stabilirea serviciului militar ca fiind obligatoriu şi pentru femei.

Citește și: Rusia mobilizează primii 300.000 de rezerviști, după ce Putin a anunțat că va răspunde Occidentului pe toate căile necesare pentru a-și „apăra țara”

Serviciul militar obligatoriu pentru femei este o raritate

Inițiativă istorică! O țară ia in calcul serviciul militar obligatoriu pentru femei
Inițiativă istorică! O țară ia in calcul serviciul militar obligatoriu pentru femei

Singurele țări în care serviciul militar pentru femei este obligatoriu sunt Israle și Coreea de Nord. În raportul prezentat Consiliului de Stat, este de asemenea menționat faptul că tinerele femei ar trebui invitate la sesiunile de informare pe care armata le desfășoară, pentru a le explica importanța acestuia. În Elveția durata serviciului militar este între patru și șase luni, iar rezerviștii sunt obligați să participe anual la activități de instruire, pentru a-și menține nivelul de pregătie.

Cetăţenii elveţieni au respins prin referendum în anul 2013 eliminarea obligativității pentru bărbați, mai scrie EFE, citată de Agerpres. 

Alte articole: Armata Română recrutează soldați și gradați profesioniști și în 2022. Ce salariu are un recrut și care sunt condițiile pentru a deveni militar

 

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult