Cariere

Stefan Marincea: Asa ceva nu s-a mai intamplat de pe vremea lui Stalin!

20 Oct, 10:10 • Redactia DailyBusiness
Stefan Marincea a devenit un fel de Raed Arafat pentru protestarii Uniti Salvam Rosia Montana, dupa ce a fost dat afara de la conducerea Institutului Geologic al Romaniei (IGR) acum cateva zile.
Stefan Marincea: Asa ceva nu s-a mai intamplat de pe vremea lui Stalin!

A acuzat RMGC a modificat harti geologice ale institutului,
ca cianurile s-ar putea infiltra prin fisuri in panza freatica si ca in
cotloanele subterane de la Rosia se ascund cantitati importante de metale rare,
in timp ce sefii lui din Guvern spuneau pe dos.  

„Printre altele, sunt evaluator pentru proiecte
europene si din cauza aceasta am un doctorat in Génie des Procédés care ma face
sa cunosc foarte bine prepararea, geochimia, metode fizico-chimice de analiza si sa vad, sa observ critic inadvertentele intre materialele prezentate si
atuncea sigur ca ochiul de evaluator de proiecte, dublat de cunostinte de
specialitate imi permit sa atrag atentia, sa am o opinie critica in privinta
proiectului. Si acest lucru l-am facut”, a explicat Marincea intr-un interviu pentru
Casa Jurnalistului
.  

„Ne-ati prins in aceasta nebunie legata de destituirea
mea… de tentativa de a omori adevarul stiintific, lucru care nu s-a mai intamplat
de pe vremea lui Stalin”, a adaugat acesta.  

„Am de gand
sa le dau la toata presa (copia dupa faxul prin care a fost destituit – n.r.). Dupa
care am sa cer sa ma elibereze din functia de aici, ca sa ma duc ca
profesor la Liege. Ca in tara in care se reprima stiinta nu se mai poate. Deci este forma suprema de
libertate a spiritului, este forma carteziana, cunoasterea stiintifica. Ori niste magoti incearca sa perturbe ordinea fireasca a
lucrurilor”.

Directorul IGR, Stefan Marincea, a fost demis „prin fax”. El nu a exclus posibilitatea ca demiterea sa sa aiba legatura cu faptul ca a cerut desecretizarea unor documente legate de proiectul exploatarii miniere de la Rosia Montana care sunt falsuri”.

„Probabil ca nu trebuia sa ajung la ele”, a comentat acesta.

Informatia vine la putin timp dupa ce Stefan Marincea a acuzat un director din Ministerul Mediului ca i-a mintit pe membrii Comisiei parlamentare speciale pentru proiectul minier de la Rosia Montana.

Demiterea sa vine, de asemenea, dupa un raport preliminar al Institutului Geologic al Romaniei care includea, intre posibilele cauze ale fenomenelor de instabilitate a terenului din zona Izvoarele – Slobozia Conachi si exploatarea de petrol si gaze in regiune.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de „tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni”.

Stefan Marincea a desfiintat
 proiectul de exploatare de la Rosia Montana in cadrul comisiei speciale parlamentare, criticand multiple puncte aflate in acordul cu RMGC. „Au venit cu un proiect de Papua Guinee pentru tara mea”, a sustinut el.

Prima acuzatie a fost lansata chiar la adresa fostului director al IGR: ”Un predecesor de-al meu a semnat ca nu exista falii. Ei bine, sunt burdusite de falii. Avizul pe care l-a dat fostul director este un fals grosolan, e o situatie penala din partea lui. Parchetul s-a autosesizat”, a declarat Marincea, in cadrul audierilor din comisie.

”Sunt atat de multe fisuri in acest proiect incat daca imi venea la evaluare pentru o tara africana, cred ca-l trimiteam inapoi cu zero puncte”, a spus directorul IGR. 

Institutul Geologic a constatat ca au fost ignorate ca rezerve potentiale 161 de tone de Telur, 49 de tone de Germaniu, 172 de tone de Seleniu, 116 tone de Tantal, 777 tone de Titan, 1220 tone de Stibiu, aproape 30 de mii de tone de Zinc si pana la 129 milioane de tone de feldspat potasic. 

Geologii sustin ca selectarea de catre RMGC a tehnologiei care prevede doar recuperarea aurului si argintului se poate extinde si la alte proiecte miniere similare fapt care ar priva tara noastra de avantajul de a fi primul producator potential de stibiu, teluriu si germaniu din Europa.

Citeste si
Cazul Miruna Munteanu: Jurnalista concediata pentru un articol anti-RMGC?
A imbatranit cianura? Aurul verde si reactia Europei la blocarea proiectului de la Rosia Montana 
Avertisment artistic: Viralul care arata in 3 minute esenta pericolului de la Rosia Montana (Video)