- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Cariere

Topul celor mai stresante job-uri in 2011

21 Apr, 12:24 • Redactia DailyBusiness
Multi americani sunt recunoscatori ca primesc salariu la finele lunii, in conditiile in care rata somajului se mentinte la cote ridicate in SUA. Dar satisfactia de a avea un loc de munca nu compenseaza stresul zilnic, potrivit CNBC care a publicat un top al celor mai stresante job-uri din SUA in 2011.
Topul celor mai stresante job-uri in 2011

1.Pilot de aeronave comerciale

Cel mai stresant job in 2011 este cel de pilot de aernove comerciale, potrivit CareerCast.com. Munca unui pilot este cu atat mai stresanta cu cat depinde de echipamentul din aeronava sau de controlorii de trafic aerian. Spre exemplu, unele statistica arata ca in ultimul timp din ce in ce mai multi controlori de trafic aerian adorm la locul de munca, fapt care ii forteaza pe piloti sa aterizeze fara ajutor.

Salariul mediu anual pentru piloti se ridica la 117.000 dolari, iar programul de munca este de 9 ore pe zi.

2. Director de PR

Directorii de relatii publice sunt complet la mila clientilor, succesul si esecul lor depinde de actiunile si deciziile clientilor. Astfel, situatia lor este stresanta intrucat performanta lor nu tine, de cele mai multe ori, de ceea ce fac ei.

De asemenea, stresul lor vine si din obligatia de a fi in mod constant conectati la retelele de socializare si a rezolva mici detalii in acelasi timp.

Salariul anual al unui director de PR se ridica la 102.000 dolari iar programul de munca este de 9 ore pe zi.

3. Manager corporate

Managerii de companii sunt foarte bine platiti, si pe buna dreptate: au una din cele mai stresante job-uri din America din ultimii doi ani.

Nu numai ca trebuie sa cunoasca foarte bine business-ul companiei, dar trebuie sa fie la curent cu noile tendinte, dezvoltarile tehnologice si sa fie constienti de implicatiile deciziilor pe care le iau.

Ei trebuie sa tina compania profitabila in ciuda conditiilor economice dificile. In cea mai mare parte a timpului, nu au control asupra propriului destin.

Salariul mediu anual se ridica la 167.000 dolari, iar programul de munca este de 11 ore pe zi.

4. Fotoreporter

Asemantator reporterilor de televiziune, fotoreporterii trebuie sa fie prezenti in mijlocul evenimentelor, chiar si in locuri periculoase sau izolate. Multi dintre ei lucreaza si 24 de ore pe zi. Cand se intampla evenimente importante, acestia trebuie sa deplaseze imediat la locul actiunii.

Riscurile pe care le implica acest job sunt evidente. De exemplu, niste jurnalisti de la New York Times au fost capturati anul acesta in Libia si au fost eliberati ulterior.

Salariul unui fotoreporter se ridica la circa 43.000 dolari pe an, iar programul de lucru variaza.

5. Reporter de televiziune

Din cauza crizei globale, dezastrelor naturale si razboaielor, reporterii de stiri trebuie sa fie in alerta 24 ore pe zi si sapte zile pe saptamana. Ei se documenteaza, scriu si raporteaza din mijlocul actiunii, de unde intra in direct fara pregatiri necesare in prealabil.

Dezvoltarea tehnologica pune si mai multa presiune pe acestia, dinamismul de pe Internet schimband modul in care se relateaza in timp real evenimentele.

Salariul mediu anual al unui reporter de televiziune se ridica la 43.000 dolari iar programul de munca este de 8 ore pe zi.

In topul celor mai stresante job-uri se mai afla cel de director de publicitate, arhitect, broker, brancardier (infirmier pe ambulanta) si agent imobiliar.

Cititi aici mai multe detalii despre cele mai stresante job-uri din SUA.