- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Criza facturilor

Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022. Avertismentul economiștilor

04 Oct, 15:36 • Bumbeneci Diana
Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice a vorbit despre economia din România. Conform specialistului, inflația ar urma să ajungă la 20 de procente, până la finalul anului.
Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022. Avertismentul economiștilor

Inflația riscă să ajungă la 20%, până la finele acestui an. Cristian Păun, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a declarat luni în emisiunea Talk News de la Profit News TV că există șanse mari ca, în ultima parte a acestui an dezastruos din punct de vedere economic, inflația per total în anul 2022 să fie undeva la 20%. Conform specialistului, vom avea pensiile tăiate cu 20%, iar faptul că Guvernul vine și le majorează cu 11%, face ca acele pensii să fie tăiate mai puțin.

Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022

„Să o spunem direct și cu matematică de clasa a 4, cu algebră, nu cu economie. În momentul în care tu ai inflație, înseamnă că puterea de cumpărare a monedei tale scade. Adică, tot ceea ce este exprimat în leu cumpărăm mai puțin datorită inflației. Anul acesta, avem o inflație undeva la 15 sau 16% acum, dar cele mai mari creșteri de prețuri România le înregistrează în ultima parte a anului, când începe să dispară efectul producției de vară”, a spus profesorul universitar, citat de News.ro.

Cristian Păun a mai explicat că este de părere că va fi observată o inflație de aproximativ 20 de procente, mai ales că România nu ajuns încă într-o fază de platou, iar prețurile continuă să crească.

Mai poți citi: Economia României în 2023, umbrită de un scenariu negru. Urmează recesiunea tehnică

Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022. Avertismentul economiștilor
Inflația ar putea ajunge la un nou record, până la finele lui 2022. Avertismentul economiștilor

 „O să vedem foarte lejer, din punctul meu de vedere, inflație în jur de 20%, pentru că nu am ajuns încă în faza de platou, de temperare a prețurilor, mai ales că vin din spate prețuri de producție, am văzut și creșteri de 70 sau 80%. Ceea ce înseamnă că există șanse mari ca, pe final de an, inflația per total în anul 2022 să fie undeva la 20%, pe un coș de consum care include foarte multe bunuri și care pentru pensionari este irelevant”, mai spune Cristian Păun.

Profesorul a mai transmis că ”pensionarul nu face altceva cu banii decât își plătește întreținerea, curentul, medicamentele și mâncarea”.

„Pentru ei, inflația este deja mult peste ce anunță INS-ul, dar noi nu avem niște calcule, aceasta este o altă tară a instituțiilor publice. Noi ar trebui să avem un coș de consum al săracilor, un coș de consum al pensionarilor, pentru că noi le dăm niște bani din buget, și ar trebui să știm și noi cum arată un coș de consum al pensionarilor”, a menționat Păun, conform sursei citate.

Profesorul a mai explicat și că „pensiile vor fi majorate e complet greșit, pentru că în momentul de față, inflația de 20% taie pensiile”. Rămâne de văzut însă ce decizii vor lua autoritățile, din prima lună a anului 2023.

Citește și: 1.4 miliarde de euro pentru România! Banii vin de la UE, pentru proiecte de independență energetică

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult