- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Angajaţii din România vor primi mai puţine zile libere. Ce compensaţii pregăteşte Guvernul

05 May, 14:11 • Cornel Ghimeșan
Guvernul României intenţionază ca pe lângă impozitarea marilor salarii să reducă numărul de zile libere pe care le are un angajat în fiecare an. Legea se află deja pe masa parlamentarilor.
Angajaţii din România vor primi mai puţine zile libere. Ce compensaţii pregăteşte Guvernul

Angajaţii din România vor primi mai puţine zile libere. Prevederea pregătită de coaliţia de guvernare PSD-PNL-UDMR se regăsește într-un proiect de lege aflat deja în Parlament, după ce mai mulţi aleşi susțin că orice prevedere suplimentară privind zile libere suportate de angajator înseamnă cheltuieli pe seama profitului unei companii, iar creșterea numărului de zile libere ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilă înspre pierderi și faliment.

Citeşte şi: Guvernul anulează cardurile de energie! Românii pierd dreptul la ajutor dacă nu respectă condițiile

Angajaţii din România vor primi mai puţine zile libere

Practic, în motivarea proiectului de lege se arată că o creștere a numărului de zile libere ar putea împinge firmele cu situație financiară fragilă înspre pierderi și faliment, motiv pentru care politicienii de la putere propun ca orice astfel de nouă reglementare să fie însoțită de măsuri compensatorii precum:

  • suportarea cheltuielilor salariale din bugetul consolidat;
  • compensarea pierderilor angajatorilor prin reducerea unor contribuții obligatorii pe forța de muncă aferente zilelor nelucrătoare;
  • alte deducere sau facilități.

În România, salariații beneficiază de 15 zile de sărbătoare legală nelucrătoare, iar din 2003 până în prezent numărul zilelor libere a crescut de 2,5 ori.

Ce prevede legea

La primul articol, parlamentarii sugerează ideea că ar trebui modificat art. 139 (1) din Codul muncii astfel încât să fie interzisă majorarea numărului de libere legale fără prevederea unui mecanism de compensare pentru angajatorii privați, scrie avocatnet.ro.

„Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

Mai departe, este definit angajatorul din mediul privat ca fiind orice angajator căruia nu i se aplică Legea nr. 153/2017, precum și ce ar presupune măsurile compensatorii: „Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.

Zile libere 2023
Zile libere 2023

Ce zile libere mai sunt în 2023

Până în prezent, în 2023 românii au avut șapte zile libere și mai urmează să mai aibă încă opt până la finalul anului. Iată care sunt acestea:

  • 1 iunie (joi) — Ziua Copilului
  • 4 iunie (duminică) – Rusalii 2023- prima zi
  • 5 iunie (luni) — A doua zi de Rusalii
  • 15 august (marți) — Adormirea Maicii Domnului
  • 30 noiembrie (joi) — Sfântul Andrei
  • 1 decembrie (vineri)— Ziua Națională a României
  • 25 decembrie (luni)- Prima zi de Crăciun 2023
  • 26 decembrie (marți) — A doua zi de Crăciun 2023

De asemenea, Codul Muncii prevede și că românii vor mai putea beneficia de alte două zile libere extra pentru două dintre cele trei sărbători religioase anuale, zilele fiind declarate de alte culte religioase legale, în afară de cele creștine, pentru membrii acestora. Pentru cei care lucrează în libere legale, legea prevede o remunerație suplimentară la salariu, astfel încât ziua lucrată să fie plătită dublu.

Citeşte şi: Gata cu confidențialitatea! Curiozitatea îi distruge. Românii vor să știe ce salarii au colegii de muncă

Pe lângă zilele libere menționate anterior, românii mai pot beneficia de alte zile libere, plătite în cazul unor evenimente speciale în familie, cum ar fi căsătoria (cinci zile libere), nașterea sau căsătoria unui copil (trei zile libere), decesul soțului sau al unei rude, până la gradul al doilea inclusiv (trei zile libere).

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult