- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Gata cu confidențialitatea! Curiozitatea îi distruge. Românii vor să știe ce salarii au colegii de muncă

05 May, 10:47 • Constantin Cristina
Un studiu Reveal Marketing Research arată că 7 din 10 angajați știu sau și-ar dori să știe ce salarii au colegii de muncă și nu mai vor să fie confidențiale veniturile.
Gata cu confidențialitatea! Curiozitatea îi distruge. Românii vor să știe ce salarii au colegii de muncă

Românii s-au săturat de confidențialitate! Tot mai multe persoane sunt curioase să afle ce salarii au colegii de muncă, a notat Mediafax.

Un studiu Reveal Marketing Research arată că 7 din 10 angajați știu sau și-ar dori să știe salariile colegilor de muncă. De asemenea, 46% dintre angajați declară că există disparități salariale de gen pentru poziții similare la actualul loc de muncă.

Citește și: Nicolae Ciucă revine la subiectul vedetă, tăierea salariilor „Astea sunt chestiunile pe care le-am văzut necesare”

Curiozitatea îi distruge. Românii vor să știe ce salarii au colegii de muncă

Acesta este un subiect intens dezbătut și reflectă discriminarea salarială la locul de muncă, iar pentru români este foarte important să afle dacă nu cumva sunt plătiți mai puțin decât merită.

Anul acesta, de curând, Parlamentul European a adoptat în plen o serie de măsuri cu privire la transparența și egalitatea salarială, astfel, noua lege va impune companiilor să divulge angajaților informații utile pentru a putea compara salarii.

salarii
salarii

Așadar, 50% dintre angajați cunosc salariile colegilor de muncă, iar 38% dintre cei ce nu le cunosc ar vrea să dețină informații în acest sens. Despre măsurile privind transparența și egalitatea salarială au auzit 1 din 2 angajați, iar 46% se declară nemulțumiți pentru că există discrepanțe între salarialii de gen pentru poziții similare la actualul loc de muncă.

Mai mult, Se poate observa o descreștere graduală a interesului de a afla salariile celorlalți colegi o dată cu înaintarea în vârstă, cei mai interesați fiind tinerii cu vârste între 18-24 ani (58%) și 25-35 ani (45%), iar la polul opus cei mai dezinteresați persoanele mature peste 55 ani (28%). Acest fenomen poate fi explicat de faptul că în general, tinerii sunt mai activi în căutarea de oportunități de dezvoltare și de beneficii financiare atractive, pe când persoanele mature apreciază în mai mare măsură stabilitatea și siguranța locului de muncă.

Alte diferențe semnificative apar dacă ne raportăm la mediul de rezidență sau la gen, atât cei din mediul urban (40% vs. 30% rural) cât și femeile (43% vs. 33% bărbați) manifestând o dorință mai mare de transparență a salariilor.

În ceea ce privește combaterea discriminării salariale la locul de muncă și eliminare a disparității salariale de gen. De exemplu, în 2020 se atingea pragul de 13% în UE în defavoarea femeilor. Cât despre informarea măsurii de transparență și egalitate la salariu, mai informați sunt bărbații cu 52%, comparativ cu 42% femei.

50% din mediul urban sunt la curent cu noile măsuri, pe când 36% din mediul rural știu despre aceste măsuri. Pe de altă parte, 43% menționează că nu au observat astfel de diferențe salariale, în special cei peste 55 ani (61%), iar o proporție de 11% admit că nu cunosc informații în acest sens.

Alte articole: OFICIAL! S-a stabilit ce se întâmplă cu salariile mai mari decât cel al președintelui. Cu cât vor fi impozitate veniturile românilor?