- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cât de bună este apa din România. Datele ANAR: puțin peste 50% din apele de la suprafața țării sunt băubile. Atenție de unde consumați!

01 Feb, 13:20 • Polojan Tudor
Administrația Națională Apele Române (ANAR) spune că se observă o îmbunătățire a calității apei în ultimii 10 ani. Aproape două treimi din suprafața de apa a țării se află într-o stare ecologică bună.
Cât de bună este apa din România. Datele ANAR: puțin peste 50% din apele de la suprafața țării sunt băubile. Atenție de unde consumați!

Datele sintezei calității apelor din România arată că, în 2021, au fost evaluate și monitorizate din punct de vedere al stării ecologice aproximativ 850 de corpuri de apă, echivalentul a 38.874 de kilometri pătrați. Documentul elaborat arată că 66% din apele de suprafață – denumite „corpuri de apă” se află într-o stare mai bună din punct de vedere ecologic, scrie zf.ro.

„Dacă privim evolutiv, datorită investiţiilor din domeniul sistemelor de alimentare şi colectare centralizată a apelor, calitatea apelor de suprafaţă s-a îmbunătăţit în ultimii zece ani cu aproximativ 10%. Aceasta este doar o estimare, pentru că monitorizarea apelor şi evaluarea calităţii apelor la standardele europene de calitate au devenit mult mai restrictivă prin raportare la aceeaşi perioadă (acum zece ani – n. red.)“ au răspuns cei de la ANAR pentru sursa citată.

Mai citește și: Voucherele de energie de 700 de lei, livrate românilor. Cum plăteşti factura după ce aduce poştaşul cardul de la Guvern

Cât de calitativa este apa din România / sursa foto: romania.europalibera.org
Cât de calitativa este apa din România / sursa foto: romania.europalibera.org

Corpurilor de apă reprezentate de procentul de 34% care nu se află în aceeași stare ecologică bună au fost contaminate de poluare. Omul este principalul factor negativ care duce la acest rezultat.

„Poluarea apelor de suprafaţă este cauzată în special de sursele de poluare puncti­forme şi difuze potenţial semnifi­cative. Din principalele surse de poluare puncti­forme a apelor din România monito­rizate la nivel naţional în anul 2021, 62,92% provin din evacuările de ape uzate ale marilor aglomerări urbane, iar 23,28% sunt reprezentate de evacuă­rile de ape uzate provenite din activităţile industriale, cum ar fi producţia şi furnizarea de energie electrică, termică, apă caldă, industria metalurgică sau de construcţii metalice, industria extractivă.“ a răspuns ANAR.

Cum se evaluează apa din România

Gradul de poluare al cursurilor de apă nu este evaluat de către ANAR, însă monitorizează cu ajutorul administrațiilor bazinale de apă din subordine starea apelor de suprafață. Monitorizarea se derulează în fiecare an prin Sistemul de Monitoring Integrat al Apelor, conform obligațiilor asumate de către țara noastră pentru implementarea Directivei Cadru a Apei dar și a directivelor europene în domeniul calității apelor.

Se acționează în trei direcții pentru a combate poluarea. Aplicarea principiului „poluatorul plătește” pentru a reglementa utilizarea apei, elaborarea de planuri de management la nivel de spațiu hidrografic dar și la nivel național.

„Programele de măsuri conţin măsurile planificate pe cicluri de şase ani pentru prevenirea şi reducerea poluării corpurilor de apă de suprafaţă şi subte­rană, precum şi stadiul imple­mentării acestora“, a spus administrația.

Te-ar mai putea interesa și: Ministrul Finanțelor promite schimbarea salariului minim. „Salariul minim va crește, cu siguranță, din nou!”

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult