- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce pensie are un magistrat. Este de 10 ori mai mare decât a unui român obișnuit

18 Mar, 16:55 • Alexe Raluca
Domeniul juridic și sistemul judiciar reprezintă una dintre cele mai complexe și solicitante ramuri ale societății, fiind remunerate în consecință. Fiind vorba despre magistrați și procurori, aceștia beneficiază de un statut special și, implicit, de un venit mai mare decât al unui român cu o meserie obișnuită.
Ce pensie are un magistrat. Este de 10 ori mai mare decât a unui român obișnuit

Magistrații și procurorii, ca parte integrantă a acestui sistem, au un statut special în ceea ce privește pensiile lor, beneficiind de anumite reguli și prevederi care diferențiază acest domeniu de celelalte.

Citește și: Ce salariu are un judecător în România. Magistrații români câștigă chiar cu 50% mai puțin decât magistrații europeni

Ce pensie are un magistrat din România

Începând din ianuarie 2024, vârsta de pensionare pentru procurori este de 47 de ani și 4 luni, sub condiția unui stagiu de activitate de minim 25 de ani în domeniu. Această vârstă va crește anual cu câte patru luni, până la atingerea vârstei de 60 de ani, în anul 2062.

Pensia medie a magistraților a ajuns, în februarie, la 23.180 lei, potrivit ultimelor date publicate de Casa Națională de Pensii Publice. În aceeași perioadă a anului trecut (n.r. februarie 2023), pensia medie a magistraților era de doar 21.477, ceea ce arată că pensiile magistraților au fost actualizate cu rata inflației, mai precis cu circa 6,7%.

Asta în timp ce pensia medie minimă a unui român este de 2.290 de lei, ceea ce înseamnă că este de aproximativ zece ori mai mică decât cea a unui fost magistrat. În ultima perioadă, numărul pensionarilor din sistemul de Justiție a crescut considerabil. În februarie 2022 erau doar 4.514,  în februarie 2023, 5.137, iar în februarie 2024 se înregistrau 5.522, arată ultimele stastistici.

În luna mai 2023, judecătorii și procurorii au protestat din cauza modificărilor legislative, care înseamnă aplicarea principiului contributivității și limitarea vârstei de pensionare. Conform noilor măsuri legislative, pensia unui român se va calcula astfel:

25 de ani X 0,52 X 81 de lei. În cazul beneficiarului care are 35 de ani de muncă, pe un salariu net de 2.000 de lei, recalcularea se va face astfel: 35 de ani x 0,52 = 18,2 puncte.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar realizat sau, după caz, a venitului lunar asigurat, care a constituit baza de calcul a contribuției de asigurări sociale, la câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv, au precizat reprezentanții Ministerului Muncii.

Citește și: Recalcularea pensiilor ajunge și la magistrați. Ministerul Justiției a pregătit un proiect pentru calcularea indemnizațiilor de serviciu