- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cele mai sigure locuri de muncă din lume care nu vor fi afectate de inteligența artificială. Iată ce angajați scapă de această frică

16 Apr, 10:42 • Constantin Cristina
Angajații din anumite domenii scapă de frica că vor fi înlocuiți de inteligența artificială, având în vedere cât de repede avansează tehnologia în ziua de azi.
Cele mai sigure locuri de muncă din lume care nu vor fi afectate de inteligența artificială. Iată ce angajați scapă de această frică

Odată cu digitalizarea, inteligența artificială își face loc printre oameni și încearcă să acapareze chiar și joburile acestora. Vestea proastă este că unele domenii care țin de calcule, economie, matematică au fost deja înlocuite roboți, însă unele chiar nu pot fi înlocuite, iar oamenii care au un loc de muncă în aceste domenii trebuie să scape de această teamă, a anunțat cancan.ro.

Citește și: Spune NU roboților! Domeniile care NU vor fi înlocuite de inteligența artificială

Cele mai sigure locuri de muncă din lume care nu vor fi afectate de inteligența artificială

Următoarele locuri de muncă sigur nu vor fi înlocuite niciodată de inteligența artificială sau nu vor dispărea prea curând.

  • Asistenții sociali din domeniul sănătății mintale și al abuzului de substanțe interzise

Acești profesioniști din domeniul sănătății mintale se numesc terapeuți. Ei au relații clinice continue cu indivizi, cupluri, familii și grupuri în cadrul programelor de tratament din comunitatea lor, școli sau birouri. Aceste relații umane complexe fac ca această profesie să fie aproape sigură pentru viitor.

  • Coregrafii

Artiștii nu vor putea fi înlocuiți, deoarece este un loc creativ, ceea ce este peste capacitatea roboților de a executa.

locuri de muncă acaparate de roboți
locuri de muncă acaparate de roboți
  • Profesorii

Ei sunt privilegiați, deoarece trebuie să știe cum să se comporte cu elevi în diferite situații, este nevoie de emoție și răbdare. Empatia este una dintre caracteristicile importante ale unui cadru didactic

  • Polițiști și detectivi

Aceștia coordonează anchete și îndrumă alți angajați, așadar necesită o cunoaștere aprofundată a procedurilor legale și abilități de conducere. Deci este o meserie de viitor și sigură.

  • Preoții (Clerul)

În diferite tradiții religioase, un membru al clerului este un membru hirotonit care conduce cultul religios, îndeplinește ritualuri oficiale și oferă asistență spirituală, îndrumare morală. Se confruntă cu diferite probleme personale, la care un robot nu ar putea face față.

  • Marketing și comunicare

„Mașinile nu se pricep la gândire critică și nici la a veni cu idei noi, interesante. Oamenii care își câștigă existența prin proiectare sau care lucrează cu idei, cuvinte și imagini vor supraviețui probabil creșterii automatizării, deoarece mașinile nu funcționează ca oamenii. Nu încă, cel puțin, nu”, spun specialiștii, conform Independent.

  • Psihiatrii

Roboții nu ar putea ajunge niciodată la perfoemanța de a simți sentimente, deoarece este vorba de inteligența emoțională. Psihiatrii sunt printre cei mai buni atunci când vine vorba despre exprimarea emoțiilor oamenilor.

  • Resurse umane

În timp ce computerele pot căuta în CV-uri cuvintele cheie potrivite, reducând astfel numărul de candidați, managerii de resurse umane au, de asemenea, cunoștințe despre ceea ce îi face pe oameni să se simtă bine pe plan personal și profesional. Pe aceste principii se bazează atunci când recrutează, țin interviuri și angajează personal nou.

  • Antrenorii de fitness

Nu este greu ca un robot să arate cum se fac exercițiile fizice, însă fitness-ul nu este doar atât. Este nevoie de motivație și insistarea, pentru ca oamenii au nevoie ca cineva să fie în spatele lor să-i îndrume.

  • Oameni de știință

Potrivit cărții Doing Data Science: „Un om de știință este o persoană care știe cum să extragă semnificația din date și să le interpreteze. Acest lucru necesită atât instrumente, cât și metode de statistică și învățare automată, fix calitățile pe care le poți întâlni într-un om”.

  • Dentiștii

La mulți le este frică când aud de dentiști, însă iată încă o meserie care nu poate fi produsă de inteligența artificială. Cu salarii frumoase, dentiștii vor continua să aibă o cerere tot mai mare pentru serviciile lor.

  • Experții în securitate cibernetică

Având în vedere numărul tot mai mare de atacuri cibernetice, care ne amenință locurile de muncă, securitatea cibernetică este o profesie care va continua să aibă salarii bune. Estimările făcute de specialiștii străini prevăd creșterea numărului de locuri de muncă în acest sector.

  • Nutriționiștii

Acest loc va prospera pe viitor cu un procent de 14%, tocmai pentru că este foarte sigur. Acești profesioniști sunt experți în utilizarea alimentelor și a nutriției pentru a promova un stil de viață sănătos și pentru a gestiona bolile oamenilor.

  • Bucătarii

Oamenii nu vor renunța să mănânce în oraș. Combinând abilitățile manuale cu o mare creativitate, un bucătar șef știe cum să amestece arome și să realizeze meniuri inovatoare, în moduri care îi vor asigura viitorul profesiei. Cu toate acestea, bucătarii de fast-food sunt susceptibili la automatizare.

Alte articole: OpenAI, creatorul ChatGPT, spune că 80% dintre joburile de pe piaţă ar putea fi preluate de inteligenţa artificială