Creierul uman este extraordinar de complex şi legăturile sale se realizează prin milioane de neuroni, ce sunt originea gândurilor noastre, percepţiilor si deciziilor. Oamenii de știință au realizat un studiu ce a implicat 25 de adulți tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani, cărora li s-a cerut să își restricționeze utilizarea smartphone-ului cât mai mult posibil timp de 72 de ore. Singurele activități permise au fost cele legate de comunicarea esențială și sarcinile de serviciu, potrivit Science Alert.
Oamenii de știință de la Universitatea din Heidelberg și Universitatea din Köln, Germania, au utilizat imagistica prin rezonanță magnetică (IRM) și teste psihologice, înainte și după această pauză, pentru a determina impactul asupra modelelor neuronale și activității cerebrale.
„Am folosit o abordare longitudinală pentru a investiga efectele restricționării smartphone-ului asupra utilizatorilor acestuia„, scriu cercetătorii.
S-au identificat asocieri între modificările activării creierului în timp și sistemele de neurotransmițători legate de dependență. În timpul scanărilor efectuate după perioada de 72 de ore, participanților li s-au prezentat diverse imagini, inclusiv poze cu telefoane pornite și oprite, precum și imagini „neutre”, cu obiecte precum flori sau bărci.
Când au fost afișate imaginile cu telefoane, s-au observat schimbări în părțile creierului asociate procesării recompenselor și poftei, similare semnalelor cerebrale asociate dependențelor de substanțe, ceea ce sugerează că smartphone-urile pot avea un efect adictiv asemănător nicotinei sau alcoolului.
Aceste modificări cerebrale asociate cu sistemele de dopamină și serotonină susține ideea unei posibile dependențe de telefon. Acești doi neurotransmițători sunt implicați în multiple funcții ale creierului, inclusiv comportamente compulsive și controlul stării de spirit.
Cu toate acestea, pe baza testelor psihologice, nu s-au observat modificări în starea de spirit a participanților sau în senzația de poftă, în ciuda accesului limitat la telefon.
„Mecanismele neuronale identificate pot favoriza în mod semnificativ comportamentele adictive la persoanele cu risc de utilizare excesivă a smartphone-ului”, a fost concluzia cercetătorii.